Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Έρχονται πρόστιμα και αναδιάρθρωση δραστηριοτήτων για τους «γίγαντες» της ψηφιακής τεχνολογίας

Κομισιόν: Έρχονται πρόστιμα και αναδιάρθρωση δραστηριοτήτων για τους «γίγαντες» της ψηφιακής τεχνολογίας
Σε δύο εβδομάδες θα δημοσιοποιηθούν οι Digital Services Act (DSA) και Digital Markets Act (DMA), κανονιστικές πράξεις για τη ρύθμιση της ψηφιακής οικονομίας
Οι τεχνολογικοί γίγαντες που παραβιάζουν τους νέους κανόνες της ΕΕ οι οποίοι έχουν στόχο τον περιορισμό της ισχύος τους βρίσκονται ενώπιον ακόμη και της επιβολής προστίμων και πρόκειται να εξαναγκαστούν να αλλάξουν τις πρακτικές τους είτε ακόμη και να κερματίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στην ΕΕ (σ.σ. μέσω διαδικασιών απόσχισης), δήλωσε την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου ο επικεφαλής της Κομισιόν για την ψηφιακή οικονομία Thierry Breton.
Τα σχόλια του Breton έρχονται δύο εβδομάδες πριν από τη δημοσιοποίηση προσχεδίων κανονιστικών πράξεων που είναι γνωστές ως Digital Services Act (DSA) και Digital Markets Act (DMA), οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τους μεγάλους παίκτες των ΗΠΑ στην ψηφιακή οικονομία - Google, Apple, Amazon, Facebook και Microsoft.
Το DSA θα αναγκάσει τις εταιρείες τεχνολογίας να δημοσιοποιήσουν πώς λειτουργούν οι αλγόριθμοί τους, να ανοίξουν τα δεδομένα όσον αφορά τις διαφημίσεις τους σε ρυθμιστικές αρχές και ερευνητές και να αναλάβουν μεγαλύτερη δράση για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους, του επιβλαβούς περιεχομένου και της παραπληροφόρησης στις πλατφόρμες τους.

Τι προβλέπει το ρυθμιστικό πλαίσιο

Η DMA επιβάλλει μια σειρά από καθήκοντα στους «πυλωρούς» της on line διακίνησης των δεδομένων (τις μηχανές αναζήτησης), όπως η κοινή χρήση ορισμένων ειδών δεδομένων με τους ανταγωνιστές τους και τις ρυθμιστικές αρχές.
Επίσης, καθιστά παράνομη πρακτική το να ευνοούν τις δικές τους υπηρεσίες.
Θα περιλαμβάνει τέλος μια σειρά κυρώσεων.
«Ξεκινάμε με πρόστιμο.
Εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση, τότε υπάρχει μεγαλύτερο πρόστιμο.
Έπειτα μπορεί να υπάρξει προσωρινή θεραπεία της εκμετάλλευσης της δεσπόζουσας θέσης.
Στο τέλος της ημέρας, υπάρχει αυτό που εφαρμόζεται στους κανόνες ανταγωνισμού, ο διαρθρωτικός διαχωρισμός (σ.σ. εννοεί την υποχρεωτική απόσχιση δραστηριοτήτων»), σημείωσε Breton σε δημοσιογράφους.
«Ο εξαναγκασμός των εταιρειών σε απόσχιση δραστηριοτήτων θα ήταν η τελευταία λύση», δήλωσε.
«Ο διαρθρωτικός διαχωρισμός δεν είναι ο στόχος, αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε επίσης τα μέσα να ενεργήσουμε εάν είναι απαραίτητο», πρόσθεσε.
Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που επιδιώκουν εξαγορές μπορεί επίσης να απαιτηθεί να ενημερώσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ - για τις προθέσεις τους, κατέληξε ο Breton.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης