Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αύξηση 2 δισ. στην Πειραιώς θα επέτρεπε πλήρη εξυγίανση – Το ΤΧΣ 1,22 δισ. οι ιδιώτες 770 εκατ – Κατά των συγχωνεύσεων η κυβέρνηση

Αύξηση 2 δισ. στην Πειραιώς θα επέτρεπε πλήρη εξυγίανση – Το ΤΧΣ 1,22 δισ. οι ιδιώτες 770 εκατ – Κατά των συγχωνεύσεων η κυβέρνηση
Αύξηση κεφαλαίου 2 δισεκ. στην Πειραιώς με ΤΧΣ 1,22 δισεκ. και ιδιώτες 773 εκατ
Μια αύξηση κεφαλαίου 2 δισεκ. ευρώ στην τράπεζα Πειραιώς με την συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των ιδιωτών επενδυτών θα αποτελούσε το ιδανικό σενάριο ώστε η τράπεζα να θωρακιστεί πλήρως κεφαλαιακά και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον.
Η Πειραιώς θα δημιουργούσε ισχυρό κεφαλαιακό μαξιλάρι, θα επέτρεπε τον γρηγορότερο μηδενισμό των NPEs και θα συνέβαλλε στην επιθετικότερη στρατηγική της τράπεζας στην χορήγηση νέων δανείων, θα ήταν το ιδανικό σενάριο για την Πειραιώς.
Αξίζει να αναφερθεί ότι όλα τα σενάρια που είχαν επεξεργαστεί διάφοροι κύκλοι έχουν εγκαταλειφθεί π.χ. περί bad bank σενάριο που ήταν όχι απλά ανεφάρμοστο αλλά και επικίνδυνο.
Ταυτόχρονα στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει ότι δεν πρέπει να αλλάξει ο τραπεζικός χάρτης όπερ σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω συγκέντρωση στον τραπεζικό κλάδο, δεν αναμένεται δηλαδή σχέδιο συγχωνεύσεων και εξαγορών.
Να σημειωθεί ότι οι 4 μεγάλες τράπεζες στην Ελλάδα ήδη κατέχουν το 94% των μεριδίων αγοράς, η Ελλάδα έχει το πιο ακραία συγκεντρωτικό τραπεζικό σύστημα.

Αύξηση κεφαλαίου 2 δισεκ. στην Πειραιώς με ΤΧΣ 1,22 δισεκ. και ιδιώτες 773 εκατ

Μια αύξηση κεφαλαίου 2 δισεκ. μαζί με τις ενέργειες για να αντληθούν άλλο 1,5 με 2 δισεκ. από την τράπεζα Πειραιώς διασφαλίζουν πλήρως την προοπτική της τράπεζας, την θωρακίζουν κεφαλαιακά, δημιουργούν πλαίσιο ασφάλειας ώστε να ολοκληρωθεί η εξυγίανση.
Με την μετοχική σύνθεση να έχει αλλάξει άπαξ και το ΤΧΣ θα βρεθεί στο 61,34% σημαίνει ότι σε μια αύξηση κεφαλαίου 2 δισεκ. το ΤΧΣ θα εισέφερε 1,227 δισεκ. ευρώ και τα υπόλοιπα 773 εκατ οι ιδιώτες επενδυτές το 39%.

Διασφάλιση δημοσίου συμφέροντος… όφελος για την Πειραιώς

Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιζόταν το δημόσιο συμφέρον πλήρως για τους εξής λόγους
1)Θα αποκαθιστούσε μερικώς την στρέβλωση που έχει δημιουργηθεί από την μετατροπή του Cocos σε μετοχές στα 6 ευρώ.
Η τιμή 6 ευρώ είναι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, ναι μεν ορίζεται στην κείμενη νομοθεσία αλλά είναι το δώρο στους ιδιώτες μετόχους.
2)Θα επέτρεπε στο ΤΧΣ να μειώσει το μέσο κόστος κτήσης των μετοχών ποντάροντας ότι μπορεί να αποκομίσει υπεραξίες.
Μετά μια τέτοια επιτυχημένη αύξηση θα σημειωθεί εύλογα ράλι στην μετοχή.
3)Την ίδια στιγμή οι ιδιώτες μέτοχοι που σχεδίαζαν να εισφέρουν 800 εκατ θα τους δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου.

Σε ποια τιμή η αύξηση κεφαλαίου;

Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου θα καθοριστεί από τις εξής παραδοχές
-Την συμμετοχή του ΤΧΣ που θα λειτουργήσει ως δικλείδα ασφαλείας για την κάλυψη της αύξησης
-Την συμμετοχή των ιδιωτών που θα σηματοδοτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς στο εγχείρημα
-Την εύρεση κεφαλαίων που θα οδηγήσουν στην οριστική εξυγίανση της τράπεζας.
Μετά την ολοκλήρωση όλων αυτών των διαδικασιών, θα ακολουθήσει το επόμενο βήμα της ιδιωτικοποίησης.
Σε ποια τιμή θα μπορούσε να προσδιοριστεί η αύξηση κεφαλαίου;
Η παράμετρος θα είναι discount – έκπτωση 35% με 40% επί των χρηματιστηριακών τιμών της περιόδου όπου θα ανακοινωθεί η αύξηση κεφαλαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης