Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Aλουμύλ: Τι προσέφερε για την αναχρηματοδότηση των 161 εκατ. ευρώ, το σχέδιο Αlloy

tags :
Aλουμύλ: Τι προσέφερε για την αναχρηματοδότηση των 161 εκατ. ευρώ, το σχέδιο Αlloy
Πάνω απο το μισό ομολογιακό των 161 εκατ. ευρώ στις Τράπεζες Alpha bank και Τράπεζα Πειραιώς  -  Εισφορά του Χυτηρίου της Aλουφόντ με αξία 40-50 εκατ. ευρώ, προσημειώσεις και δείκτες
Αναχρηματοδότηση του ομολογιακού ύψους 161 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030, πιστωτικές γραμμές, μείωση του κόστους δανεισμού κατά 100 μονάδες βάσης εξασφάλισε η Αλουμυλ με την συμφωνία αναδιάρθρωση χρέους Αlloy, την οποία υπέγραψε με τις 4 Τράπεζες με σύμβουλο την Axia Ventures.
Μετά από δυο χρόνια προσπαθειών από την Axia με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες,  την Παρευξείνια Τράπεζα και την Αττικής, οι τράπεζες θα έχουν την δυνατότητα να ανακτήσουν τα κεφάλαια τους δίχως να σημειωθεί οποιοδήποτε “κούρεμα” στα δάνεια. Εάν για παράδειγμα, τα δάνεια είχαν πουληθεί σε private Equity fund οι τράπεζες θα τα πωλούσαν με ένα κούρεμα, έναντι της ονομαστικής τους αξίας χάνοντας ένα μέρος των κεφαλαίων τους.  
Βελτιωμένη εικόνα
Όπως υποστηρίζει ο σύμβουλος, με την συμφωνία η χρηματοοικονομική εικόνα της εταιρείας βελτιώθηκε, ενισχύθηκε η ρευστότητα της  με μείωση εξόδων ώστε να συνεχίσει η εταιρεία την ανάπτυξη της.
Παράλληλα, εξασφαλίστηκε η απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων καθώς η Αλουμύλ είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Βόρεια Ελλάδα.   
Η συμφωνία επίσης δίνει την δυνατότητα στην Aλουμύλ την ευελιξία ώστε να πραγματοποιεί εξαγωγές σε ένα ιδιαίτερα εξαγώγιμο προϊόν ( συστήματα αλουμινίου) καθώς, η εταιρεία κτυπήθηκε απο την κρίση, ιδιαίτερα κατά το 2015 όταν δεν μπορούσε να παραλάβει εμπορεύματα με την εφαρμογή των Capital Controls.     

 Tι προβλέπει η συμφωνία αναδιάρθρωσης

Συγκεκριμένα, οι όροι της αναδιάρθωσης προβλέπουν την αναχρηματοδότηση όλων των υφιστάμενων ομολογιακών και διμερών συμβάσεων, ύψους 161 εκατ. ευρώ για δέκα έτη με επιτόκιο 3% με ημερομηνία λήξης την 31.12.2030. ( προηγουμένως το επιτόκιο
διαμορφωνόταν σε 4,38% ).
 Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω απο το μισό του ομολογιακού δανείου, περί τα 90 εκατ. ευρώ, αφορούσε τις τράπεζες Alpha Bank και  Tράπεζα Πειραιώς ενω για να ολοκληρωθεί η συμφωνία οι βασικοί μέτοχοι ( Γ. Μυλωνάς) εισέφεραν στην εισηγμένη το χυτήριο Aλουφοντ
Η αξία του χυτηρίου ανέρχεται σε 40-50 εκατ. ευρώ και ήταν βασική προϋπόθεση προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία.  
Επιπλέον, οι τράπεζες έχουν εγγράψει προσημειώσεις υποθήκης επι των κτιριακών εγκαταστάσεων και του μηχανολογικού εξοπλισμού, ενέχυρα επι μετοχών των θυγατρικών ενω η εταιρεία οφείλει να διατηρεί τους χρηματοοικονομικούς δείκτες σε συγκεκριμένα όρια.       
 O κύκλος εργασιών το α΄εξάμηνο του 2020 ανήλθε σε 111 εκατ. ευρώ, έναντι 116 εκατ. ευρώ το 2019 εμφανίζοντας μείωση 5,1%. Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 8,9 εκατ. ευρώ απο 11,4 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 22%. Οι ταμειακές ροές ανήλθαν σε 6,4 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 3,4 εκατ. ευρώ απο 2,2 εκατ. ευρώ το 2019. Η Αλουμύλ απασχολεί 2200 εργαζόμενους με 12 μονάδες σε 6 χώρες. Διαθέτει 630.000 χιλ. τ.μ βιομηχανικών χώρων και 230 χιλ. τ.μ βιομηχανικών κτιρίων.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com      
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης