Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πέτσας: Επιβολή κυρώσεων και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία – Οριστικές αποφάσεις για άρση lockdown την άλλη εβδομάδα

Πέτσας: Επιβολή κυρώσεων και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία – Οριστικές αποφάσεις για άρση lockdown την άλλη εβδομάδα
Έως το καλοκαίρι του 2021 θα έχουν εμβολιαστεί, όσοι το επιθυμούν υποστήριξε ο κ.Πέτσας
Να επιβληθούν κυρώσεις αλλά και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία θα ζητήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Πέτσας είναι ότι οι μεν κυρώσεις βρίσκονται στο τραπέζι από την Σύνοδο του Οκτωβρίου και ότι το θέμα του εμπάργκο το έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη Σύνοδο του Νοεμβρίου.
Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο των ΗΠΑ που ζητά να επιβληθούν άμεσα κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S – 400 ο κ.Πέτσας είπε ότι αυτό «δείχνει» τον δρόμο και στην ΕΕ.
Στο ερώτημα εάν οι Ευρωπαίοι θα καταλήξουν σε κυρώσεις ή σε απειλή για κυρώσεις, ο κ.Πέτσας υποστήριξε ότι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και πως πλέον αρκετοί ηγέτες έχουν πειστεί ότι η Τουρκία κάνει προσχηματικές αναδιπλώσεις όταν πλησιάζει η στιγμή για κυρώσεις από την ΕΕ.
«Οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό για την Ελλάδα.
Αυτό που ζητάμε είναι να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας  και να επιλυθεί ειρηνικά και με βάση το Διεθνές Δίκαιο η μια και μοναδική διαφορά με την Αθήνα, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών» τόνισε ο κ.Πέτσας, ο οποίος σχετικά με την έναρξη διερευνητικών επαφών με την Τουρκία απάντησε ότι μπορούν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή αρκεί η Άγκυρα να δείξει ότι εννοεί αυτά που λέει.

Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για την άρση του lockdown

Αναφερόμενος στην πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα ο κ.Πέτσας υποστήριξε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης, που θα περιλαμβάνει και τις λεπτομέρειες για τα σχολεία και το λιανεμπόριο.
«Φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο να επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών κατά τη διάρκεια των εορτών με βάση το υψηλό ιικό φορτίο αλλά και το ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να δημιουργήσει χαλάρωση» τόνισε ο κ.Πέτσας, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τη βραδύτητα στη μείωση του ιικού φορτίου, τόνισε ότι μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως είναι η κόπωση και η πιο χαλαρή εφαρμογή των μέτρων, οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη όπως και ο πρωθυπουργός ανέφερε, θα μπορούσαν τα περιοριστικά μέτρα να έχουν εφαρμοστεί και νωρίτερα αλλά δεν υπήρχε σχετική εισήγηση της επιτροπής ειδικών.
Ο κ. Πέτσας είπε ότι δεν πιστεύει ότι έχουν αποτύχει τα μέτρα, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αποδώσουν.

Έως το καλοκαίρι θα έχουν εμβολιαστεί όσοι το επιθυμούν

Σχετικά με τα εμβόλια για τον κορωνοϊο, ο κ.Πέτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει την έγκριση από τα ευρωπαϊκά όργανα ώστε να είμαστε σίγουροι για την ασφάλειά τους και εκτίμησε ότι στα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου μπορεί να έχουν φτάσει στη χώρα μας οι πρώτες δόσεις.
Τόνισε ότι δίδεται έμφαση στην προετοιμασία των εμβολιασμών με 1.080 εμβολιαστικά κέντρα και πάνω από 25 εκατομμύρια δόσεις, που μπορούν να καλύψουν το σύνολο του πληθυσμού για ένα εμβόλιο που θα είναι δωρεάν και εθελοντικό.
Όπως είπε, με βάση τον προγραμματισμό, θα εμβολιάζονται 2 εκατ. πολίτες κάθε μήνα με πρώτους τους υγειονομικούς και τους ευάλωτους πληθυσμούς, ενώ εκτίμησε ότι έως τον Ιούνιο θα έχουν εμβολιαστεί οι περισσότεροι και διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο δεν θα λείψει από κανέναν.
Όσον αφορά την φωτογραφία του κ. Μητσοτάκη στην Πάρνηθα, ο κ.Πέτσας υποστήριξε ότι φυσικά και κάποιος μπορεί να κάνει ποδήλατο όταν είναι εντός ορίου νομού και πως η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική κατά την άσκηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης