Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ανοιχτός ο διακανονισμός για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία - Μέχρι τέλος του 2023 καμία λήψη αναγκαστικών μέτρων

tags :
Ανοιχτός ο διακανονισμός για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία - Μέχρι τέλος του 2023 καμία λήψη αναγκαστικών μέτρων
Τι προβλέπεται για τηη ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία
Εννιά μέτρα με κυριότερο τον «ανοιχτό» διακανονισμό για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι τέλους του 2023, προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε και πήρε για την ενίσχυση των πολιτών, ενώ προβλέπει και τη διάταξη για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας του μηνός Νοεμβρίου.

Πιο αναλυτικά θεσπίζονται και ισχύουν:


Μείωση ασφαλιστικών Εισφορών: Μειώνονται, από 1η.1.2021, κατά τρεις (3) ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών εργαζομένων σε φορείς εκτός δημόσιων υπηρεσιών, αποκεντρωμένων διοικήσεων, OTA Α’ και Β’ βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου.
Η σωρευτική μείωση το 2021 για εργαζόμενο και εργοδότη αποτυπώνεται ως ακολούθως:

Σωρευτική μείωση σε ποσοστιαίες μονάδες
Εργαζόμενος Εργοδότης Σύνολο

-0,42              -0,48         -0,90
-1,21              -1,79         -3,00
-1,63              -2,27         -3,90

Ρύθμιση Οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία

Παρέχεται η δυνατότητα:
- ρύθμισης τμηματικής καταβολής σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών, η καταβολή των οποίων παρατάθηκε μέχρι 30.4.2021, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού,
- επανένταξης στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις σε οφειλέτες ασφαλιστικών οφειλών, που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής των δόσεων κατά τρεις (3) μήνες, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού, αλλά απώλεσαν τη ρύθμιση κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Ιουνίου 2020 έως και Οκτωβρίου 2020.
Παρατείνεται, έως την 31η 12.2023, ο προσωρινός διακανονισμός ασφαλιστικών οφειλών και αναστέλλεται η λήψη των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, εφόσον οι οφειλέτες έχουν μέχρι την 30η.4.2020 ενεργό προσωρινό διακανονισμό και υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τους όρους αυτού.
Μετατίθεται μέχρι την 30η.04.2021 (σήμερα ισχύει μέχρι την 31η.12.2020), η καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση του ν. 4611/2019, σχετικά με τον προσδιορισμό ασφαλιστικών οφειλών, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών

Εξομοίωση επικουρικής ασφάλισης Δικηγόρων-Μηχανικών

Εξομοιώνεται η αντιμετώπιση, ως προς την επικουρική ασφάλιση, των μισθωτών μηχανικών με τους έμμισθους δικηγόρους και προβλέπεται ότι από την 1η. 1.2020 τα ποσά της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς επιμερίζονται κατά 50% σε εργοδότη και ασφαλισμένο.
Απλουστεύεται η χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας
Επιβάλλεται υποχρέωση προσκόμισης ασφαλιστικής ενημερότητας: στον προσωρινό ανάδοχο διαγωνισμού ανάληψης εκτέλεσης δημοσίων έργων ή προμηθειών από το δημόσιο τομέα, μετά την αξιολόγηση των προσφορών, ύστερα από πρόσκληση της αναθέτουσας αρχής, στον οικοπεδούχο άπαξ κατά την σύνταξη του συμβολαιογραφικού προσυμφώνου με τον εργολάβο, σε περίπτωση μεταβίβασης ποσοστών εξ αδιαιρέτου οικοπέδου, στο πλαίσιο εργολαβικής σύμβασης, με την οποία αναλαμβάνεται η ανέγερση πολυκατοικίας με αντιπαροχή και στον εργολάβο, κατά τη μεταβίβαση ποσοστών επί του οικοπέδου σε τρίτον, εφόσον κατά τη μεταβιβαστική δικαιοπραξία συμβάλλεται και ο εργολάβος, στον πλοιοκτήτη σε δρομολόγηση πλοίου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Θεωρούνται ασφαλιστικά ενήμερες προσωπικές εταιρίες, οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, και τηρούνται οι όροι της, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις οφειλές τους από τυχόν εργοδοτικές υποχρεώσεις και όχι τις οφειλές των φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε αυτές, όπως ισχύει.

Σύνταξη ορφανών τέκνων

Προβλέπεται ο διπλασιασμός της σύνταξης των ορφανών τέκνων, σε περίπτωση τέκνου αμφοτεροπλεύρως ορφανού, χωρίς λοιπούς περιορισμούς.
Αναστέλλονται οι συμβάσεις Εργασίας τον Νοέμβριο
Οι οριζόμενες επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία αυτών ή των υποκαταστημάτων τους δύναται:
- να θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή, τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και την 4η Νοεμβρίου 2020,
- να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, για τον μήνα Νοέμβριο 2020.
β. Οι οριζόμενες επιχειρήσεις-εργοδότες, που ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται δύναται:
- να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή,
- να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, εφόσον έχουν προσληφθεί έως και την 4η Νοεμβρίου 2020.
γ. Οι ανωτέρω εργαζόμενοι λαμβάνουν:
ι) την προβλεπόμενη αποζημίωση ειδικού σκοπού με βάση υπολογισμού το ποσό των οκτακοσίων (800) ευρώ, που αντιστοιχεί σε τριάντα (30) ημέρες και
ιι) πλήρη ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού.
Αναλαμβάνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, το κόστος καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, κατ’ αναλογία του χρονικού διαστήματος αναστολής, των εν λόγω εργαζομένων.
στ. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται και τους παρέχεται η δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, μπορούν να εντάσσουν στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» του άρθρου 31 του ν. 4690/2020 εργαζομένους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας δεν έχουν τεθεί σε αναστολή.
ζ. Με κ.υ.α. προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα παράτασης των προαναφερομένων ρυθμίσεων.

Μεταφέρεται η ετήσια Κανονική άδεια

Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν έλαβαν την ετήσια κανονική άδεια μέχρι τέλος του έτους 2020, όπως ορίζουν οι σχετικές διατάξεις, λόγω του έκτακτου μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, είτε για όλο το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο 2020 ή κατά διαστήματα, μπορούν να λάβουν τις δικαιούμενες ημέρες της ετήσιας κανονικής άδειας 2020 μέχρι την 30η Ιουνίου 2021.
Με την παρ. 2 ορίζεται ότι κατά τα λοιπά, σε κάθε περίπτωση εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις για την χορήγηση της ετήσιας κανονικής άδειας και του επιδόματος αδείας και ως εκ τούτου αποσαφηνίζεται ότι οι αποδοχές αδείας και το επίδομα αδείας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, καταβάλλονται από τον εργοδότη κατά το χρονικό διάστημα λήψης των ημερών της δικαιούμενης κανονικής άδειας.

Εκκαθάριση εισφορών 2017-19 σε ΟΑΕΕ σε 5 δόσεις

Καταβολή δόσεων εκκαθάρισης ετών 2017, 2018 και 2019.
Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τον τρόπο καταβολής δόσεων εκκαθάρισης έτους 2019 των ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών με πολλαπλή ή μη δραστηριότητα και προσώπων που υπάγονται στην ασφάλιση του τ. ΟΓΑ.
Συγκεκριμένα καταβάλλεται, ισομερώς κατανεμημένη, σε πέντε μηνιαίες δόσεις από 31 Μαρτίου 2021 τυχόν διαφορά που προκόψει (χρεωστικό υπόλοιπο), από την εκκαθάριση των ανωτέρω ασφαλιστικών εισφορών.

Διπλό εγγυημένο εισόδημα

Προσαυξάνεται στο διπλάσιο, για το μήνα Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, η μηνιαία εισοδηματική (200 ευρώ+200) ενίσχυση των ωφελούμενων μονάδων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Η ανωτέρω προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ και κατά παρέκκλιση του ανώτατου μηνιαίου ορίου του εγγυημένου ποσού και των ανώτατων μηνιαίων ορίων ανά ωφελούμενη μονάδα.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης