Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποκάλυψη - Τι θα περιλαμβάνει ο Ηρακλής ΙΙ για τον σχεδόν μηδενισμό των κόκκινων δανείων - Πάνω από 30 δισ οι νέες τιτλοποιήσεις

Αποκάλυψη - Τι θα περιλαμβάνει ο Ηρακλής ΙΙ για τον σχεδόν μηδενισμό των κόκκινων δανείων - Πάνω από 30 δισ οι νέες τιτλοποιήσεις
Πως θα λειτουργήσει το νέο APS - Συμφωνούνται οι νέες τιτλοποιήσεις από τις τράπεζες
Πρόσω ολοταχώς για Ηρακλή ΙΙ βάζει η κυβέρνηση καθώς αποτελεί ειλημμένη απόφαση των θεσμών, οι ελληνικές τράπεζες να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω από την εξυγίανση του ισολογισμού τους και βέβαια εξυγίανση για τους θεσμούς δεν αποτελεί σε καμία των περιπτώσεων διψήφιο ποσοστό NPLs επί του συνολικού χαρτοφυλακίου των δανείων.
Αλλωστε η συνέντευξη στις 29/11/2020 του επικεφαλής του SSM κ. Enria ξεκαθάρισε:
α. Πόσο σημαντικός είναι ο Ηρακλής ως εργαλείο για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών
β. Οτι είναι απαραίτητο να γίνουν περαιτέρω ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση (σ.σ. της άμεσης μείωσης των κόκκινων δανείων)
γ. Η μετά covid εποχή δεν θα είναι εύκολη για τις τράπεζες.
Ετσι, ακόμη και εάν η Ευρώπη πάει προς κάποιου τύπου χαλάρωση στο συγκεκριμένο αυτό θέμα, η χαλάρωση αυτή θα αφορά τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας και μόνον και αφού εξεταστεί το συνολικό  μέγεθος αυτών.
Και μέσα σε όλα αυτά οι χώρες με υψηλά ποσοστά κόκκινων δανείων όπως η δική μας  δεν θα πρέπει να εκτιμά πως θα εκμεταλλευτεί την τυχόν παραπάνω χαλάρωση για τα παλιά NPEs- αν φυσικά υπάρξει τέτοια χαλάρωση.
Έτσι λοιπόν σύντομα θα γνωρίσουμε το νέο "Ηρακλή", τον Ηρακλή ΙΙ που όπως αναφέρει και ο SSM προς τις τράπεζες κατά τις τακτικές διαδικτυακές συναντήσεις που πραγματοποιεί με τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών, ουσιαστικά ο Ηρακλής ΙΙ θα είναι η επέκταση του Ηρακλήτόσο χρονικά όσο και ως προς το ποσοτικό του εύρος.

Διάρκεια

Ο παλιός Ηρακλής έχει διάρκεια έως και τον Απρίλιο του 2021.
 Ο Ηρακλής ΙΙ που προετοιμάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών θα ξεκινήσει να υποδέχεται τιτλοποιήσεις το Μάϊο του 2021 και θα παραμείνει σε ισχύ ως το Δεκέμβριο του 2022.
Στο σημείο αυτό να σημειωθεί πως οι επεκτάσεις των συγκεκριμένων σχημάτων πραγματοποιούνται και σε άλλες χώρες με αντίστοιχα προβλήματα όπως στην Ιταλία που ουσιαστικά η ιταλική κυβέρνηση διαμορφώνει τον Ηρακλή ΙV o οποίος θα συμπεριλάβει και κόκκινα δάνεια που δυνητικά θα προκύψουν από την πανδημία.

Εύρος

Ο Ηρακλής Ι, στόχος είναι να υποδεχθεί τιτλοποιήσεις ύψους 32 δισ. ευρώ που τόσες αναμένεται και να  καλύψει ως τη λήξη του .
Οι δε εγγυήσεις που σταδιακά συγκεντρώθηκαν είναι ύψους 12 δισ. ευρώ.
Στον Ηρακλή ΙΙ, οι εγγυήσεις θα εξασφαλιστούν σταδιακά, εκτιμάται ωστόσο πως θα είναι και αυτές ύψους επίσης 12 δισ. ευρώ στο τέλος της ημέρας αν και θα ξεκινήσουν από χαμηλότερα επίπεδα.
Επίσης θεωρείται περίπου βέβαιο πως το νέο σχήμα θα υποδεχθεί και αυτό τιτλοποιήσεις που θα ανέρχονται σε πάνω από 30 δισ. ευρώ.
Ηδη οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών και συνδιαμορφώνουν τα καινούρια πακέτα τα οποία θα καλύψει το σχήμα του δεύτερου Ηρακλή.

NPEs λόγω Covid

Η αποτίμηση για τα κόκκινα δάνεια που θα δημιουργήσει η πανδημία αναμένεται να γίνει μετά το Καλοκαίρι του 2021 οπότε και θα ξεκινήσει η συζήτηση για τα περιθώρια διαχείρισης των δανε'ιων αυτών.
Ας σημειωθεί πως οι ελληνικές τράπεζες στην παρούσα φάση υπολογίζουν πως ως κόκκινα δάνεια θα καταλήξουν περίπου το 25% των δανείων που έχουν εισέλθει σε μορατόρια δηλαδή 5 με 5,5  δισ.
Ωστόσο αυτή είναι μόνον μια πρώτη εκτίμηση.
Σε πρώτη φάση πάντως εκτός του Ηρακλή, τα εργαλεία που θα σταθούν βοηθητικά στις τράπεζες είναι τα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις, το πρόγραμμα γέφυρα που από σήμερα ξεκινούν οι εκταμιεύσεις και η επέκταση των μορατορίων σε συνδυασμό με προγράμματα step up για τη σταδιακή αφύπνιση των δανείων.
Σχετική απόφαση για το θέμα αυτό εκτιμάται πως θα ληφθεί μέσα στο Δεκέμβριο καθώς πιέζουν πολύ όλες οι τράπεζες του ευρωπαίκού νότου.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης