Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι πρέπει να φοβάται η Κίνα από την πολιτική του Biden στο εμπόριο

tags :
Τι πρέπει να φοβάται η Κίνα από την πολιτική του Biden στο εμπόριο
Τι επισημαίνει ο οικονομολόγος και πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs Management, Jim O’Neill σε συνέντευξή του στο CNBC την Παρασκευή 2 7 Νοεμβρίου
Η Κίνα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο για τον BInden από ό,τι ανησυχούσε για τον Trump, σημείωσε ο οικονομολόγος και πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs Management, Jim O’Neill συνέντευξή του στο CNBC την Παρασκευή 2 7 Νοεμβρίου.
Ο Trump υιοθέτησε μια διαφορετική προσέγγιση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας επιβάλλοντας μονομερώς δασμούς στο Πεκίνο, σχολιάζει ο ίδιος.
Ο απερχόμενος πρόεδρος συχνά κατέφευγε Twitter για να διαμαρτυρηθεί τις εμπορικές πρακτικές ενός ασιατικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και πυροδότησε έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα που ζημίωσε την παγκόσμια οικονομία.
Αυτό ήταν διαμετρικά αντίθετο με την ευρωπαϊκή προσέγγιση, η οποία συχνά προωθεί τη διαπραγμάτευση εμπορικών διαφορών με την Κίνα χρησιμοποιώντας διεθνείς θεσμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και η ομάδα των G20.
Ωστόσο, ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden είναι πιθανό να προωθήσει αυτές τις συμφωνίες σε ένα πολυμερές σύστημα εμπορικών σχέσεων, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει πιο συγκεκριμένη δράση για την αντιμετώπιση της Κίνας.

Οι διεθνείς οργανισμοί και οι... ισχυρές πεποιθήσεις

«Εντύπωση μου είναι ότι οι Κινέζοι ανησυχούν περισσότερο από μια κυβέρνηση Biden από μια κυβέρνηση Trump», δήλωσε ο O’Neill, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs και τώρα ο πρόεδρος του βρετανικού ταμείου Chatham House, επισημαίνοντας ότι η ομάδα του Biden που «ισχυρότερες πεποιθήσεις» σε βασικά ζητήματα όσον αφορά το διεθνές εμπόριο.
«Ο Biden και το επιτελείο του πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα πολυεθνικά fora για να επιδιώξουν να λαμβάνει η Κίνα περισσότερο υπόψιν τα πρότυπα τέτοιων διεθνών οργανισών, είτε πρόκειται για τον ΠΟΥ είτε για τη G20, την Παγκόσμια Τράπεζα κ.λπ.», πρόσθεσε.
Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping κάλεσε τον Biden νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ο Χi είπε ότι ελπίζει ότι και οι δύο χώρες θα διατηρήσουν το πνεύμα της «μη σύγκρουσης, της μη αντιπαράθεσης, του αμοιβαίου σεβασμού» κατά τη διαχείριση των διαφορών τους.

Κλιματική αλλαγή

Ένα από τα πολλά σημεία έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ήταν η κλιματική αλλαγή και η πολιτική για το περιβάλλον.
Πριν από την προεδρία του Τrump, η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο συχνά συγκρούστηκαν σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των αυξημένων επιπέδων CO2.
Ωστόσο, οι κλιματικές φιλοδοξίες των ΗΠΑ άλλαξαν με τον Trump.
Το Πεκίνο άλλαξε στάση και το Σεπτέμβριο - λίγες μόλις εβδομάδες από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ - και ανακοίνωσε τον στόχο του να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα στο μηδέν έως το 2060.
«Με έναν παράδοξο τρόπο μπορεί να αναγκάζει ήδη την Κίνα να σκεφτεί λίγο διαφορετικά», σημείωσε ο O’Neill σχετικά με τον αντίκτυπο των εκλογών των ΗΠΑ στην Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης