Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΟΣΑ: Στο τέλος του 2021 θα επανέλθει ο κόσμος στα προ - πανδημίας επίπεδα - Στο +5% η ανάπτυξη το 2021, στο +1,5% χωρίς εμβόλιο

tags :
ΟΟΣΑ: Στο τέλος του 2021 θα επανέλθει ο κόσμος στα προ - πανδημίας επίπεδα - Στο +5% η ανάπτυξη το 2021, στο +1,5% χωρίς εμβόλιο
Η Κίνα θα οδηγήσει την παγκόσμια ανάκαμψη, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ
Στο τέλος του 2020 θα επανέλθει ο κόσμος στα προ - πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με την εκτίμηση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος εκτιμά ότι το ερχόμενο έτος η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι 5%, εάν η εφαρμογή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού γίνει ταχύτατα.
Χωρίς το εμβόλιο, η παγκόσμια ανάπτυξη θα περιοριστεί στα επίπεδα του 1,5%.
Image
«Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, υπάρχει τώρα ελπίδα για ένα λαμπρότερο μέλλον», αναφέρει ο ΟΟΣΑ, εξαιτίας της προόδου με τα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού και την πρωτοφανή κυβερνητική και παγκόσμια δράση για τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης.
«Το χειρότερο έχει αποφευχθεί, το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού ιστού έχει διατηρηθεί και θα μπορούσε να ανακάμψει γρήγορα, αλλά η κατάσταση παραμένει επισφαλής για πολλούς ευάλωτους ανθρώπους, επιχειρήσεις και χώρες».
Στις τελευταίες οικονομικές προοπτικές του, ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί 4,2% φέτος.
Αυτό αντικατοπτρίζει μια ανοδική αναθεώρηση από την εκτίμηση που έγινε τον Σεπτέμβριο που έδειξε μείωση 4,5% του πραγματικού ΑΕΠ.
Την επόμενη διετία, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα ανέλθει κατά μέσο όρο 4%, καθώς αναμένει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 4,2% το 2021 - από 5% στις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου - και 3,7% το 2022.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι παραμένει «σημαντική» αβεβαιότητα και προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο να διατηρήσουν την στοχοθετημένη υποστήριξη σε ευάλωτα παιδιά, ανθρώπους και επιχειρήσεις για να μειώσουν τον κίνδυνο της κρίσης του κορωνοϊού.

Η Κίνα θα οδηγήσει την παγκόσμια ανάκαμψη

Ο ΟΟΣΑ επισήμανε ότι η οικονομική ανάκαμψη θα ήταν άνιση μεταξύ των χωρών, ωστόσο, «δυνητικά θα οδηγήσει σε διαρκή αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία».
Ανέφερε ότι η Κίνα αναμένεται να αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το 2021, ενώ η συμβολή της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής «θα παραμείνει μικρότερη από το βάρος τους στην παγκόσμια οικονομία».
Ο ΟΟΣΑ δήλωσε ότι βλέπει την Κίνα, η οποία άρχισε να ανακάμπτει νωρίτερα, να σημειώνει οικονομική ανάπτυξη 1,8% φέτος.
Παραμένει η μόνη μεγάλη οικονομία που αναμένεται να σημειώσει οικονομική ανάπτυξη το 2020.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναμένεται να σημειώσει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 8% το επόμενο έτος και 4,9% το 2022.
Συγκριτικά, οι ΗΠΑ αναμενόταν να σημειώσουν οικονομική συρρίκνωση 3,7% το 2020, πριν σημειώσουν αύξηση 3,2% το 2021 και 3,5% το 2022.
Στη ζώνη του ευρώ θα έχει ύφεση -7,5% φέτος, και ανάπτυξη 3,6% το 2021 και 3,3% το 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης