Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Γάλλοι προτείνουν να ανακηρυχθεί Δημοκρατία το Νagorno Karabakh - Αντιδρούν οι Τούρκοι

Οι Γάλλοι προτείνουν να ανακηρυχθεί Δημοκρατία το Νagorno Karabakh - Αντιδρούν οι Τούρκοι
Tην πρόταση να ανακηρυχθεί το Nagorno Karabakh σε ανεξάρτητο κράτος υπέβαλαν οι Γάλλοι, σε μια προσπάθεια να δοθεί μια βιώσιμη λύση στην περιοχή.
Πιο συγκεκριμένα, η Γαλλική Γερουσία ενέκρινε την απόφαση περί αναγνώρισης της “Δημοκρατίας του Νagorno Karabakh”.
Στην απόφαση υπήρξε μια ψήφος κατά και 305 ψήφοι υπέρ ενώ απείχαν από την ψηφοφορία 30 γερουσιαστές.
Επίσης, δηλώθηκε ότι η Γαλλία πρέπει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους Αρμένιους και να απαιτήσει διεθνή έρευνα για τα «εγκλήματα πολέμου» που διαπράχθηκαν στην περιοχή.
Εντωμεταξύ γίνεται έκκληση για βοήθεια προς τους εκτοπισμένους στο Νagorno Karabakh να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Αντιδρούν οι Τούρκοι

Έντονη, από την άλλη, ήταν η αντίδραση των Τούρκων.
Πιο συγκεκριμένα, η υιοθέτηση ψηφίσματος από τη Γαλλική Γερουσία που καλεί την τουρκική κυβέρνηση να αναγνωρίσει το Νagorno Karabakh ως ανεξάρτητη δημοκρατία δείχνει πόσο μεροληπτική είναι η Γαλλία, δήλωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι το ψήφισμα στερείται οποιασδήποτε ρεαλιστικής βάσης.
«Αυτή η απόφαση της Γαλλικής Γερουσίας είναι ένας δείκτης που καθορίζει γιατί η συμφωνία του Μινσκ, με επικεφαλής τους συμπροέδρους που πρέπει να είναι αμερόληπτοι, δεν παρείχε λύση», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η ομάδα του Μινσκ, υπό την προεδρία της Γαλλίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, ιδρύθηκε το 1992 για να βρει μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση μεταξύ Μπακού και Ερεβάν σχετικά με την περιοχή Νagorno Karabakh.
Ωστόσο, εδώ και χρόνια δεν μπόρεσε να δώσει μια λύση.
Οι νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στις 27 Σεπτεμβρίου συνεχίζοντας για 44 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων το Μπακού κατέλαβε αρκετές πόλεις και σχεδόν 300 από τους οικισμούς και τα χωριά που βρίσκονταν υπό αρμενική κατοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης