Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Στο πράσινο» έκλεισε το πετρέλαιο, άνοδος 5% για την εβδομάδα

«Στο πράσινο» έκλεισε το πετρέλαιο, άνοδος 5% για την εβδομάδα
Άνοδος στο πετρέλαιο
Με άνοδο έκλεισαν σήμερα 20/11 οι τιμές πετρελαίου, καθώς δέχθηκαν ώθηση από την αναπάντεχη μείωση στις ενεργές πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου WTI των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το αργό σχιστολιθικό πετρέλαιο (West Texas Intermediate, WTI) παραδόσεως Δεκεμβρίου 2020 έκλεισε με κέρδη 1% στα 42,2 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Ιανουαρίου 2020 για το πετρέλαιο Brent, λίγο πριν το κλείσιμο, διαπραγματεύονται στα 45 δολάρια το βαρέλι, έπειτα από κέρδη της τάξεως του 1,8% σε ημερήσια βάση.
Για το σύνολο της τρέχουσας εβδομάδας, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά περίπου 5%.
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+, αναθεώρησαν τα σενάρια για τη ζήτηση πετρελαίου το 2021, καθώς τώρα προβλέπεται ασθενέστερη σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters, προσφέροντας επιχειρήματα σε όσους τάσσονται υπέρ μιας πιο σφιχτής πολιτικής για την προσφορά το 2021.
«Για το 2021, η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε ετήσια βάση, αντιπροσωπεύοντας μια αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 0,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα συγκριτικά με την εκτίμηση του περασμένου μήνα», ανέφερε έκθεση από πάνελ αξιωματούχων της ομάδας ΟΠΕΚ+, το οποίο είναι γνωστό ως Κοινή Τεχνική Επιτροπή (JTC).
Η συμμαχία ΟΠΕΚ+ επρόκειτο να αυξήσει την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο -περίπου 2% της παγκόσμιας κατανάλωσης- στο πλαίσιο μίας σταδιακής χαλάρωσης των περικοπών-ρεκόρ στην προσφορά αργού που εφαρμόστηκαν φέτος.
Ωστόσο, με τη ζήτηση για καύσιμα να μειώνεται, ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει να καθυστερήσει την αύξηση αυτή.
Ένα σενάριο που αποκτά στήριξη μεταξύ των κρατών-μελών της ομάδας ΟΠΕΚ+ είναι να διατηρηθούν οι ισχύουσες περικοπές, ύψους 7,7 εκατ. βαρελιών την ημέρα, για τρεις έως έξι ακόμη μήνες, δήλωσαν πηγές του ΟΠΕΚ+, αντί να μειωθούν στα 5,7 εκατ. βαρέλια τον Ιανουάριο.
Η ομάδα ΟΠΕΚ+ θα συνεδριάσει στις 30 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου για να καθορίσει την πολιτική για την παραγωγή το 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης