Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βloomberg: Η άνοδος των περιουσιών των Bezos, Gates, Zuckerberg, Musk, Arnault ήταν σχεδόν 100 δισ. το 2020

Βloomberg: Η άνοδος των περιουσιών των Bezos, Gates, Zuckerberg, Musk, Arnault ήταν σχεδόν 100 δισ. το 2020
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που 5 άτομα βλέπουν τις περιουσίες τους να αυξάνονται σχεδόν 100 δισ.δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που 5 μόλις άνθρωποι είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται σχεδόν 100 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, προσθέτοντας συνολικά 68 δισ. δολ. στις περιουσίες τους.
Στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων βρίσκονται σήμερα 5 άτομα, με τελευταία άφιξη αυτή του Bernard Arnault της LVMH, ο οποίος έγινε πολυδισεκατομμυριούχος χθες Δευτέρα, αφού τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα ενός εμβολίου Covid-19 ώθησαν τις παγκόσμιες μετοχές υψηλότερα, συμπεριλαμβανομένου του LVMH της Arnault.
Στη «χρυσή ομάδα» συμπεριλαμβάνονται ο Jeff Bezos, ο Bill Gates, ο Mark Zuckerberg και ο Elon Musk.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που 5 άτομα βλέπουν τις περιουσίες τους να έχουν αύξηση πάνω από 100 δισ.δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.
Συνολικά, τα μέλη της ομάδας πρόσθεσαν 68 δισ. δολ. στις περιουσίες τους.
Παρά τις αναταράξεις και την τεράστια κρίση που χαρακτήρισαν το 2020, ήταν και μια επιτυχημένη χρονιά για τους πλούσιους του πλανήτη.
Οι 500 άνθρωποι που παρακολουθεί ο δείκτης έχουν προσθέσει 1,2 τρισ. δολάρια στις περιουσίες τους από τον περασμένο Ιανουάριο, καταγράφοντας κέρδος 21%, με τη βοήθεια της ανόδου των αγορών μετοχών, της άφθονης ρευστότητας και της ικανότητας να κεφαλαιοποιούν τις μειωμένες αποτιμήσεις.
Πριν από δύο χρόνια, ο Bezos ήταν ο μόνος πολυδισεκατομμυριούχος (με περιουσία άνω των 100 δισ.) στον πλανήτη, παρά το επώδυνο και πολυδάπανο διαζύγιό του από την Mackenzie Scott, στην οποία παραχώρησε εκατομμύρια μετοχές της Amazon.
Όπως πάντως σχολιάζει ο Chuck Collins, διευθυντής του Προγράμματος για την Ανισότητα και το Κοινό Καλό στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών, «αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να πανηγυρίζουμε, αλλά μάλλον μια ανησυχητική αντανάκλαση του διαβρωμένου παγκόσμιου οικονομικού συστήματος».
Ο μεγαλύτερος κερδισμένος της Δευτέρας στον δείκτη Bloomberg ήταν ο Ισπανός μεγιστάνας του λιανικού εμπορίου, Amancio Ortega, ιδρυτής της μητρικής των Zara, Inditex.
Η καθαρή του αξία αυξήθηκε κατά 7,6 δισ. δολ., καθώς οι επενδυτές θεωρούν μεγαλύτερη την πιθανότητα για επιστροφή στα φυσικά καταστήματα.
Όντας κάποτε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, η περιουσία του Ortega, χτυπήθηκε βαρύτατα από την πανδημία.
Η χθεσινή άνοδος διέγραψε σχεδόν το 50% των απωλειών που είχε σημειώσει από τις αρχές του έτους.
Η χθεσινή μέρα δεν ήταν όμως για όλους τους δισεκατομμυριούχους θετική.
Όσοι είχαν περιουσίες που συνδέονται με εταιρείες που άκμασαν κατά τη διάρκεια των αναταραχών της πανδημίας είδαν την καθαρή τους αξία να μειώνεται, καθώς οι αγορές «είδαν» ότι στο εγγύς μέλλον δεν θα βασίζονται σε τόσο μεγάλο βαθμό στις τηλεδιασκέψεις και στην ψυχαγωγία στο σπίτι.
Ενδεικτικό παράδειγμα η εταιρεία Zoom.
Η καθαρή αξία του CEO της μειώθηκε κατά 20% ή κατά 5,1 δισ. δολ. καθώς υποχώρησε η αξία της μετοχής.
Και ο ιδρυτής της Peloton Interactive, John Foley, που έγινε φέτος δισεκατομμυριούχος, λόγω της εκτόξευσης της αξίας των μετοχών, έχασε 300 εκατ. δολ.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης