Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Αβέβαιη και χωρίς νομική βάση η δικαίωση Trump στο Ανώτατο Δικαστήριο

tags :
Bloomberg: Αβέβαιη και χωρίς νομική βάση η δικαίωση Trump στο Ανώτατο Δικαστήριο
Ο Trump δεν αποκάλυψε το λόγο για την πιθανή αγωγή και δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιες παρατυπίες θα στοχεύσουν οι δικηγόροι του
Μπορεί ο αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump να είπε ότι θα πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να επικυρώσει τη νίκη του, το Bloomberg όμως αναφέρει ότι δεν είναι βέβαιο αν έχει κάποιο νομικό επιχείρημα που θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών.
Οι υποθέσεις συνήθως οδηγούν στο ανώτατο δικαστήριο του έθνους μετά από απόφαση ενός τοπικού δικαστή και έπειτα από άλλα εφετεία.
Το 2000, χρειάστηκε περισσότερο από ένα μήνα πριν από το Ανώτατο Δικαστήριο εκδώσει την απόφαση Ορόσημο του Bush εναντίον Gore που τελικά αποφάσισε για τις εκλογές του ίδιου έτους.
Καθώς η καταμέτρηση συνεχίζεται σε πολιτείες όπως η Πενσυλβανία, το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν, ο Trump ισχυρίστηκε ότι αυτές οι εκλογές είναι μια απάτη και ότι οι καθυστερήσεις της καταμέτρησης ήταν «ντροπή για τη χώρα μας».
«Αυτή είναι μια μεγάλη απάτη στο έθνος μας», είπε ο Trump.
Στο στρατόπεδο του Biden βέβαια, επιβεβαιώθηκε ότι οι νομικές ομάδες είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τυχόν αγωγές.
"Εάν ο πρόεδρος κάνει πράξη την απειλή του να προσφύγει στο δικαστήριο για να αποτρέψει τη σωστή καταμέτρηση ψήφων, έχουμε νομικές ομάδες που είναι έτοιμες να αντισταθούν σε αυτήν την προσπάθεια και θα επικρατήσουν", ανέφερε ο διευθυντής εκστρατείας του Biden, Jen O’Malley Dillon.
Ο Trump δεν αποκάλυψε το λόγο για την πιθανή αγωγή και δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιες παρατυπίες θα στοχεύσουν οι δικηγόροι του, δήλωσε ο Nicholas Whyte, ο οποίος διευθύνει εκλογικό blog για την APCO Worldwide, μια εταιρεία συμβούλων στις Βρυξέλλες.
«Φυσικά, πριν πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο, θα πρέπει πρώτα να περάσει από τα τοπικά δικαστήρια ούτως ή άλλως, έτσι αυτή η συζήτηση για την προσφυγή του απευθείας στο Ανώτατο Δικαστήριο είναι υπερβολή που δεν θα μπορούσε να γίνει», είπε ο Whyte.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές του Bloomberg, ο Trump θα δυσκολευτεί να σταματήσει τις ψήφους που ήρθαν πριν ή πριν από την Ημέρα των Εκλογών.
Υπάρχουν «νόμοι εκτίμησης εάν τα περιθώρια είναι αρκετά κοντά», αλλά η διακοπή ή η απόρριψη της τρέχουσας ψηφοφορίας είναι πολύ υψηλότερο ζήτημα, δήλωσε ο Ben Ginsberg, ο οποίος συμβούλευσε τον George Bush το 2000.
"Δεν ξέρω πώς σε μεγάλο βαθμό θα μπορούσε να δικαιολογήσει έναν νόμο για να παρακάμψει τις κρατικές διαδικασίες και να ακυρώσει τους ανθρώπους που έχουν ψηφίσει νόμιμα."
Άλλες αγωγές για διάφορα ζητήματα, ωστόσο, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη που θα μπορούσαν να περάσουν γρήγορα από τη διαδικασία της προσφυγής.
Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Πενσυλβάνια υπέβαλαν την Τρίτη αγωγή σε ένα νομό στα προάστια της Φιλαδέλφειας, ισχυριζόμενοι ότι αξιωματούχοι επέτρεψαν παράνομα την καταμέτρηση των ψηφοφοριών αλληλογραφίας πριν από την Ημέρα των Εκλογών.
Η ακρόαση έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη στις 9 π.μ.
Εν τω μεταξύ, και οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν ήδη από το Ανώτατο Δικαστήριο να εμποδίσει την καταμέτρηση των ψήφων μέσω ταχυδρομείου στην Πενσυλβάνια εάν φτάσουν μετά την Τρίτη.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πενσυλβανίας διέταξε προηγουμένως παράταση τριών ημερών για να φτάσουν τα ψηφοδέλτια, λέγοντας ότι προβλέπεται από το κρατικό σύνταγμα και το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Οι δικαστές μπορούν να επανεξετάσουν την προσφυγή και τα ψηφοδέλτια που ελήφθησαν μετά την Τρίτη να διατηρηθούν χωριστά, εν αναμονή περαιτέρω δικαστικών διαφορών.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η μόνη φορά που το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές ήταν το 2000, όταν το δικαστήριο σφράγισε τη νίκη για τον Ρεπουμπλικανό George Bush, σταματώντας τις εκλογές της Φλόριντα που θα μπορούσαν να έχουν αναδείξει τον Δημοκρατικό Al Gore.
Το Ανώτατο Δικαστήριο είπε ότι τα διαφορετικά πρότυπα για την καταμέτρηση των ψήφων σε ολόκληρη την πολιτεία παραβίαζαν τη ρήτρα ίσης προστασίας του Συντάγματος.
Ο Bush κέρδισε την Πολιτεία με 537 ψήφους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης