Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Do Value: Γιατί η ελληνική αγορά είναι πολλά υποσχόμενη - Ρυθμίσεις δανείων 1,8 δισ ευρώ

tags :
Do Value: Γιατί η ελληνική αγορά είναι πολλά υποσχόμενη - Ρυθμίσεις δανείων 1,8 δισ ευρώ
Σύντομα ανακοινώσεις για το Real Estate - Η πορεία της αγοράς ακινήτων αυξάνει την αξία των ενεχύρων
H πιο υποσχόμενη αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι η ελληνική σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η μητρική Do Value. 
Συγκεκριμένα στα αποτελέσματα 9μηνου χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά ( συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής αγοράς) ως “ μια αγορά μπροστά απο τις προσδοκίες εξαιτίας των ρευστοποιήσεων και των αναδιαρθρώσεων δανείων.”
Eπιπλέον, η αυξητική πορεία των τιμών ακινήτων στην ελληνική αγορά, αλλά και η άνοδος συγκεκριμένων τομέων (οικιστικά, κτίρια, logistics) αυξάνει την αξία των ενεχύρων και εξασφαλίσεων που κατέχει. Ας σημειωθεί, ότι βάσει των ανακτήσεων που θα
επιτύχει η Do Value απο τα ΝPE’S και εφόσον πληρωθούν τα έξοδα, αλλά και οι κάτοχοι των senior ομολόγων των τιτλοποιήσεων, τότε τα υπόλοιπα έσοδα θα κατευθύνονται στην εισηγμένη Cairo Mezz, η οποία κατέχει τα ομόλογα ενδιάμεσης εξασφάλισης.   

Το «ταμείο» του 2021

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει  υψηλό στέλεχος της ελληνικής Dovalue, η πορεία της ελληνικής εταιρείας θα είναι πιο ευκρινής στο τέλος της χρήσης και απο το 2021.
Eπειδή η συναλλαγή με την Eurobank πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα καθώς οι μισές συναλλαγές πραγματοιποιήθηκαν με την Τράπεζα, και οι μισές αφορούν το νέο σχήμα της Dovalue.          
Eπιπρόσθετα, τα αναγραφόμενα στοιχεία στις παρουσιάσεις της Ιταλικής DoValue συμπεριλαμβάνουν και την αγορά της Κύπρου επόμενως οι εισπράξεις (16% τον Σεπτέμβριο ή Ebidta 27 εκατ. ευρώ) δεν αφορούν αποκλειστικά την ελληνική αγορά, όπου έχουν σταματήσει οι πλειστηριασμοί.   

100.000 ακίνητα

Το ερχόμενο διάστημα η εταιρεία ετοιμάζεται για ανακοινώσεις καθώς θα μεταβληθεί σ έναν απο τους μεγαλύτερους διαχειριστές ακινήτων στην Ελλάδα θα μετατραπεί η εταιρεία διαχείρισης DoValue Ηellas.
Θα πραγματοποιηθεί η σύσταση της Dovalue Real Estate, η οποία όταν θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες (ένταξη στο όχημα REOCO) θα διαχειρίζεται περισσότερα απο 100.000 ακίνητα, συνολικής αξίας άνω των 20 δις. ευρώ.
Συγκεκριμένα, η  Do Value μετά απο τις συναλλαγές με την Eurobank κατέχει ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικής αξίας 26 δισ. ευρώ, ενω διαχειρίζεται και χαρτοφυλάκια τρίτων.
Εξ αυτών τα δυο μεγαλύτερα είναι το Cairo, αξίας 7,5 δις. ευρώ το οποίο αποτελείται απο 36000 δάνεια μη εξυπηρετούμενα, στεγαστικά και καταναλωτικά με προσημείωση ακινήτου καθώς και δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το δεύτερο χαρτοφυλάκιο είναι το Pillar αποτελούμενο απο 48.000 περίπου δάνεια, αξίας 2 -2,5 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 21000 είναι στεγαστικά και τα 27000 καταναλωτικά με προσημείωση ακινήτου.          

Oι ρυθμίσεις 1,8 δισ. ευρώ απο την DoValue

Η  διοίκηση της Do Value, όμως, έχει αντιληφθεί σε όλο το εύρος του το κοινωνικό πρόβλημα θα δημιουργηθεί  εξαιτίας της πανδημίας  (ιδιαίτερα σε μικρές - μεσαίες  και ατομικές επιχειρήσεις, νοικοκυριά ) και προκειμένου να στηρίξει  τόσο τα ελληνικά νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις στη δύσκολη αυτή συγκυρία, από την αρχή του χρόνου μέχρι και τέλος Οκτωβρίου 2020 έχει προχωρήσει σε ρυθμίσεις ύψους €1,8 δις, σε περισσότερα από 43.000 δάνεια για όλα τα χαρτοφυλάκια που διαχειρίζεται, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα.
Στις ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται και περίπου 7.000 δάνεια που διευθετήθηκαν με λύσεις άφεσης χρέους.  
Από τις ρυθμίσεις αυτές €1,6 δις ευρώ (88%) αφορούν σε δάνεια φυσικών προσώπων – νοικοκυριών και €200 εκ (12%) σε δάνεια επιχειρήσεων κατά κύριο λόγο μικρών και μεσαίων. Επιπλέον, ειδικά στα νοικοκυριά & τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον covid-19  υλοποιήθηκε ευρύ πρόγραμμα αναστολής της καταβολής δόσεων δανείων και ειδικότερα, 86.000 δάνεια ετέθησαν σε καθεστώς αναστολής. Παράλληλα, περίπου 50.000 δανειολήπτες με περισσότερα από 52.000 δάνεια εντάχθηκαν στο «Πρόγραμμα Γέφυρα» του ελληνικού Δημοσίου ώστε να επωφεληθούν από τη δυνατότητα επιδότησης των δόσεων των δανείων τους εφόσον επρόκειτο για χρηματοδοτήσεις με προσημείωση την κύρια κατοικία τους.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης