Τελευταία Νέα
Speculator

Lane (EKT): Τα χαμηλά επιτόκια αποτρέπουν την λιτότητα και αυξάνουν τις μετοχές στις αγορές

tags :
Lane (EKT): Τα χαμηλά επιτόκια αποτρέπουν την λιτότητα και αυξάνουν τις μετοχές στις αγορές
Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων αποτελούν το κύριο όχημα της πολιτικής μας για την τόνωση, μαζί με τα χαμηλά επιτόκια... υποστηρίζει απροκάλυπτα η ΕΚΤ
Τα χαμηλά επιτόκια αποτρέπουν την λιτότητα και αυξάνουν τις μετοχές αυτό περίπου υποστηρίζει ο Philip R. Lane, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ σε συνέντευξη του στην Les Echos.
Πρακτικά λοιπόν η ΕΚΤ αναγνωρίζει ότι ο ρόλος της είναι να φουσκώνει τις αποτιμήσεις των μετοχών στα χρηματιστήρια.

Στην ερώτηση οι πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης οδηγούν σε μεγαλύτερη ανισότητα στη ζώνη του ευρώ;
Απάντηση
Αυτή είναι μια σημαντική ερώτηση.
Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων αποτελούν το κύριο όχημα της πολιτικής μας για την τόνωση, μαζί με τα χαμηλά επιτόκια.
Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων με τη μορφή υψηλότερων αποτιμήσεων στο χρηματιστήριο και υψηλότερων τιμών στις κατοικίες, οι οποίες θα ωφελήσουν αυτούς που κατέχουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.
Αντίθετα, το ποσό των εσόδων από τόκους από την κατοχή ομολόγων είναι πολύ χαμηλότερο.
Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία από την άποψη της διανομής πλούτου.
Για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα σε χώρες όπου οι εργαζόμενοι πρέπει να εξοικονομήσουν πολλά για συνταξιοδότηση τους….
… Αυτό είναι ανησυχητικό…
… Ταυτόχρονα, μειώνοντας το κόστος του χρέους για τις κυβερνήσεις, οι αγορές περιουσιακών στοιχείων μειώνουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
Εάν τα επιτόκια ήταν υψηλότερα, οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να εφαρμόσουν πολιτικές λιτότητας αυξάνοντας τους φόρους και μειώνοντας τις δημόσιες δαπάνες.
Οι αποταμιευτές θα επωφεληθούν από τα υψηλότερα επιτόκια, αλλά εκείνοι με στεγαστικά δάνεια, φοιτητικά δάνεια ή δάνεια αυτοκινήτων θα χάσουν.
Πιστεύουμε ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων βοήθησαν στην εξοικονόμηση πολλών θέσεων εργασίας στην Ευρώπη και οδήγησαν σε ταχύτερες αυξήσεις μισθών και μέσω αυτών των διαστάσεων ήταν καλό για πολλά νοικοκυριά στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης