Τελευταία Νέα
Διεθνή

Knot (ΕΚΤ): Θα χρειαστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα στην Ευρωζώνη - Η νομισματική πολιτική δεν αρκεί

Knot (ΕΚΤ): Θα χρειαστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα στην Ευρωζώνη  - Η νομισματική πολιτική δεν αρκεί
Υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να πετύχει η νομισματική πολιτική δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας Klaas Knot
Η δημοσιονομική στήριξη για την οικονομία της ευρωζώνης που πλήττεται από το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξηθεί, καθώς το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων της ΕΚΤ είναι περιορισμένο δήλωσε την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020 ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας Klaas Knot.
Ο Knot, οποίος περιλαμβάνεται στις συντηρητικές φωνές στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ και συχνά έχει επικρίνει τα παλαιότερα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης, δήλωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού για να βοηθήσει την οικονομία να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες, αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει να ηγηθούν της προσπάθειας ανάκαμψης.
«Το βέλτιστο όσον αφορά τη νομισματική πολιτική για να υποστηρίξει τις προοπτικές της οικονομίας είναι να συνεχίσει να εξουδετερώνει τις δεινότερες επιδράσεις που θα είχε η πανδημία στις εξαιρετικά εύθραυστες χρηματοοικονομικές συνθήκες που υπήρχαν ήδη πριν», δήλωσε ο Knot.
«Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να έχει το προβάδισμα», δήλωσε ο Knot, ο οποίος συμμετέχει επίσης στο συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον καθορισμό των επιτοκίων δανιεσμού.
«Ίσως χρειαστεί ακόμη και κλιμακωθούν τα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η επίδραση στη οικονομίας των νέων lockdowns».
Καθώς η ευρωζώνη πιθανότατα επιστρέφει στην ύφεση το τέταρτο τρίμηνο, η ΕΚΤ έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι θα παράσχει περισσότερα νομισματικά κίνητρα στη συνεδρίαση του προσεχούς Δεκεμβρίου - μόνο οι λεπτομέρειες του πακέτου των μέτρων πρέπει να διευθετηθούν.
Μιλώντας σε μια διάσκεψη της UBS, ο Knot πρόσθεσε ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις φαίνεται να προσαρμόζονται με ταχύτητα στα lockdowns, αλλά όσο περισσότερο διαρκεί η πανδημία, τόσο πιο ευάλωτες θα καταστούν οι επιχειρήσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο η κρίση ρευστότητας να μετατραπεί σε κρίση φερεγγυότητας, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει επίσης σημαντικά τον τραπεζικό τομέα.
Η ΕΚΤ έχει ήδη διαθέσει 1,35 τρισ. ευρώ για αγορές ομολόγων προκειμένου να διατηρήσει το κόστος δανεισμού κυβερνήσεων και εταιρειών χαμηλό, αλλά οι αναλυτές αναμένουν ότι το ποσόν αυτό θα αυξηθεί έως και κατά 500 δισ. ευρώ, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας προκαλεί μεγαλύτερο πλήγμα του αναμενόμενου στην ανάπτυξη.
«Οι νομισματικές αρχές πρέπει να είναι έτοιμες να δράσουν και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση κάθε εξέλιξης της κρίσης της πανδημίας.
Αλλά, πέρα από αυτό, υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να επιτύχει η νομισματική πολιτική», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης