Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Ας προσφύγουν στα δικαστήρια η Ουγγαρία και η Πολωνία για προϋπολογισμό

Κομισιόν: Ας προσφύγουν στα δικαστήρια η Ουγγαρία και η Πολωνία για προϋπολογισμό
Η Ursula von der Leyen ζήτησε από την Πολωνία και την Ουγγαρία να μην μπλοκάρουν με βέτο τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
Η Πολωνία και η Ουγγαρία θα πρέπει να ζητήσουν από το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αξιολογήσει τη σχέση μεταξύ της πρόσβασης στα κονδύλια της ΕΕ και της τήρησης του κράτους δικαίου, αντί να μπλοκάρει τον προϋπολογισμό και το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η πρόταση της Ursula von der Leyen είναι ένας από τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους οι αξιωματούχοι της ΕΕ συζητούν ανεπίσημα για τον τερματισμό των βέτο της Βαρσοβίας και της Βουδαπέστης που κρατούν 1,8 τρισ. ευρώ κονδυλίων της ΕΕ για την στήριξης της οικονομίας των 27.
Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Von der Leyen τόνισε ότι ο κανόνας της ΕΕ ότι τα κεφάλαια μπορούν να αποστέλλονται μόνο σε κυβερνήσεις που τους κανόνες του κράτους δικαίου θα εφαρμόζεται μόνο για την προστασία των κονδυλίων του προϋπολογισμού της ΕΕ.
«Μιλάμε εδώ για παραβιάσεις του κράτους δικαίου που απειλούν τον προϋπολογισμό της ΕΕ και μόνο αυτό», είπε.
«Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς την Ευρώπη να είναι αντίθετη με αυτήν την αρχή».
Η Πολωνία και η Ουγγαρία, οι οποίες βρίσκονται υπό επίσημη έρευνα της ΕΕ για υπονόμευση της ανεξαρτησίας των δικαστηρίων, των μέσων ενημέρωσης και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, φοβούνται ότι κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβαση σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα επτά χρόνια.
«Όποιος εξακολουθεί να έχει αμφιβολίες έχει σαφή πορεία.
Μπορούν να πάνε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να επιτρέψουν τη δοκιμή των νέων κανόνων εκεί», είπε η von der Leyen.
«Αυτό είναι το μέρος όπου οι διαφορές απόψεων σχετικά με τα νομοθετικά κείμενα συνήθως διευθετούνται και δεν γίνεται εις βάρος εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών που περιμένουν επειγόντως τη βοήθειά μας», είπε.
Η επίλυση του ζητήματος είναι επίσης προς το συμφέρον της Πολωνίας και της Ουγγαρίας που θα λάβουν ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσά από την ΕΕ, που χρειάζονται για να βοηθήσουν τις οικονομίες τους να ξεπεράσουν τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας COVID-19.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης