Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαθαίνει η οικονομική κρίση στην Τουρκία - Χείρα βοηθείας ζητά από το Κατάρ ο Erdogan, αλλά με εκβιασμούς...

tags :
Βαθαίνει η οικονομική κρίση στην Τουρκία - Χείρα βοηθείας ζητά από το Κατάρ ο Erdogan, αλλά με εκβιασμούς...
Στο χρυσό συρρέουν οι Τούρκοι, για να προστατευτούν από το αδύναμο νόμισμά τους
Το 10% του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο και ένα λιμάνι θα περάσουν σε λίγο καιρό στον έλεγχο του Κατάρ.
Την ίδια ώρα, οι ίδιοι οι Τούρκοι γυρίζουν την πλάτη τους στο νόμισμά τους, δείχνοντας ότι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στις αρχές τους.
Η νομισματική και η οικονομική κρίση της Τουρκίας βαθαίνει, σύμφωνα με τους αναλυτές, με το καθεστώς Erdogan να προσπαθεί να στηριχθεί σε έναν από τους λίγους συμμάχους που του έχουν απομείνει στην περιοχή.
Το Κατάρ.
Από χτες, 26 Νοεμβρίου 2020, έχει γίνει γνωστό ότι το 10% του Χρηματιστηρίου της Τουρκίας περνά στον έλεγχο του Κατάρ, στο πλαίσιο των δέκα νέων συμφωνιών που υπέγραψαν οι δύο χώρες στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, σε συνάντηση με επικεφαλής τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan και τον Εμίρης Emir Tamim Hamad al-Thani -κεκλεισμένων των θυρών.
Μια άλλη συμφωνία αφορά τη μεταβίβαση των μετοχών του Istinye Park, ενός πολυτελούς εμπορικού κέντρου της Κωνσταντινούπολης.
Υπεγράφη επίσης ένα μνημόνιο κατανόησης για κοινή επένδυση στο Golden Horn Project.
Συμφωνήθηκε επίσης η μεταβίβαση μετοχών των διαχειριστριών ενός λιμανιού της Antalya από την τουρκική Global Ports στην καταριανή Terminals WLL.
Μνημόνιο κατανόησης υπεγράφη και για κοινές δραστηριότητες προώθησης από το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας και τη Διοίκηση Ελεύθερης Ζώνης του Κατάρ.

Προς αναζήτηση νέων τρόπων συνεργασίας

Αν και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι οι σχέσεις τους βασίζονται σε ισχυρή βάση, ένας ανώτερος τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας στο thearabweekly.com, είπε ότι «φρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου είναι πραγματικά δύσκολο να βρούμε νέους τρόπους συνεργασίας.
Η συμμαχία μας είναι τώρα πολύ βαθιά, από τον αμυντικό τομέα έως την οικονομία », δήλωσε ο αξιωματούχος.
Το Κατάρ έχει ήδη επενδύσεις στην Τουρκία αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον τομέα της ψυχαγωγίας έως και σε αμυντικές εταιρείες.
Οι εξαγωγές της Τουρκίας στο Κατάρ έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έφτασε τα 2,24 δισ. δολάρια το 2019.

Τα προβλήματα του Erdogan

Η εκτεταμένη οικονομική και χρηματοοικονομική συνεργασία της Τουρκίας με το Κατάρ αποκαλύπτει το βαθμό στον οποίο το ηγετικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), βασίζεται στον πλούτο φυσικού αερίου από το Κατάρ για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση του.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει δύο βασικές στρατηγικές για την εκμετάλλευση του πλούτου του Κατάρ, σύμφωνα με το thearabweekly.com.
Η πρώτη είναι η παροχή βοήθειας και χρηματοδοτικών επιχορηγήσεων από το Κατάρ, μερικές από τις οποίες είναι δημόσιες, ενώ άλλες είναι μυστικές.
Αυτά επιτυγχάνονται με το πρόσχημα της καταβολής της συνεισφοράς του Κατάρ υπέρ των ισλαμιστών συμμάχων που αγωνίζονται σε συγκρούσεις στην περιοχή, ειδικά στη Συρία, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν.
Η δεύτερη είναι η δέσμευση της Ντόχα σε συνθήκες και συμφωνίες συνεργασίας σε διάφορους τομείς.
Οι περισσότερες από αυτές τις συμφωνίες είναι κάπως άδικες, ωφελώντας μόνο την Τουρκία η οποία προσελκύει κεφάλαια από το Κατάρ ή ενεργοποιεί εμπορικές συναλλαγές, που συνήθως σημαίνει εξαγωγές τουρκικών αγαθών στο Κατάρ.
Υπάρχουν επίσης συμφωνίες άμυνας και ασφάλειας, βάσει των οποίων η Τουρκία στέλνει τις δυνάμεις της στο έδαφος του Κατάρ σε αντάλλαγμα για χρηματικά ποσά.
Το Κατάρ αναλαμβάνει πλήρως τα έξοδα αυτών των δυνάμεων, πληρώνοντας τους μισθούς, τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ήδη στο Κατάρ άρχισαν να αμφισβητούν εάν ο όρος «στρατηγική εταιρική σχέση» είναι ακριβής.
Έχουν αρχίσει να βλέπουν τους ασυνήθιστους δεσμούς μεταξύ της χώρας τους και της Άγκυρας ως άνισους και αισθάνονται ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται το Κατάρ για τον πλούτο της, αφού το ενθάρρυνε να απομονωθεί από το περιβάλλον του Αραβικού Κόλπου.
Όπως αναφέρει το thearabweekly.com, οι επερχόμενες συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος της προσπάθειας της Τουρκίας να παγιδεύσει το Κατάρ, ώστε να δεσμεύεται πλήρως με τη σχέση του με την Άγκυρα.
Υπογράφοντας τέτοιες συμφωνίες, αναφέρουν, το Κατάρ δεν θα είναι σε θέση να αλλάξει πορεία στο μέλλον και να απαλλαγεί από το μεγάλο οικονομικό βάρος που φέρει λόγω της σχέσης του με την Τουρκία και της εμπλοκής σε ξένες συγκρούσεις στις οποίες η Ντόχα δεν έχει ενδιαφέρον.
 
Στο χρυσό συρρέουν οι Τούρκοι, για να προστατευτούν από το αδύναμο νόμισμά τους

Ένα έτος κρίσης για την τουρκική λίρα, όπως είναι το 2020, έχει οδηγήσει τους τούρκους στο χρυσό.
Τις δύο εβδομάδες αφότου ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan αντικατέστησε τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, οι Τούρκοι επενδυτές λιανικής και οι εταιρείες πρόσθεσαν 2,2 δισ. δολάρια στις εκμεταλλεύσεις χρυσού, φτάνοντας στα 36,4 δισεκατομμύρια δολάρια ή σχεδόν τριπλάσια επίπεδα μόλις από την αρχή του έτους.
Και όπως αναφέρουν οι αναλυτές, με τη λίρα να έχει χάσει 25% από την αρχή του έτους, ακόμη και με την ανάκαμψη του 10% των τελευταίων ημερών, οι τούρκοι δεν δείχνουν διαθέσεις να εμπιστευτούν το νόμισμά τους.
Οι εισαγωγές χρυσού αντιπροσωπεύουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, παρεμποδίζοντας την αποκατάσταση των εξωτερικών ανισορροπιών της Τουρκίας, ακόμη και όταν οι αρχές υιοθετούν όλο και περισσότερο φιλική προς την αγορά προσέγγιση.
Image
«Βλέπουμε σταθερή ζήτηση από τοπικούς επενδυτές για χρυσό ακόμη και σε υψηλότερες από τις παγκόσμιες τιμές.
Τα μη ελκυστικά επιτόκια καταθέσεων και η έλλειψη εμπιστοσύνης στη λίρα είναι οι κύριοι λόγοι που οδηγούν τη ζήτηση», δήλωσε ο Dogukan Cicek, στέλεχος ανάπτυξης επιχειρήσεων της Troy Precious Metals στο Κωνσταντινούπολη.
«Μια υποχώρηση στις παγκόσμιες τιμές χρυσού θεωρείται επίσης ως ευκαιρία για όσους πιστεύουν ότι η άνοδος του χρυσού απέχει πολύ από το τέλος της».
Η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές πολύτιμου μετάλλου παγκοσμίως.
Οι τούρκοι χρησιμοποιούν τον χρυσό ως προστασία σε περιόδους υποτίμησης και πληθωρισμού και παραδοσιακά το δίνουν για εκδηλώσεις από γάμους έως τελετές περιτομής.
Ωστόσο, οι αγορές χρυσού σημαίνουν επίσης και μεγαλύτερες αγορές συναλλάγματος.
Οι καταθέσεις σε ξένα νομίσματα αυξήθηκαν κατά 34,5 δισ. δολάρια στα 228,2 δισ. δολάρια φέτος, ενώ οι τούρκοι πρόσθεσαν επίσης 3,94 δισ. δολάρια στην αποταμίευση συναλλάγματος τις δύο εβδομάδες έως τις 20 Νοεμβρίου.
Gold drops to four-month low on virus progress, Biden transition
Όσον αφορά το χρυσό, οι τοπικές συνήθειες αποδεικνύονται δύσκολο να σπάσουν ακόμη και μετά την άνοδο της λίρας περισσότερο από 10% την εβδομάδα μετά την απομάκρυνση του κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας και την παραίτηση του γαμπρού του Erdogan από το υπουργείο Οικονομικών.
Το νόμισμα της Τουρκίας έχει χάσει το 25% φέτος, κάνοντας τη δεύτερη χειρότερη απόδοση στις αναδυόμενες αγορές μετά το πέσο της Αργεντινής.
Και μπορεί ο χρυσός να υποχώρησε τον Νοέμβριο, αλλά εξακολουθεί να σημειώνει κέρδη περίπου 19% φέτος, μετά το ρεκόρ τον Αύγουστο.
Σε συνδυασμό με την πτώση στη λίρα, το πολύτιμο μέταλλο παρείχε καλύτερες αποδόσεις στους τοπικούς επενδυτές από τα ομόλογα ή τον χρηματιστηριακό δείκτη της Τουρκίας.
Βέβαια, εκτός από τους τούρκους, η κεντρική τράπεζα συνεχίζει επίσης να συσσωρεύει αποθέματα χρυσού, ανεβάζοντας τις συμμετοχές της σε υψηλά όλων των εποχών τον περασμένο μήνα.
«Η απαίτηση χρυσού σημαίνει ότι απαιτείται συνάλλαγμα για την αγορά του», δήλωσε ο Evren Kirikoglu, ανεξάρτητος στρατηγικός trader στην Κωνσταντινούπολη.
"Είναι ένα από τα εμπόδια μπροστά στην ανατίμηση της λίρας."

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης