Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Ώθηση 2% στο παγκόσμιο ΑΕΠ αν υπάρξουν συντονισμένες επενδύσεις σε υποδομές

ΔΝΤ: Ώθηση 2% στο παγκόσμιο ΑΕΠ αν υπάρξουν συντονισμένες επενδύσεις σε υποδομές
Άρθρο στο blog του ΔΝΤ
Το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μπορούσε να δεχθεί ώθηση ακόμη κα ι2% αν υπάρξουν συντονισμένες επενδύσεις από πλευράς κρατών σε υψηλής τεχνολογίας υποδομές, υποστηρίζει σε ανάλυσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
«Με τα εμβόλια να έρχονται, υπάρχει αυξημένη ελπίδα ότι η πανδημία θα μπορούσε σύντομα να τεθεί υπό καλύτερο έλεγχο.
Τούτου λεχθέντος, η ανάγκη για συντονισμένες και αμοιβαίες προσπάθειες για να επιτευχθεί ένα καλύτερο μέλλον, δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη.
Οι τομείς προτεραιότητας σχετίζονται με την ανάγκη παραγωγής και διανομής εμβολίων παγκοσμίως, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης από την κρίση.
Έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε πριν από τη συνάντηση των ηγετών της G20 υποστηρίζει ότι μια συγχρονισμένη ώθηση για επενδύσεις σε υποδομές, θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάπτυξη, να περιορίσει τις ουλές και να αντιμετωπίσει τους κλιματικούς στόχους.
Στην πραγματικότητα, αν πολλές χώρες ενεργήσουν ταυτόχρονα, οι δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης στο εσωτερικό και το εξωτερικό -μέσω των εμπορικών δεσμών», σχολιάζει το ΔΝΤ.
Όπως υπογραμμίζεται, εάν οι οικονομίες με περιθώρια δαπανών, επρόκειτο να αυξήσουν τις δαπάνες για επενδύσεις σε υποδομές κατά 0,5% του ΑΕΠ το 2021, 1% το ΑΕΠ το 2022 και διατηρήσουν αυτό το επίπεδο έως το 2025, και οι οικονομίες με λιγότερο δημοσιονομικό χώρο ξοδεύουν περίπου το ένα τρίτο από αυτό το ποσοστό κατά την ίδια περίοδο, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 2% έως το 2025.
Το διάγραμμα:

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης