Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολιτική κόντρα για το ΕΣΡ - Την παραίτηση του προέδρου ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25

tags :
Πολιτική κόντρα για το ΕΣΡ - Την παραίτηση του προέδρου ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25
Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ήρε την εμπιστοσύνη τους προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ
Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ΕΣΡ, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ 25 να ζητούν την παραίτηση του προέδρου Αθανάσιου Κουτρομάνου, τον οποίο κατηγορούν για αδράνεια, την ώρα που τα ΜΜΕ καταστρατηγιούν τους κανόνες και προβάλλουν αποκλειστικά τη Νέα Δημοκρατία.
Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ήρε την εμπιστοσύνη τους προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Την παραίτηση του προέδρου του ΕΣΡ ζητά το ΜέΡΑ 25

Την παραίτηση του προέδρου του ΕΣΡ ζητά με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Μ. Κριθαρίδης, επειδή «ούτε καν προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ενώ παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα, με τα οποία η κυβέρνηση καλύπτει το 65% περίπου του τηλεοπτικού χρόνου»,.
Είναι προφανές, προσθέτει ο κ. Κριθαρίδης, ότι ο κ. Κουτρομάνος «δεν μπορεί να επιτελέσει αποτελεσματικά τα καθήκοντά του και το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο έχει μετατραπεί κι αυτό σε κακόγουστο πλυντήριο της άνευ προσχημάτων παντοκρατορίας της κυβερνητικής προπαγάνδας στα ΜΜΕ». Σημειώνει επίσης ότι τα όσα επικαλέστηκε από την νομολογία του ΣτΕ για την έλλειψη σημασίας των ποσοτικών δεδομένων είναι ανεδαφικά, όταν μιλάμε για τόσο χαώδεις διαφορές.
Ως ΜέΡΑ25, τονίζει ο κ. Κριθαρίδης, «καταγγέλλουμε τον συστηματικό μας αποκλεισμό από τα μέσα εθνικής εμβέλειας της ολιγαρχίας, αλλά ακόμα και την κρατική τηλεόραση και απαιτούμε ένα ΕΣΡ με μία σύνθεση που θα μπορεί να φέρει εις πέρας τα όσα από το Σύνταγμα υποχρεούται».

Τι απαντά ο πρόεδρος του ΕΣΡ


Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΣΡ δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει «νομική βάση» στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σχολίασε, ο ίδιος ερμηνεύει την κίνηση αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως πρόσκληση εισόδου στην πολιτική σκηνή, στην οποία δεν έχει καμία διάθεση να εισέλθει.
Είπε επίσης ότι θα παραιτηθεί στις «αυτονόητες» περιπτώσεις, δηλαδή όταν ο ίδιος κρίνει πως έχει εξαντλήσει την προσφορά του ή όταν υπάρξει σχετικός υπαινιγμός από μέλη του Δ.Σ. του ΕΣΡ.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ (2/12)

Ο ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ήρε την εμπιστοσύνη του προς τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Αθανάσιο Κουτρομάνο, μετά την αδράνεια που επιδεικνύει και την απροθυμία  του να παρέμβει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο για να εφαρμοστεί η νομιμότητα και να εξασφαλιστεί η πολυφωνία.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία παρουσίασαν την κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΕ, με βάση καταγραφές και τεκμηριωμένες μελέτες ως προς την διαχείριση της προβολής και ενημέρωσης  των απόψεων και θέσεων των πολιτικών κομμάτων.
Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι τα εξής:
Μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2019, η ΝΔ δεν απολαμβάνει απλά μια μεγαλύτερη προβολή ως 1ο κόμμα. Έχει σχεδόν αποκλειστική προβολή, σα να μην υπάρχουν άλλα κόμματα στη χώρα. Από τις Βουλευτικές εκλογές και μετά, σε 4 από τα 6 κανάλια η δραστηριότητα του κόμματος της συμπολίτευσης και της κυβέρνησης φτάνει αθροιστικά να καταλαμβάνει ακόμα και το 70% του χρόνου των ενημερωτικών καναλιών και των δελτίων ειδήσεων μαζί.
Αυτό το στοιχείο, όπως και τα αντίστοιχα νούμερα για την προβολή των πολιτικών στελεχών των κομμάτων από τις εκλογές και μετά, δικαιώνουν από μόνα τους τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων για συντριπτική μονομέρεια, για σιωπητήριο στις δράσεις και δραστηριότητες των άλλων κομμάτων και βουλευτών τους (αλλά και άλλων στελεχών).
Αυτή η πρακτική των καναλιών ήρθε λίγους μήνες μετά τις εκλογές και η κυβέρνηση με αφορμή την υγειονομική κρίση συνεχίζει να την τρέφει και να την επιβραβεύει. Ταυτόχρονα συντηρείται η σχέση εξάρτησης κυβέρνησης – ΜΜΕ, με τις διάσημες πλέον και εκτός συνόρων Λίστες Πέτσα.
ΛΙΣΤΑ ΠΕΤΣΑ νο.1 : 11 + 09 εκατ. ευρώ (ΠΝΠ 30.03.2020/2020)
ΛΙΣΤΑ ΠΕΤΣΑ νο.2: 02 εκατ. ευρώ (Κοινή Υπουργική Απόφαση 840/2020)
ΛΙΣΤΑ ΠΕΤΣΑ νο3: 03 εκατ. ευρώ (ΑΔΑ Ψ72Υ46ΜΓΨ7-ΟΚΨ) καμπάνια για ενημέρωση απόδημων για τις επόμενες εκλογές.
Αναμένεται ...Λίστα Πέτσα 4.... Ο Μητσοτάκης από το Βήμα της Βουλής ήδη ανακοίνωσε νέα επί πληρωμή καμπάνια για εμβολιασμό.
Αλλά η «εξαγορά ή η πελατειακή σχέση εξάρτησης» δεν ήρθε μόνο με τη μορφή ζεστού χρήματος.
Απάλλαξαν τους καναλάρχες από τη φετινή πληρωμή της δόσης για την κατοχή νόμιμης τηλεοπτικής άδειας, συνολικού ύψους 21,5 εκατομμυρίων (ΠΝΠ 75 (ΦΕΚ A 75 - 30.03.2020).
Νομοθέτησαν να «εκπίπτει η διαφημιστική δαπάνη που πραγματοποιεί επιχείρηση κατά τα φορολογικά έτη 2020 και 2021 [...]από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής της, προσαυξημένη κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) για το φορολογικό έτος 2020 και κατά εξήντα τοις εκατό (60%) για το φορολογικό έτος 2021...» (Άρθρο 11 του ν. 4728/20).
Απαλλάχθηκαν οι μέτοχοι των μέσων ενημέρωσης και των πρακτορείων διανομής Τύπου από την υποβολή πόθεν έσχες. (ν. 4635/2019, Αρ. 157 παρ.5).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης