Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Φίλης (Καθηγητής, Πάντειο Παν.): Όχι σε ελληνο-τουρκικό διάλογο άνευ προϋποθέσεων

Φίλης (Καθηγητής, Πάντειο Παν.):  Όχι σε ελληνο-τουρκικό διάλογο άνευ προϋποθέσεων
Για «γάμο συμφέροντος» μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας έκανε λόγο ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Φίλης
«Αναζητούμε θετική ατζέντα με την Τουρκία, αλλά εφόσον η χώρα συνεχίζει την επιθετική συμπεριφορά σε κράτη μέλη της ΕΕ -εκτός από την Ελλάδα, την Κύπρο και στην Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία σε κάποιο βαθμό- απαιτείται ένα πλαίσιο, απαιτούνται προϋποθέσεις», παρατήρησε ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Φίλης στη θεματική ενότητα «Η Τουρκία σε σταυροδρόμι» του «Thessaloniki Summit 2020», που διοργάνωσε -διαδικτυακά φέτος- ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο ίδιος τόνισε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε έναν διάλογο -είτε ως ΕΕ είτε ως Ελλάδα- άνευ προϋποθέσεων».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στον ρόλο που διαδραματίζει στις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις η σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία ο κ. Φίλης έκανε λόγο για «γάμο συμφέροντος», εξηγώντας πως οι δύο χώρες «έχουν αλληλοκατανόηση, μία κατανόηση του πώς -όχι από κοινού αλλά ξεχωριστά- η κάθε μία δρουν εντός αυτού που θεωρούν να είναι είναι η ανάπτυξη ενός μεταδυτικού κόσμου, όπου νέες δυνάμεις, αναδυόμενες δυνάμεις ειδικά από την Ανατολή διεκδικούν μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής και γεωπολιτικής και οικονομικής πίτας».
«Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν τις διαφορές τους σε πολλά σημεία αλλά μοιράζονται κοινή απογοήτευση για τη Δύση που θεωρούν και οι δύο ότι δεν αναγνωρίζει και δε συνειδητοποιεί τη σημασία τους και το ρόλο που τους αναλογεί», είπε ο κ. Φίλης παρατηρώντας και ότι «Rutin και Erdogan έχουν καλή χημεία».

Ülgen: Χάθηκε η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας

«Πώς φτάσαμε εδώ στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο εκτελεστικός πρόεδρος στην τουρκικής δεξαμενή σκέψης «EDAM» Sinan Ülgen.
Επιχειρώντας να το απαντήσει υπενθύμισε ότι στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας η Ελλάδα και η ΕΕ είχαν αναλάβει να διαδραματίσουν έναν ρόλο, όμως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν παρήγαγαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, αλλά χαρακτηρίστηκαν «από απουσία δεσμεύσεων, αναξιοπιστία ενταξιακού διαλόγου και αδυναμία να θέσουν ένα σαφές πλαίσιο κοινού ενδιαφέροντος», ενώ παράλληλα «μετά το δημοψήφισμα στην Κύπρο το νησί παρέμεινε διαιρεμένο αλλά παρόλα αυτά η Κύπρος έγινε μέλος τη ΕΕ». «Η ΕΕ θα πρέπει να τα λάβει αυτά υπόψη για να κατανοήσει πώς από το 2016 οι σχέσεις της με την Τουρκία έφτασαν σε ιστορικά χαμηλό σημείο», σημείωσε ο κ. Ülgen. Παρατήρησε, ωστόσο, πως στα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία υπάρχει μία θετική ατζέντα, που αναθεωρεί θέσεις της ΕΕ για την Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης