Τελευταία Νέα
Πολιτική

Λίστα Πέτσα: Νέα προσφυγή στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας καταθέτει το Vouliwatch

Λίστα Πέτσα: Νέα προσφυγή στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας καταθέτει το Vouliwatch
Λίστα Πέτσα: Νέα προσφυγή από το Vouliwatch
Το Vouliwatch καταθέτει νέα προσφυγή στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, μετά τη σιωπηρή απόρριψη του δεύτερου αιτήματος από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και τον Στ. Πέτσα.
Σε συνέχεια της ανακάλυψης από την ομάδα της σύμβασης που υπογράφηκε μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και της εταιρίας Initiative Media A.E. σχετικά με την εκστρατεία «Μένουμε Σπίτι» και τη διάθεση χρημάτων στα Μ.Μ.Ε., στις 19 Οκτωβρίου 2020 κατατέθηκε νέο αίτημα για πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία και το πώς διατέθηκαν τα χρήματα.
Το αίτημα αυτό παρέμεινε αναπάντητο εκ μέρους του Υπουργού, μετά τη λήξη της 20ήμερης προθεσμίας που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.
Τη Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020 το Vouliwatch υπέβαλε νέα προσφυγή κατά της σιωπηρής απόρριψης του αιτήματος από τον κ. Στ. Πέτσα και τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης ενώπιον του ίδιου και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας είχε δηλώσει αναρμόδια να κρίνει την προηγούμενη προσφυγή του Vouliwatch ενώπιόν της κατά της σιωπηρής απόρριψη της πρώτης αίτησης προς τον Υπουργό.
Στις 21 Σεπτεμβρίου 2020, το Vouliwatch ανταπάντησε εξηγώντας τη διαφωνία του περί αναρμοδιότητας σε ειδική επιστολή και ζητώντας εκ νέου την κρίση της προσφυγής.
Αναμένεται ακόμα την απάντηση της ΕΑΔ.
Στις 16 Οκτωβρίου 2020, μια σειρά μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο υπογράφοντα τον κο Χριστόφορο Βερναρδάκη, ανέδειξαν το ζήτημα με την κατάθεση σχετικής ερώτησης προς τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Γιώργο Γεραπετρίτη.
Ο Υπουργός απάντησε στις 3 Νοεμβρίου 2020, διαβιβάζοντας στους ερωτώντες Βουλευτές την νέα απάντηση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας περί αναρμοδιότητας.
Στο κείμενο της απάντησης αυτής, η ΕΑΔ επικαλείται εκ νέου την προηγούμενη νομοθεσία (νόμος 3448/2006 και νόμος 4622/2019 περί επιτελικού κράτους με τον οποίο καταργήθηκε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και ιδρύθηκε η ΕΑΔ) σύμφωνα με την οποία έκρινε εαυτόν αναρμόδια να χειριστεί της υπόθεσης.
Στο τέλος, ωστόσο, της απάντησης αναφέρεται για το μέλλον στη νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε μεταγενέστερα της προσφυγής (Ν. 4727/2020 της 23ης Σεπτεμβρίου 2020) η οποία ενσωματώνει σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα ανοικτά δεδομένα και την περαιτέρω χρήση πληροφοριών δημόσιου τομέα και σύμφωνα με την οποία -πλέον- η Εθνική Αρχή Διαφάνειας είναι ρητά και αδιαμφισβήτητα αρμόδια να κρίνει σχετικές υποθέσεις.
Ενόψει των ανωτέρω, κατατέθηκε νέα προσφυγή στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με βάση τη νέα αυτή νομοθεσία και αναμένεται η εξέλιξη της υπόθεσης που θεωρείται κρίσιμη για τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών, ειδικά σε μια περίοδο έκτακτων συνθηκών και διαρκούς «κατ'εξαίρεσιν» και «κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων» λήψης πολιτικών αποφάσεων και διάθεσης δημοσίου χρήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης