Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Τίποτε δεν θα είναι όπως πριν - θα χαθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας

Powell (Fed): Τίποτε δεν θα είναι όπως πριν - θα χαθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας
Ποιες θα είναι οι συνέπειες από την τεχνητή νοημοσύνη και την εξ αποστάσεως εργασία
Ο πρόεδρος της αμερικανικής Fed Jerome Powell υπογράμμισε σε ομιλία του την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου ότι τα κύρια θύματα της κρίσης της πανδημίας είναι γυναίκες, τα παιδιά των ευάλωτων οικονομικά οικογενειών και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων – πρόκειται για τις κατηγορίες που θα πληγούν από τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της πανδημίας.
Πρόσθεσε ότι «υφίσταται κίνδυνος να υπάρξει κάποια μακροπρόθεσμη ζημιά στην παραγωγική ικανότητα της οικονομίας και στη ζωή των ανθρώπων που έχουν ήδη πληγεί από την πανδημία»
Μίλησε κατά τη διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την Πρόεδρο της ΕΚΤ Christine Lagarde και τον επικεφαλής της Bank of England Andrew Bailey.
«Τα θύματα είναι γυναίκες που δεν μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας αλλά και παιδιά που δεν αποκτούν την απαιτούμενη εκπαίδευση για να ενταχθούν σε αυτήν.
Επίσης πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις όπου έχουν σωρευθεί γενιές πνευματικού κεφαλαίου και τώρα καταστρέφονται καθώς και απλοί εργαζόμενοι που έχουν μείνει άνεργοι για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχασαν την προηγούμενη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας και το επίπεδο διαβίωσης που είχαν κατορθώσει».

Τα στοιχεία για την απασχόληση

Τα περισσότερα από τα οικονομικά στοιχεία τον τελευταίο καιρό ήταν θετικά, επισήμανε, κυρίως όσον αφορά την απασχόληση.
Η αύξηση των μισθών τον Οκτώβριο ήταν υψηλότερη από τις προσδοκίες της Wall Street και περίπου 12 εκατομμύρια εργαζόμενοι επέστρεψαν στη δουλειά τους ύστερα από 22 εκατομμύρια απολύσεις τον προηγούμενο Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.
O Powell προειδοποίησε ότι οι εργαζόμενοι βρεθήκαν εκτός εργασίας θα χρειαστούν εκτεταμένα μέτρα στήριξης καθώς η οικονομία των ΗΠΑ ανακάμπτει με τρόπο που δεν θα μοιάζει με την προηγούμενο εαυτό της. «Δεν θα επιστρέψουμε στην ίδια οικονομία», δήλωσε ο Powell.
«Ανακάμπτουμε, αλλά σε μια διαφορετική οικονομία.
Αυτή η οικονομία θα στηρίζεται περισσότερο στη χρήση της τεχνολογίας - και ανησυχώ ότι η ένταξη στην παραγωγική εργασία θα καταστεί ακόμη δυσχερέστερη για πολλούς εργαζόμενους».
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας επισήμανε ότι αναφέρεται συγκεκριμένα σε «σχετικά χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους που επωμισθούν αυτό το βάρος αυτό το βάρος», πολλοί από τους οποίους είναι γυναίκες και μειονότητες.

Τα μέτρα στήριξης

Η αυξανόμενη τάση για αυτοματοποίηση της εργασίας μέσω και της τεχνητής νοημοσύνης και η εξ αποστάσεως εργασία θέτουν νέες τις προκλήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να είναι πιο ευέλικτοι, πρόσθεσε ο Powell.
Nα σημειωθεί ότι στην Ουάσιγκτον δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για τα μέτρα πρόσθετης ενίσχυσης των 11 εκατομμυρίων Αμερικανών που παραμένουν εκτός εργασίας – πολλοί εκ των οποίων είναι και θύματα της πανδημίας.
Ο Powell είπε ότι αναμένει ότι θα χρειαστεί να ληφθούν μέτρα τόσο από τη Fed όσον αφορά τη νομισματική πολιτική όσο και από το Κογκρέσο.
«Αυτοί οι άνθρωποι θα αγωνιστούν για να επιστρέψουν στις παλιές τους δουλειές ή σε πολλές περιπτώσεις θα αναζητήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Πιστεύω ότι θα δούμε επιτάχυνση της υιοθέτησης αυτοματισμών στη μεταποίηση (με συνέπεια την απώλεια θέσεων εργασίας) αλλά και επέκταση της τηλε-εργασίας.
Τα παραπάνω η κρίση της πανδημίας τα επιτάχυνε», είπε.

Το νέο περιβάλλον

«Το βασικό συμπέρασμα για εμένα είναι ότι ακόμη και αφού μειωθεί το ποσοστό ανεργίας και γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί θα υπάρχει πιθανώς μια σημαντική ομάδα εργαζομένων που θα χρειαστούν ενίσχυση, καθώς δεν θα μπορούν να ενταχθούν στο περιβάλλον της αγοράς εργασίας όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την πανδημία.
Και τούτο, επειδή αυτό θα είναι θεμελιωδώς διαφορετικό», προσθεσε
Η ανακοίνωση της Pfizer είναι «σίγουρα καλή και ευπρόσδεκτη είδηση», είπε, ωστόσο «είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε με σιγουριά τις επιπτώσεις των ειδήσεων αυτων στην πορεία της οικονομίας, ειδικά στο εγγύς μέλλον»
«Με την εξάπλωση του ιού, οι επόμενοι μήνες θα έχουν ιδιαίτερες δυσκολίες», κατέληξε.
.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης