Τελευταία Νέα
Διεθνή

Daily Sabah: Επίσημη «έξοδος» των ΗΠΑ από την Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή

Daily Sabah: Επίσημη «έξοδος» των ΗΠΑ από την Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή
Ο Trump ανακοίνωσε για πρώτη φορά την πρόθεσή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από το σύμφωνο για την κλιματική αλλαγή τον Ιούνιο του 2017, υποστηρίζοντας ότι θα υπονόμευε την οικονομία των ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειψαν επίσημα τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή την Τετάρτη 4/11/2020, «εκπληρώνοντας» την μακρόχρονη υπόσχεση του Προέδρου Donald Trump για απόσυρση του δεύτερου μεγαλύτερου εκπομπού αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.
Ωστόσο όπως σχολιάσει η DS, το αποτέλεσμα του εκλογικού αγώνα στις ΗΠΑ θα καθορίσει για πόσο καιρό θα ισχύσει αυτή η «έξοδος».
Ο Δημοκρατικός αντίπαλος του Trump, Joe Biden, υποσχέθηκε να επανέλθει στη συμφωνία εάν εκλεγεί.
"Η απόσυρση των ΗΠΑ θα αφήσει ένα κενό στο καθεστώς μας και στις παγκόσμιες προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων και των φιλοδοξιών της Συμφωνίας των Παρισίων", δήλωσε η Patricia Espinosa, εκτελεστική γραμματέας της Σύμβασης - πλαισίου του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος (UNFCCC).
Οι ΗΠΑ παραμένουν μέρος της UNFCCC.
Η Espinosa είπε ότι η Επιτροπή θα είναι «έτοιμη να βοηθήσει τις ΗΠΑ σε οποιαδήποτε προσπάθεια προκειμένου να επανέλθει στη Συμφωνία του Παρισιού».

Η υπόσχεση Trump βρίσκει έδαφος μετά από χρόνια 

Ο Trump ανακοίνωσε για πρώτη φορά την πρόθεσή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από το σύμφωνο για την κλιματική αλλαγή τον Ιούνιο του 2017, υποστηρίζοντας ότι θα υπονόμευε την οικονομία των ΗΠΑ.
Αλλά δεν μπόρεσε να το κάνει επίσημα μέχρι τώρα λόγω των απαιτήσεων της συμφωνίας.
Η αποχώρηση καθιστά τις Ηνωμένες Πολιτείες τη μόνη χώρα μεταξύ των 197 υπογραφόντων που αποχωρεί από τη συμφωνία. Ο Λευκός Οίκος του Obama είχε δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές των ΗΠΑ κατά 26% -28% έως το 2025 από τα επίπεδα του 2005 στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Τι θα γίνει σε περίπτωση νίκης του Δημοκρατικού Biden

Ο Biden αναμένεται γενικά να επιτύχει αυτούς τους στόχους εάν εκλεγεί γράφει η DS.
Υποσχέθηκε να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 στο πλαίσιο ενός σαρωτικού σχεδίου 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη μετατροπή της οικονομίας.
Το Rhodium Group είπε ότι το 2020, οι ΗΠΑ θα είναι περίπου 21% κάτω από τα επίπεδα του 2005.
Πρόσθεσε ότι υπό μια δεύτερη διοίκηση Trump, αναμένει ότι οι εκπομπές των ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά περισσότερο από 30% έως το 2035 από τα επίπεδα του 2019.
Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο κόσμος πρέπει να μειώσει τις εκπομπές απότομα και γρήγορα προκειμένου να αποφευχθούν οι πιο καταστροφικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ευρωπαϊκή Ένωση αύξησαν πρόσφατα τους στόχους τους για τη μείωση του άνθρακα.

Τι είναι η Συμφωνία του Παρισιού;

H Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή αποτελεί την πρώτη οικουμενική, νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα. Υπογράφηκε στις 22 Απριλίου 2016 και κυρώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 5 Οκτωβρίου 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης