Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Έως 15 Ιανουαρίου 2021 η έκτακτη γενική συνέλευση του Ελλάκτωρα – Επίκειται πρόταση επενδυτικού σχήματος στο Farallon – Ο Καλλιτσάντσης πούλησε 1,7 εκατ. μετοχές

Έως 15 Ιανουαρίου 2021 η έκτακτη γενική συνέλευση του Ελλάκτωρα – Επίκειται πρόταση επενδυτικού σχήματος στο Farallon – Ο Καλλιτσάντσης πούλησε 1,7 εκατ. μετοχές
Κρίσιμη η γενική συνέλευση της 15ης Ιανουαρίου 2021 για τον Ελλάκτωρα
Έως 15 Ιανουαρίου 2021, ημέρα Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση του Ελλάκτωρα, μετά το αίτημα μετόχων που κατέχουν το 10,3% της εισηγμένης, με επίκεντρο το 9% της  Reggeborgh.
Εν τω μεταξύ ο διευθύνων σύμβουλος του Ελλάκτωρα Αναστάσιος Καλλιτσάντσης πούλησε το 0,8% των μετοχών που κατείχε ή 1,7 εκατ. μετοχές και οι οποίες ήταν εκτός των ενεχυριασμένων μετοχών που αντιστοιχούν στο 25,58% ή 54,81 εκατ. μετοχές.

Τι σημαίνει η πώληση μετοχών από Καλλιτσάντση

Για ορισμένους η κίνηση πώλησης μετοχών εν μέσω μίας διαδικασίας διεκδίκησης του Ελλάκτωρα από τη Reggeborgh μπορεί να θεωρηθεί αποδοχή μιας δρομολογημένης κατάστασης.
Όμως η μετάφραση αυτή θα ήταν λανθασμένη καθώς ο διευθύνων σύμβουλος του Ελλάκτωρα πήρε αυτήν την απόφαση με στόχο, ως διοίκηση, να αξιολογήσει την προσφορά του επενδυτικού σχήματος υπό τον Καϋμενάκη και Μπάκου που αναμένεται να εκδηλωθεί εντός των προσεχών δέκα ημερών στη Farallon, η οποία είναι και ο δανειστής των αδελφών Καλλιτσάντση με 50 εκατ. και έναντι αυτών έχει ενεχυριάσει το 25,58% του Ελλάκτωρα.
Ταυτόχρονα πάλι ως διοίκηση θα αξιολογήσει την αντιπρόταση της Reggeborgh.
Άρα δεν πρόκειται για μία κίνηση αποδοχής τετελεσμένων αλλά μία στρατηγική κίνηση που στόχο έχει να εξακριβωθεί η βέλτιστη λύση για τον Ελλάκτωρα.

Τι αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ελλάκτωρ

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ γνωστοποιεί τα εξής :
Ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης (Εκτελεστικό Μέλος) Διευθύνων Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. (Υπόχρεο Πρόσωπο, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν. 3340/2005), σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3556/2007,  όπως ισχύει, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Κανονισμού (ΕΕ) 596/2014, ανακοινώνει ότι, προέβη την 03.12.2020:
α) σε πώληση 290.500 κοινών ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών, εκδόσεως ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ, συνολικού ποσού €508.343,08 και
β) σε πώληση, μέσω του συνδεδεμένου νομικού προσώπου ARGONIO ENTERPRISES LIMITED (ελεγχόμενη εταιρεία από τον ίδιο), 1.436.989 κοινών ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών, εκδόσεως ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ, συνολικού ποσού €2.409.120,91 .
Η ανωτέρω συναλλαγή  μας γνωστοποιήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν. 3340/2005, όπως ισχύει.

Τι εστί το επενδυτικό σχήμα Καϋμενάκη;

Το επενδυτικό σχήμα Καϋμενάκη και Μπάκου, μαζί με άλλους επενδυτές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν συνολική κεφαλαιακή δύναμης συνολικά 1 δισ. ευρώ, ενώ μόνο οι καταθέσεις τους στις ελληνικές τράπεζες φτάνουν τα 125 εκατ. ευρώ.
Οπότε δεν είναι επενδυτές ευκαιριακοί ή αδύναμοι από πλευράς ρευστότητας, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το πότε θα αποφασίσουν να εκδηλώσουν την επενδυτική τους κίνηση στο Farallon.

Ζητούν διαχειριστικό έλεγχο

Δύο μικρομέτοχοι, ο Άγγελος Γιόκαρης με 775 χιλιάδες μετοχές ή 0,36% των μετοχών και ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος με 1,944 εκατ μετοχές ή 0,90%, στο εξώδικο που έστειλαν μαζί με τη Reggeborgh ζητούν διαχειριστικό έλεγχο για τις τελευταίες δύο χρήσεις, δηλαδή 2018 και 2019.
Το εντυπωσιακό είναι ότι οι δύο αυτοί μικρομέτοχοι, μαζί με τον Λεωνίδα Μπόμπολα που κατέχει το 12,5% του Ελλάκτωρα, ψήφισαν υπέρ των πεπραγμένων της διοίκησης αλλά και των ισολογισμών της εταιρείας στις τελευταίες γενικές συνελεύσεις.
Αποτελεί παράδοξο λοιπόν πως οι δύο αυτοί μέτοχοι ενώ αποδέχτηκαν τους ισολογισμούς ζητούν τώρα διαχειριστικό έλεγχο.

Τι ανέφερε το bankingnews.gr από το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Έρχεται πρόταση από επενδυτές... στο Farallon για Ελλάκτωρα – Τα δύο στρατόπεδα 30% προς 30% - Η Reggeborgh προτείνει ΑΜΚ στο 1 ευρώ και διαμελισμό

Η μάχη έχει ξεκινήσει εκ νέου, αποτελεί εντυπωσιακή εξέλιξη το γεγονός ότι ο Ελλάκτωρας για μια ακόμη φορά βρίσκεται στο επίκεντρο μετοχικών και διοικητικών εξελίξεων…
Μετά την πρόχειρη και στα όρια της γραφικής νομικής επιλογής του ολλανδικού fund Reggeborgh να στείλει εξώδικο στην διοίκηση του Ελλάκτωρα ζητώντας έως και διαχειριστικό έλεγχο… αγνοώντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει… αποκαλύπτονται ορισμένα στοιχεία τα οποία χρήζουν μεγάλης προσοχής και ενδιαφέροντος.
Όπως έχει αναλυθεί η στάση της Reggeborgh είναι απαράδεκτη, χειραγωγεί την μετοχή του Ελλάκτωρα τόσο καιρό και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρέπει άμεσα να παρέμβει.
Συν τοις άλλοις η στρατηγική των εξωδίκων είναι στα όρια του κωμικοτραγικού.

1)Η Reggeborgh για να ακολουθεί αυτή την πρόχειρη στρατηγική με εξώδικα και συμμετέχοντες στα εξώδικα ορισμένους μετόχους που εύκολα αλλάζουν άποψη… κατά το συμφέρον και δοκούν δείχνει ότι δεν έχει έρθει σε συμφωνία με το Farallon.
Έγιναν δύο απόπειρες χωρίς αποτέλεσμα.
Ο βασικός λόγος για τον οποίο Reggeborgh και Farallon δεν τα έχουν βρει έχει να κάνει με τα σχέδια του Ολλανδικού ομίλου να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου περίπου 70-80 εκατ ευρώ στο 1 ευρώ... με τρέχουσα τιμή τα 1,66 ευρώ.
Προφανώς αυτή η πρόταση δεν μπορεί να εγκριθεί από το Farallon.
Μάλιστα οι Ολλανδοί ουσιαστικά θεωρούν το δάνειο των 50 εκατ που έχει χορηγήσει το Farallon στους αδερφούς Καλλιτσάντση έναντι επιτοκίου 8,75% ενεχυριάζοντας το 25,58% των μετοχών ή 54,81 εκατ μετοχές… αποτελεί υπόθεση που δεν τους αφορά.
Ουσιαστικά ζητούν από τους αδερφούς Καλλιτσάντση να πληρώσουν τα 50 εκατ.
(Το δάνειο του Farallon είναι 50 εκατ και η αξία των 54,81 εκατ μετοχών που έχουν ενεχυριαστεί 91 εκατ ευρώ)

Η Reggeborgh ελέγχει άμεσα ή έμμεσα το 30%

2)Η Reggeborgh προφανώς και δεν ελέγχει μόνο το 9% που ήδη αναφέρει ότι κατέχει στον Ελλάκτωρα ή 19,375 εκατ μετοχές.
Η συμπόρευση με Άγγελο Γιόκαρη με 775 χιλιάδες μετοχές ή 0,36% των μετοχών και Χρήστο Παναγιωτόπουλο με 1,944 εκατ μετοχές ή 0,90% είναι ανούσια.
Είναι προφανές ότι η Reggeborgh διαθέτει την option για να αγοράσει τις μετοχές του Λεωνίδα Μπόμπολα ή να συμμαχήσει με τον Μπόμπολα ο οποίος κατέχει το 12,5% των μετοχών.
Να σημειωθεί ότι ο Μπόμπολας δεν συμμετείχε σε εξώδικο αφενός γιατί θέλει να κρατήσει ουδέτερη στάση – ακόμη – αφετέρου γιατί δεν μπορεί να υπογράφει ένα εξώδικο το οποίο ζητάει διαχειριστικό έλεγχο και την ίδια στιγμή για τις χρήσεις 2018 και 2019 να έχει ψηφίσει υπέρ της έγκρισης των πεπραγμένων της διοίκησης του Ελλάκτωρα.
Άρα με 10,3% που ελέγχουν Reggeborgh και οι δύο μικρομέτοχοι καθώς και ο Μπόμπολας φθάνουν στο 22,8% περίπου.
Όμως φαίνεται ότι η Barclays που αγόρασε τις μετοχές της Amber Capital, η Astra και η LDP Luxemburg κατέχουν επιπλέον 7% με 8% και θα ταχθούν υπέρ της Reggeborgh.
Άρα το συνολικό ποσοστό που ελέγχει άμεσα ή έμμεσα η Reggeborgh είναι 30%.

Η πλευρά Καλλιτσάντση ελέγχει 30% - 31%...συν κρυφούς άσσους...

3)H πλευρά των αδερφών Καλλιτσάντση συμπορεύονται με το Farallon το οποίο έχει ξεκάθαρη στόχευση και στρατηγική.
Διαθέτουν συνολικά 25,58% των μετοχών του Ελλάκτωρα.
Ωστόσο υπάρχει ένα σχήμα περίπου 6% το οποίο θα στηρίξει τις επιλογές της διοίκησης οπότε η πλευρά Καλλιτσάντση ελέγχει το 30% με 31% των μετοχών.
Υπάρχουν και κάποιοι κρυφοί άσσοι...

Τι σχεδιάζει team επενδυτών;

4)Έχουμε.... δύο σχήματα από την μια η Reggeborgh να ελέγχει ή θα ελέγξει άμεσα και έμμεσα το 30% του Ελλάκτωρα και από την άλλη πλευρά τα αδέρφια Καλλιτσάντση με ποσοστό 30% με 31%.
Στην εξίσωση μπορεί να προστεθεί η πλευρά των εφοπλιστών Καυμενάκη και Μπάκου επενδυτές οι οποίοι όπως πιστοποιεί η Εθνική Τράπεζα είναι ισχυρά σχήματα με κεφάλαια και πιστοληπτική ικανότητα.
Με βάση πληροφορίες την νέα εβδομάδα η πλευρά των Καυμενάκη και Μπάκου θα πρέπει να εκδηλώσουν τις κινήσεις τους με δύο τρόπους
-Αγοράζοντας ή συνεχίζοντας να αγοράζουν μετοχές, φαίνεται ότι υπάρχει κάποια εξέλιξη σε αυτό το μέτωπο
-Ερχόμενοι σε συμφωνία με το Farallon για να αποκτήσουν το 25,58% των μετοχών που κατέχουν τα αδέρφια Καλλιτσάντση, που είναι ενεχυριασμένες.
Ήδη υπάρχουν προχωρημένες διαπραγματεύσεις μεταξύ Farallon και Καυμενάκη – Μπάκου και λογικά θα πρέπει να υπάρξει κάποια κατάληξη λίαν συντόμως.

5)Η πλευρά των αδερφών Καλλιτσάντση θα έρθουν σε διαπραγμάτευση με τον τελικό αγοραστή του δανείου άρα και των ενεχυριασμένων μετοχών…
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η πλευρά Καυμενάκη θέλει να διατηρήσει τον Ελλάκτωρα σε αντίθεση με την Reggeborgh που θέλει να διαμελίσει την εταιρία, αλλοιώνοντας τον ανταγωνισμό και δημιουργώντας σκηνικό πολέμου στο εσωτερικό μέτωπο.

6)Κλειδί στις εξελίξεις θα διαδραματίσουν οι τράπεζες.
Να σημειωθεί ότι ο δανεισμός του Ελλάκτωρα μετά την έκδοση ομολογιακού έχει μειωθεί αισθητά, ωστόσο παραμένει στα 1,1 δισεκ. ευρώ περίπου.
Ωστόσο επικεντρώνεται σε εταιρίες που παράγουν έσοδα και EBITDA ενώ η μόνη περίπτωση που χρειάζεται εξυγίανση είναι η κατασκευαστική Άκτωρας.
Οι δύο άμεσα εμπλεκόμενες τράπεζες είναι η Alpha bank και η Εθνική για διαφορετικούς λόγους....

Συμπέρασμα

Λίαν συντόμως αναμένεται να εκδηλωθεί η κίνηση του team των επενδυτών για τον Ελλάκτωρα.
Τα δύο στρατόπεδα από την μια η Reggeborgh ελέγχει άμεσα ή έμμεσα 30% και η πλευρά Καλλιτσάντση επίσης 30%.
Η Reggeborgh έχει ένα σχέδιο να διαμελίσει τον Ελλάκτωρα στρατηγική πέραν από λανθασμένη και επικίνδυνη.
Η κυβέρνηση και συνολικά το σύστημα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν μπορεί να αφήσουν μια ολλανδική εταιρία να κάνει κουμάντο στην Ελλάδα, στις κατασκευές, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις παραχωρήσεις.
Ο Ελλάκτωρας μπορεί να αποτελέσει πυλώνα καθώς ο όμιλος έχει σοβαρά περιουσιακά στοιχεία.
Οι αναφορές ότι θα έρθουν οι ολλανδοί της Reggeborgh και θα βάλουν τάξη είναι παραμύθια τύπου Ηans Christian Andersen παρ΄ ότι Δανός είναι κοντά στην Ολλανδία.
Ο Ελλάκτωρας πρέπει να παραμείνει ως όμιλος να ενισχυθεί, να ισχυροποιηθεί και το σημαντικότερο όλων να εξυγιανθεί ώστε να διατηρηθεί ο ανταγωνισμός στην εσωτερική αγορά.

Διαβάστε επίσης
Το εξώδικο Reggeborgh κατά Ελλάκτωρα είναι λάθος σχεδιασμός – Αποτελεί κίνηση πανικού για να μπλοκάρουν Farallon και σχήμα επενδυτών – Χειραγωγούν την μετοχή

https://bankingnews.gr/index.php?id=534295

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης