Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Pompeo: Η Ταϊβάν δεν είναι κομμάτι της Κίνας - Πεκίνο: Θα ανταποδώσουμε

Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Pompeo: Η Ταϊβάν δεν είναι κομμάτι της Κίνας - Πεκίνο: Θα ανταποδώσουμε
Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ που χωρίς να διστάσει επανέλαβε σε συνέντευξή του ότι πάγια θέση των ΗΠΑ είναι πως η Ταϊβάν δεν είναι έδαφος της Κίνας
Ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo προκάλεσε για άλλη μια φορά οργή μεταξύ των ηγετών του Πεκίνου αναφέροντας με σαφήνεια σε ραδιοφωνική του εκπομπή πως οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την Ταϊβάν ως κομμάτι της Κίνας.
Ο Pompeo είπε στη συνέντευξή του ξεκαθάρισε ότι η θέση της Ουάσιγκτον στο θέμα, παραμένει ίδια, πως πρόκειται ξεκάθαρα για δύο μέρη και ομόφωνα αναγνωρίζει ότι η Ταϊβάν "δεν είναι έδαφος της Κίνας" εδώ και δεκαετίες.
"Αυτό έγινε επί προεδρίας Reagan και καθόρισε τις πολιτικές που ακολούθησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και τρεισήμισι δεκαετίες", όπως εξήγησε.
Το πλέον ενδιαφέρον σημείο στη συνέντευξη είναι η απάντηση που έδωσε ο Pompeo όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για το πώς θα μπορούσαν να ανταποκριθούν οι ΗΠΑ, εάν η Κίνα αποφάσισε να πάρει την Ταϊβάν με τη βία, οπότε και απάντησε χωρίς δισταγμό ότι  τόσο το Ρεπουμπλικανικό όσο και το Δημοκρατικό κόμμα έχουν δεσμευτεί να υπερασπιστούν τη δημοκρατία της Ταϊβάν.
Μεταξύ των «κινήσεων» προστασίας μάλλον εντάσσονται κινήσεις όπως οι πρωτοφανείς πωλήσεις όπλων στο νησί, συμπεριλαμβανομένων dronew και παράκτιων αμυντικών πυραύλων.

Άμεση η αντίδραση της Κίνας

Το Πεκίνο δεν έχασε καθόλου χρόνο στην απάντηση με το υπουργείο Εξωτερικών της να διαμηνύει ότι δεν θα διστάσει να "επιτεθεί ενάντια σε κινήσεις που υπονομεύουν τα καίρι της συμφέροντα", σύμφωνα με το Reuters.
"Λέμε επίσημα στον Pompeo και στους άλλους, ότι οποιαδήποτε συμπεριφορά που υπονομεύει τα βασικά συμφέροντα της Κίνας ή  παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, θα αντιμετωπιστεί με αποφασιστική αντεπίθεση από την Κίνα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Wang Wenbin.
Επιβεβαίωσε ότι η Ταϊβάν είναι "αναφαίρετο τμήμα της Κίνας" και ότι οι παρατηρήσεις του Pompeo βλάπτουν περαιτέρω τις σχέσεις Σινο-ΗΠΑ.
Ωστόσο, παρά την επιθετική ρητορική, είναι πολύ πιθανό το Πεκίνο τώρα να περιμένει απλώς το ρολόι να σημάνει το τέλος της κυβέρνησης Trump.

Ταϊβάν: Ευχαριστούμε Pompeo

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν εξέδωσε δήλωση ευχαριστώντας τον Pompeo για την υποστήριξή του, λέγοντας: "Η Δημοκρατία της Κίνας για την Ταϊβάν είναι κυρίαρχη, ανεξάρτητη χώρα και δεν αποτελεί μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Αυτό είναι γεγονός και η τρέχουσα κατάσταση."

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης