Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχία στα Βαλκάνια για την ένταση Σερβίας - Μαυροβουνίου - Απέλασαν τους πρεσβευτές

Ανησυχία στα Βαλκάνια για την ένταση Σερβίας - Μαυροβουνίου - Απέλασαν τους πρεσβευτές
Το Μαυροβούνιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Σερβία το 2006 αλλά η ένταση ως προς την εθνική ταυτότητα παραμένει
Ανησυχία προκαλεί στα Βαλκάνια η διπλωματική κρίση ανάεσα σε Σερβία και Μαυροβούνιο, με τις δύο χώρες να απελαύνουν τους εκατέρωθεν πρεσβευτές τους, σε μία νέα κλιμάκωση των ήδη τεταμένων διμερών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Το Μαυροβούνιο κήρυξε τον πρεσβευτή της Σερβίας Vladimir Bozovic persona non grata για «ανάμειξη στις εσωτερικές του υποθέσεις», δίνοντάς του προθεσμία 72 ωρών για να εγκαταλείψει την χώρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Αμέσως μετά, η Σερβία προχώρησε σε αντίμετρα, δίνοντας στον πρεσβευτή του Μαυροβουνίου Tarzan Milosevic 72 ώρες για να εγκαταλείψει την χώρα.

Τι προκάλεσε το διπλωματικό πόλεμο


Ο διπλωματικός πόλεμος ξέσπασε όταν ο πρεσβευτής της Σερβίας χαρακτήρισε χθες «απελευθέρωση» την απόφαση της εθνοσυνέλευσης του 1918 σύμφωνα με την οποία το Μαυροβούνιο θα ενωνόταν με την Σερβία και θα εντασσόταν έτσι στο βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, χάνοντας την ανεξαρτησία του.
«Ήταν η ελεύθερη έκφραση της βούλησης του λαού να ενωθεί με την αδελφή Σερβία», δήλωσε κατά την διάρκεια εκδήλωσης ο σέρβος πρεσβευτής.
Συμβολικά, οι βουλευτές του Μαυροβουνίου υιοθέτησαν το 2018 απόφαση η οποία ακυρώνει τις αποφάσεις της εθνοσυνέλευσης του 1918.
Το Μαυροβούνιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Σερβία το 2006, αλλά η ένταση ως προς την εθνική ταυτότητα παραμένει στην χώρα των Βαλκανίων.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, περί το 30% των 620.000 κατοίκων του Μαυροβουνίου δηλώνουν Σέρβοι. Ένα τμήμα τους είχε ταχθεί κατά της βούλησης του προέδρου για την επικύρωση της εθνικής ταυτότητας του Μαυροβουνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης