Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC - Συνέντευξη Νταϊάνας: Ξεκινά έρευνα δεοντολογίας των μεθόδων που χρησιμοποίησε ο δημοσιογράφος για να την εξασφαλίσει

BBC - Συνέντευξη Νταϊάνας: Ξεκινά έρευνα δεοντολογίας των μεθόδων που χρησιμοποίησε ο δημοσιογράφος για να την εξασφαλίσει
To BBC ξεκίνησε ανεξάρτητη έρευνα για να διαλευκάνει αν αληθεύουν οι μηχανορραφίες που χρησιμοποίησε ο δημοσιογράφος του, όπως την πλαστογράφηση εγγράφων, για να καταφέρει να πάρει το 1995 τη συνταρακτική συνέντευξη από την πριγκίπισσα Νταϊάνα
To BBC ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη 18 Νοεμβρίου μια ανεξάρτητη έρευνα για να διαλευκάνει πώς ένας από τους δημοσιογράφους του, που κατηγορείται ότι πλαστογράφησε έγγραφα, κατάφερε να πάρει το 1995 τη συνταρακτική συνέντευξη από την πριγκίπισσα Νταϊάνα, στην οποία εκείνη περιέγραφε την κατάρρευση του γάμου της με τον πρίγκιπα Κάρολο.
Το διοικητικό συμβούλιο του βρετανικού δικτύου ανέθεσε σε ένα πρώην δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου, στον John Dyson, να ηγηθεί της έρευνας σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η συνέντευξη, που πραγματοποιήθηκε το 1995 για την εκπομπή Panorama, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου.
Η συνέντευξη, την οποία παρακολούθησαν 22,8 εκατομμύρια Βρετανοί, είχε πέσει σαν βόμβα: η πριγκίπισσα, που σκοτώθηκε δύο χρόνια αργότερα σε τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι, επιβεβαίωνε εκεί ότι υπήρχαν «τρία πρόσωπα» στον γάμο της, αναφερόμενη στη σχέση του Καρόλου με την Καμίλα και παραδεχόταν ότι και η ίδια είχε σχέση.
 
Το ιστορικό

Όπως εκμυστηρεύεται στη Daily Mail πηγή κοντά στην πριγκίπισσα Νταϊάνα, η πριγκίπισα και ο Bashir «Συναντήθηκαν αρκετές φορές πριν γυριστεί η συνέντευξη στο παλάτι του Κένσινγκτον, σε σκοτεινές γωνίες υπόγειων χώρων στάθμευσης -πραγματικά τρομακτικά μέρη. Ήταν σαν μια κακή ταινία, […] αλλά ήταν ο μόνος ασφαλής τρόπος να συναντηθούν […] εκτός από το σπίτι του», όπως της είχε πει. Ο Bashir, «της έλεγε ότι όλοι την κατασκόπευαν, από τον Κάρολο και την MI5 μέχρι το πιστό προσωπικό της, ακόμη και ο οδηγός της».
Κέρδισε την εμπιστοσύνη της αείμνηστης πριγκίπισσας, με δόλια μέσα, όπως η σύνταξη ψευδών τραπεζικών καταστάσεων, που έδειχναν πληρωμές χιλιάδων λιρών από εφημερίδες σε «προδότες» για να «κατασκοπεύουν» την οικογένεια Spencer.
Μάλιστα, όπως δήλωσε ο αδερφός της Νταϊάνας, Erl Spencer, ο Bashir έπαιζε με την παράνοια της πριγκίπισσας λέγοντάς της ψέματα για την υγεία της βασίλισσας Ελισάβετ, για τον «έρωτα» του πρίγκιπα Καρόλου με την νταντά των παιδιών τους, Tingie Ledge Burke, αλλά και πως το προσωπικό της την πρόδιδε στις μυστικές υπηρεσίες.
Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, ο αδελφός της Νταϊάνας, κατηγορεί τον δημοσιογράφο Martin Bashir ότι πλαστογράφησε έγγραφα για να καταφέρει να κάνει τη συνέντευξη.
Υποστηρίζει ότι ο Bashir του παρουσίασε αντίγραφα κίνησης λογαριασμού, τα οποία αποδείχθηκαν πλαστά, που έδειχναν ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας πλήρωναν δύο πρόσωπα στο παλάτι για να κατασκοπεύουν την αδελφή του.
«Εάν δεν είχα δει αυτά τα έγγραφα, δεν θα είχα ποτέ συστήσει τον Bashir στην αδελφή μου», γράφει σε μια επιστολή στο BBC, o Erl Spencer, αξιώνοντας εξηγήσεις για αυτές τις «ανέντιμες» μεθόδους.
Στη συνέντευξη με τον Bashir η Νταϊάνα αποκάλυψε λεπτομέρειες για την ζωή της με τον Κάρολο, αλλά και τη σχέση του με την Καμίλα  λέγοντας την περίφημη φράση «ήμασταν 3 σε αυτό τον γάμο», ενώ παραδέχθηκε ότι και η ίδια είχε σχέση.
Η συνέντευξη της Νταϊάνας, μία από τις μεγαλύτερες αποκλειστικότητες του 20ου αιώνα, είχε ξεσκεπάσει τα μυστικά της βασιλικής οικογένειας.
Την παρακολούθησαν σχεδόν 23 εκατομμύρια Βρετανοί, έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο και προκάλεσε σοκ στην βασιλική οικογένεια.
Το ζευγάρι είχε χωρίσει το 1992, προτού πάρει διαζύγιο το 1996.
Ο πρίγκιπας Κάρολος παντρεύτηκε την Καμίλα το 2005.
Οι αποκαλύψεις για τον καταστροφικό ιστό των ψεμάτων που χρησιμοποίησε ο Bashir για την εξασφάλιση της συνέντευξης που τον έκανε διάσημο, σοκάρουν το BBC αυτή τη φορά.

H θέση του BBC

Η «βαθιά ενόχληση» μεγάλου αριθμού δημοσιογράφων του BBC με την αντιδεοντολογική συμπεριφορά του Bashir, ώθησε τον Tim Davie, να δεσμευτεί για μια «βαθιά και ανεξάρτητη» έρευνα για την αντιδεοντολογική τακτική του.
«Το BBC είναι αποφασισμένο να ρίξει άπλετο φως σε αυτά τα γεγονότα και γι αυτό ζητήσαμε να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα», δήλωσε .
Η έρευνα θα εξετάσει τη συμπεριφορά του Martin Bashir, ελάχιστα γνωστού εκείνη την εποχή, η καριέρα του οποίου όμως εκτοξεύθηκε μετά την αποκλειστική συνέντευξη, και τα «φερόμενα αντίγραφα κίνησης λογαριασμών», για τα οποία μιλά ο Spencer.
Θα επικεντρωθεί επίσης στο αν το BBC γνώριζε και εάν το δίκτυο συνειδητά προστάτευσε τον δημοσιογράφο του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης