Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εισηγήσεις για έκδοση 30ετούς ομολόγου για πρώτη φορά δέχεται το ελληνικό δημόσιο με στόχο 5 δισ. και επιτόκιο 1,20% - Θα είναι ψήφος εμπιστοσύνης

Εισηγήσεις για έκδοση 30ετούς ομολόγου για πρώτη φορά δέχεται το ελληνικό δημόσιο με στόχο 5 δισ. και επιτόκιο 1,20% - Θα είναι ψήφος εμπιστοσύνης
Το ελληνικό δημόσιο και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σχεδιάζει να εκδώσει νέο ομόλογο μάλλον την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου πιθανότατα 26 Ιανουαρίου 2021.
Εισηγήσεις για έκδοση 30ετούς ομολόγου δέχεται το ελληνικό δημόσιο με στόχο να αντλήσει 5 δισεκ. αντί 2,5 δισεκ. που συνήθως συγκεντρώνονται σε δημοπρασίες ομολόγων και με επιτόκιο 1,20%.
Υπάρχει πλήθος επενδυτικών οίκων που θεωρεί ότι η έκδοση ενός πολύ μακροπρόθεσμου ομολόγου από την Ελλάδα θα συνέβαλλε

1)Στην εκμετάλλευση της τρέχουσας συγκυρίας όπου ακόμη και τα 25ετή ομόλογα έχουν επιτόκιο κάτω από 1% προφανώς λόγω των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ και το πρόγραμμα Πανδημίας.

2)Θα έδινε το μήνυμα στην αγορά ότι η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί και με 30ετές ομόλογο λήξης 2050 ξεπερνώντας το όριο του 2032 οπότε και λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Η Ελλάδα διαθέτει 25ετές ομόλογο όχι όμως και 30ετές.
Η έκδοση πολύ μακροπρόθεσμων ομολόγων μεταφράζεται και σε εμπιστοσύνη της αγοράς στο ελληνικό χρέος.
Με αύξηση του χρέους σε ιστορικά υψηλά όλων των εποχών και με τις εκθέσεις βιωσιμότητας DSA να θεωρούν μη βιώσιμο το χρέος… η έκδοση 30ετούς θα αποτελούσε απόδειξη ότι… η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί έως το 2050 με επιτόκια 1,20%.

3)Θα έδινε την δυνατότητα στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους που εκδίδει τα ελληνικά ομόλογα να επεκτείνει το χρέος σε ποιο μακροπρόθεσμους τίτλους.
Ταυτόχρονα με επιτόκια 1,20% καθίσταται αντιληπτό ότι η Ελλάδα ουδέποτε θα πλήρωνε για 30 χρόνια επιτόκιο σε τέτοιας κλίμακας ιστορικό χαμηλό.
Για ορισμένους θα ήταν ευκαιρία το ελληνικό δημόσιο όχι μόνο να δανειστεί με 30ετές αλλά και να αντλήσει περί τα 5 δισεκ. αντί το σύνηθες 2,5 δισεκ. υπάρχει τεράστια διαφορά για το ελληνικό κράτος να αντλήσει με 5ετές 2,5 δισεκ. και με 30ετές ομόλογο 5 δισεκ. ευρώ.

4)Το ελληνικό δημόσιο και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σχεδιάζει να εκδώσει νέο ομόλογο μάλλον την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου πιθανότατα 26 Ιανουαρίου 2021.

5)Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους - ΟΔΔΗΧ - αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την έκδοση πολύ μακροπρόθεσμου ομολόγου, ωστόσο από ότι φαίνεται η ζήτηση ενός τέτοιου ομολόγου θα είχε μεγάλη ζήτηση θα μπορούσε να εμφανίζει υπερκάλυψη έως 5 φορές, εάν το αντλούμενο ποσό ήταν 5 δισεκ. αυτό συνεπάγεται προσφορές 25 δισεκ. ευρώ.
Για την κυβέρνηση θα είχε μεγάλη πέραν από ουσία και επικοινωνιακή σημασία.


Η ΕΚΤ έχει αγοράσει έως σήμερα σχεδόν 14 δισεκ. ελληνικού χρέους, οι τιμές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά όλων των εποχών και οι αποδόσεις σε ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών.
Η έκδοση μακροπρόθεσμου ομολόγου λόγω των χαμηλών αποδόσεων πέριξ του 1% περίπου αποτελεί τεράστια ευκαιρία για να εκδοθεί ένα 30ετές ομόλογο που θα δημιουργούσε ένα κλίμα μεγαλύτερης σταθερότητας για τα ελληνικά αξιόγραφα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης