Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκλογές ΗΠΑ: Θρίλερ, με Trump 213 έδρες έναντι Biden 237, στόχος οι 270 - Στην Γερουσία μεγάλη μάχη με 46 προς 46 αλλά και στο Κογκρέσο 150-159

Εκλογές ΗΠΑ: Θρίλερ, με Trump 213 έδρες έναντι Biden 237, στόχος οι 270 - Στην Γερουσία μεγάλη μάχη με 46 προς 46 αλλά και στο Κογκρέσο 150-159
Εκλογές ΗΠΑ 2020: Μεγάλη και θετική έκπληξη από τον Trump που καταφέρνει ακόμη μια φορά να διαψεύσει όλες τις δημοσκοπήσεις
(Συνεχές upd) Σε πραγματικό θρίλερ εκτυλίσσεται η εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ, ενώ η καταμέτρηση σε αυτή την φάση τείνει να ολοκληρωθεί και χωρίς να λαμβάνονται ακόμη υπόψη οι ταχυδρομικές ψήφοι, προηγείται ο Joe Biden των δημοκρατικών με 237 έδρες και ακολουθεί πολύ κοντά ο Trump ο νυν Πρόεδρος με 213 έδρες με πιθανότητα να κερδίσει σε αυτή την φάση.
Να σημειωθεί ότι όποιος εκ των δύο υποψηφίων Προέδρων συγκεντρώσει 270 έδρες κερδίζει.
Με βάση τις ψήφους που συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι, ο Trump έχει λάβει 59 εκατ ψήφους έναντι 60,3 εκατ του Biden, ενώ με βάση τα ποσοστά ο Trump λαμβάνει το 48,7% των ψήφων έναντι 49,7% του Biden.

Ωστόσο ο Trump κέρδισε κρίσιμες Πολιτείες όπως η Φλόριντα με 29 έδρες ενώ πολλοί πλέον υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μάχη θρίλερ με τον Trump να κερδίζει σε αυτή την φάση αλλά το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα να κρίνεται με την καταμέτρηση των επιστολικών - ταχυδρομικών ψήφων.
Ο Trump κερδίζει και το Τέξας που έχει 38 έδρες, εξέλιξη θετική για τον αμερικανό Πρόεδρο.

Οι εταιρίες στοιχημάτων πάντως δίνουν νίκη στον Trump με πιθανότητα 68%
 
Στην Γερουσία επίσης οι δημοκρατικοί λαμβάνουν 46 έδρες έναντι στόχου 51 για την πλειοψηφία ενώ οι ρεμπουμπλικάνοι επίσης λαμβάνουν 46 έδρες, η μάχη εδώ είναι στην κυριολεξία θρίλερ.
Στην Βουλή των Αντιπροσώπων - Κογκρέσο οι δημοκρατικοί λαμβάνουν 150 έδρες με τους ρεπουμπλικανούς να έχουν πάρει έως τώρα 159 έδρες και για την πλειοψηφία θα πρέπει να φθάσουν στις 218 έδρες.
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Trump έχει ανακάμψει σε πολλές Πολιτείες και αποτελεί θετική έκπληξη τα ποσοστά που λαμβάνει. 
Οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής καταγράφουν τις πρώτες νίκες και τις πρώτες ήττες τους, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα στις δυτικές πολιτείες. 
Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος D. Trump φαίνεται πως κερδίζει τη μάχη της Φλόριντα ενώ και η εφημερίδα New York Times έγραψε νωρίτερα πως ο Trump έχει 95% πιθανότητες να κερδίσει τη πολιτεία.
Image
Αυτή τη στιγμή ο Biden φαίνεται πως κερδίζει την Καλιφόρνια, το Κολοράντο και τη Ν. Καρολίνα ενώ προηγείται σε Β. Καρολίνα, Πενσυλβάνια και Νιού Χαμσάιαρ ενώ «κλείδωσε» τη νίκη στη Νέα Υόρκη.
Ο D. Trump αυτή την ώρα κερδίζει σε Φλόριντα, Μίσιγκαν, Τζόρτζια, Οχάιο και Βιρτζίνια ενώ προηγείται και στο Τέξας.
Ο Δημοκρατικός υποψήφιος Biden προβλέπεται να κερδίσει το Κολοράντο ενώ ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Trump προβλέπεται να κερδίσει τη Λουιζιάνα, τη Βόρεια και τη Νότια Ντακότα και το Γουαϊόμινγκ, ενώ ο Biden κερδίζει τις πολιτείες της Νέας Υόρκης και Νέου Μεξικού.
Νωρίτερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σε Μασαχουσέτη, Μέριλαντ, Ντελαγουέρ, Κολούμπια, Κονέκτικαντ και Ουάσινγκτον φαίνεται να επικρατεί ο υποψήφιος των Δημοκρατικών.
Αντίθετα την Οκλαχομα την κέρδισε οριστικά ο Trump.
Το CNN προέβλεψε νίκη του Trump στο Τενεσί, κάτι που σημαίνει ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων κερδίσει 11 εκλέκτορες.
Την πολιτεία του Κεντάκι η οποία δίνει 8 εκλέκτορες κατακτά με βάση τα στοιχεία των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης αλλά και το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Edison Research, ο Trump.
Ο απερχόμενος πρόεδρος με βάση το ίδιο ινστιτούτο κατακτά και την πολιτεία της Ιντιάνα η οποία δίνει άλλους 11 εκλέκτορες
Απο την πλευρά του ο υποψήφιος των Δημοκρατικών J. Biden προβλέπεται να κερδίσει στις πολιτείες της Βιρτζίνια με 13 εκλέκτορες και το Βερμόντ που του δίνει 3 εκλέκτορες, σύμφωνα με το Fox News.  
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος D. Trump αναμένεται να επικρατήσει στην πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια με τους 5 εκλέκτορες, σύμφωνα με το Fox News.
Υπέρ του Τραμπ ψήφισε και η Νότια Καρολίνα προσφέροντας στον απερχόμενο πρόεδρο άλλους 9 εκλέκτορες και ανεβάζοντας τον αριθμό των εκλεκτόρων του σε 22 συνολικά.
Για τον Biden ψήφισαν οι πολιτείες της Μασαχουσέτης με 11 εκλέκτορες, του Κονέκτικατ με 7 εκλέκτορες, το Νιου Τζέρσι με 14 εκλέκτορες, το Μέριλαντ με 3 εκλέκτορες,το Ντελαγουέρ με 3 εκλέκτορες, και το Ιλινόις με 20 εκλέκτορες.
Για τον απερχόμενο πρόεδρο Trump ψήφισαν οι πολιτείες της Οκλαχόμα με 7 εκλέκτορες, του Μισισιπί με 6 εκλέκτορες,της Αλαμπάμα με 9 εκλέκτορες, του Τενεσί με 11 εκλέκτορες.   
Μέχρι αυτή την ώρα ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προηγείται με 119 εκλέκτορες έναντι  92 του Ρεπουμπλικάνου προέδρου
Για να εκλεγεί κάποιος από τους δύο υποψηφίους πρόεδρος, χρειάζεται να εξασφαλίσει 270 εκλέκτορες.


Exit Poll CNN: Με 34% πρώτο κριτήριο των ψηφοφόρων η οικονομία, τρίτο με 18% ο κορωνοϊός

Ως πρώτο κριτήριο που καθόρισε την ψήφο τους ανέφεραν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι την οικονομία, με 34%, όπως ανέφερε το αμερικανικό δίκτυο CNN, στα πρώτα στοιχεία από το exit poll του.
Δεύτερο κριτήριο, με 21%, αναφέρεται η αντιμετώπιση των φυλετικών διακρίσεων, ενώ η πανδημία του κορωνοϊού αναφέρεται ως τρίτο κριτήριο, με 18%.
Η πολιτική για τα ζητήματα εγκληματικότητας και γενικότερα για την υγειονομική περίθαλψη ακολουθούν, αμφότερες με 11%.
Η ψήφος με βάση την οικονομία φέρεται να ευνοεί τον νυν πρόεδρο D. Trump, ενώ η ψήφος που επηρεάζεται έντονα από τις επιδόσεις του αμερικανικού κράτους στο ζήτημα της αντιμετώπισης του κορονοϊού φαίνεται να ευνοεί τον αντίπαλό του, τον Δημοκρατικό J. Biden.
Πάντως, τα exit polls στις φετινές εκλογές έχουν σχετική μόνον αξία, καθώς περί τα 100 εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφοφόροι έχουν ψηφίσει είτε επιστολικά είτε με φυσική παρουσία πριν την 3η Νοεμβρίου.
Image

Οι Πολιτείες - κλειδιά

Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, ο Trump μπορεί να χάσει τη λαϊκή ψήφο (όπως είχε γίνει και το 2016), αλλά οι πιθανότητες επανεκλογής του δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες.
Για να αναδειχθεί πρόεδρος, ένας υποψήφιος δεν χρειάζεται να κερδίσει τις περισσότερες ψήφους, αλλά να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων: να εκλέξει δηλαδή τουλάχιστον 270 σε σύνολο 538 μεγάλων εκλεκτόρων.
Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν μια χούφτα Πολιτείες, όπου οι δύο υποψήφιοι δίνουν μάχη στήθος με στήθος.
Απόψε τη νύχτα, όλα τα βλέμματα θα είναι αρχικά στραμμένα στη Φλόριντα (29 εκλέκτορες).
Αν δεν καταφέρει να κερδίσει την Πολιτεία αυτή, όπως έκανε το 2016, η επανεκλογή ίσως αποδειχθεί ανέφικτη για τον Trump.
Στην περίπτωση που διατηρήσει τη Φλόριντα, η επόμενη Πολιτεία κρίσιμης σημασίας είναι η Πενσιλβάνια.
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον Μπάιντεν, όμως η διαφορά του από τον Τραμπ εμπίπτει στο περιθώριο στατιστικού σφάλματος.
Με πολύ ενδιαφέρον αναμένονται επίσης τα αποτελέσματα για την εκλογή 14 γερουσιαστών, όπου οι Δημοκρατικοί έχουν αρκετές πιθανότητες να κερδίσουν αρκετές έδρες. Και αυτό επειδή τα περιθώρια κινήσεων του μελλοντικού προέδρου θα εξαρτηθούν από το ποιο κόμμα θα έχει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Πότε θα ξέρουμε τον νικητή

Επισήμως, το όνομα του νικητή δεν ανακοινώνεται από τις Πολιτείες παρά μόνο όταν επικυρώσουν τα αποτελέσματα, κάτι για το οποίο μπορεί να χρειαστεί ακόμη και μία εβδομάδα.
Ωστόσο, κατά παράδοση, τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης ανακοινώνουν μέσα στη νύχτα τον νικητή, με βάση τα έξιτ πολ ανά περιφέρεια.
Η νίκη του Reagan, το 1980, ανακοινώθηκε στις 03.15 (ώρα Ελλάδας), όμως εκείνη του Trump, το 2016, καθυστέρησε και ανακοινώθηκε μόνο όταν εξακριβώθηκε ότι κέρδιζε την Πενσιλβάνια.
Το 2000, όταν κέρδισε ο G.W.Bush, το αποτέλεσμα των εκλογών κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, μετά από 36 ημέρες.

Tα τρία πιθανά σενάρια για τον νικητή των αμερικανικών εκλογών

Υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια για την επομένη ημέρα των εκλογών, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές του BBC.
1. Ο Biden είναι ο νικητής
Το πρώτο είναι ότι οι δημοσκοπήσεις θα πέσουν «μέσα» σε αντίθεση με ότι συνέβη το 2016.
Ο Biden είχε ένα μεγάλο προβάδισμα σε εθνικό επίπεδο, ένα μικρότερο στις ηλιόλουστες πολιτείες της Φλόριντα, της Αριζόνα και της Βόρειας Καρολίνας, κι έναν «αέρα» στις βόρειες βιομηχανικές πολιτείες - Ουισκόνσιν, Μίσιγκαν και Πενσυλβάνια.
2. Νίκη - σοκ του Trump
Όπως και το 2016, οι δημοσκοπήσεις αποτυγχάνουν με τον Donald Trump να ανανεώνει την δεύτερη και τελευταια θητεία του στον Λευκό Οίκο.
Το κλειδί για την επιτυχία του το κρατούν δύο πολιτείες - κλειδιά: Πενσυλβανία και Φλόριντα.
3. Ο Biden απογειώνεται
Το τρίτο σενάριο δείχνει θρίαμβο του Biden.
Σε αντίθεση με το 2016, όταν ο Trump είχε ένα πολύ σαφές μήνυμα προς τον αμερικανικό λαό - ήθελε να χτίσει ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, να κρατήσει εκτός των ΗΠΑ τους μουσουλμάνους και να διαπραγματευτεί εκ νέου εμπορικές συμφωνίες, ο Δημοκρατικός υποψήφιος δεν είχε κάτι ανάλογο να προτείνει.

Έσπασε ρεκόρ η συμμετοχή

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία έσπασε κάθε ρεκόρ.
Σχεδόν 100 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει στην πρώιμη διαδικασία, είτε δια ζώσης είτε μέσω ταχυδρομείου, για να αποφύγουν τον συνωστισμό στα εκλογικά τμήματα εν μέσω της πανδημίας.
Τα εκλογικά τμήματα της Νέας Υόρκης άνοιξαν στις 06:00 τοπική ώρα, καθώς και ορισμένα από τα εκλογικά τμήματα σε τέσσερις ακόμη ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, το Νιου Τζέρσεϊ, το Κονέκτικατ, το Μέιν και την Βιρτζίνια.
Παραδοσιακά τα πρώτα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης ανακοινώθηκαν από το Νιου Χάμσαϊρ.
Το Ντίξβιλ Νοτς, ένα ψαροχώρι στη Νέα Αγγλία,  έστειλε ήδη τα αποτελέσματά του: Πέντε άτομα ψήφισαν και όλοι επέλεξαν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Joe Biden. Image
Οι αμφίρροπες πολιτείες - Μάχη στήθος με στήθος

Αν ο Biden επικρατήσει στη Φλόριντα, όπου τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά από νωρίς, το σασπένς θα τελειώσει γρήγορα.
Οι δύο εβδομηντάρηδες υποψήφιοι αναμένεται να δώσουν μάχη στήθος με στήθος στη μεγάλη νοτιοανατολική πολιτεία.
Ο Trump πρέπει να κερδίσει τη Φλόριντα, η οποία εκλέγει 29 εκλέκτορες, για να έχει ελπίδες επανεκλογής.
Κανένας Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος εδώ και έναν αιώνια δεν έχει καταφέρει να κερδίσει χωρίς τη Φλόριντα.
Ωστόσο, ακόμη και εάν κερδίσει τη Φλόριντα, ο Trump θα πρέπει να εξασφαλίσει και μία πολιτεία στον Βορρά.
Αυτή η πολιτεία δεν αποκλείεται να είναι η Πενσυλβάνια με τους 20 εκλέκτορες, η οποία αποτελεί επίσης «κλειδί» για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης, με τα επιτελεία Biden και Trump να έχουν επικεντρώσει εκεί την προσοχή τους.
Image

Image

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα:

Κίνδυνος να επικρατήσει χάος

Η αμερικανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για οποιεσδήποτε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της εκτεταμένης κοινωνικής αναταραχής μετά από τα εκλογικά αποτελέσματα στις 3 Νοεμβρίου, ενώ η Εθνική Φρουρά έχει αναπτυχθεί σε πολλές πολιτείες.
Οι φόβοι για χάος λόγω των εκλογών υποχρέωσαν πολλούς κυβερνήτες να ενεργοποιήσουν την εθνική φρουρά ώστε να αποτραπούν επεισόδια.
Και στο Όρεγκον, η κυβέρνηση Kate Brown, για δεύτερη φορά σε δύο μήνες, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την περιοχή του μετρό του Πόρτλαντ, επικαλούμενη πιθανή κοινωνική ενόψει εκλογών.
Οι κυβερνήτες έχουν επίσης κινητοποιήσει τις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς στο Τέξας, την Αλαμπάμα και την Αριζόνα σε μεγάλες πόλεις στις αντίστοιχες πολιτείες τους εν αναμονή της βίας.
Εικόνα
Οχυρώνονται τα καταστήματα υπό τον φόβο επεισοδίων

Επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Αμερική προσπαθούν να σώσουν την περιουσία τους, καθώς φοβούνται το ενδεχόμενο χάους μετά τις αμερικανικές εκλογές (3/11), ενώ την ίδια ώρα ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση λεηλασιών και ταραχών.
Σε πολλές πόλεις στις ΗΠΑ από χθες (2/11), λιανοπωλητές, γραφεία και γκαλερί τέχνης βάζουν κόντρα πλακέ στα παράθυρα και τις πόρτες τους για να προστατεύσουν τα εμπορεύματά τους λίγο πριν τις Αμερικανικές εκλογές υπό τον φόβο του χάους που μπορεί να προκληθεί, ανεξάρτητα από το ποιος υποψήφιος θα κερδίσει.

Δείτε φωτογραφίες από την «καρδιά» των ΗΠΑ
Image
Image

Θα κριθεί το αποτέλεσμα στα δικαστήρια;

Υπάρχουν ενδείξεις, που πολλαπλασιάζονται, ότι η έκβαση των σημερινών προεδρικών εκλογών ίσως κριθεί στα δικαστήρια, με την εκστρατεία του Trump να καθιστά σαφές πως θα καταθέσει σωρεία προσφυγών αμέσως.
Η ομάδα του Δημοκρατικού αντιπάλου του Biden έχει επίσης ετοιμάσει μια ολόκληρη στρατιά δικηγόρων.
Στην πιο πρόσφατη δικαστική υπόθεση για την ψηφοφορία, ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε πως 127.000 ψήφοι που κατατέθηκαν στο Τέξας από πολίτες μέσα από τα αυτοκίνητά τους (σε εκλογικό κέντρο drive-thru), προκειμένου να αποτραπούν μολύνσεις από τον κορωνοϊό, είναι έγκυρες και θα καταμετρηθούν.
Οι Ρεπουμπλικάνοι στην πολιτεία επιχειρηματολογούσαν ότι τα ψηφοδέλτια αυτά έπρεπε να θεωρηθούν άκυρα.
Trump και Biden θα συνεχίσουν την προεκλογική εκστρατεία τους ακόμη και σήμερα Τρίτη, ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, με την ελπίδα να πείσουν τους τελευταίους αναποφάσιστους.
Ο Ρεπουμπλικάνος, σε μειονεκτική θέση στις δημοσκοπήσεις, μιλά περί κινδύνου «νοθείας» για μήνες, χωρίς να παρουσιάζει κάποιο στοιχείο που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό.
Επανήλθε στις ομιλίες που έκανε χθες στο σενάριο αυτό, παρότι ειδικοί έχουν επισημάνει ότι οι εκλογικές απάτες είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο με πολύ περιορισμένο αντίκτυπο στις ΗΠΑ.
Στην τελική ευθεία της εξαιρετικά πολωμένης προεκλογικής εκστρατείας, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας, ο Barack Obama,  βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας του επί οκτώ χρόνια αντιπροέδρου του.

Πώς θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος - Πώς λειτουργεί το Σώμα Εκλεκτόρων

Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ πραγματοποιούνται αύριο στις 3 Νοεμβρίου 2020.
Αλλά είναι πιθανό ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους από το κοινό να μην είναι ο νικητής.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρόεδρος δεν επιλέγεται απευθείας από τους ψηφοφόρους (λαό), αλλά αυτό που είναι γνωστό ως Σώμα των Εκλεκτόρων.

Ποιόν ψηφίζουν οι Αμερικανοί;

Όταν οι Αμερικανοί πηγαίνουν στις κάλπες στις προεδρικές εκλογές, στην πραγματικότητα ψηφίζουν μια ομάδα αξιωματούχων που απαρτίζουν το  σώμα εκλεκτόρων.
Η λέξη «σώμα» εδώ απλώς αναφέρεται σε μια ομάδα ατόμων με κοινή εργασία.
Αυτοί οι άνθρωποι είναι εκλογείς και δουλειά τους είναι να επιλέξουν τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο.
Το σώμα εκλεκτόρων συνεδριάζει κάθε τέσσερα χρόνια, λίγες εβδομάδες μετά την ημέρα των εκλογών, για να εκτελέσει αυτό το έργο.

Πώς λειτουργεί το Σώμα των Εκλεκτόρων;

Ο αριθμός των εκλεκτόρων από κάθε πολιτεία αντιστοιχεί περίπου στο μέγεθος του πληθυσμού του.
Κάθε πολιτεία λαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερους εκλέκτορες όσο και νομοθέτες στο Κογκρέσο των ΗΠΑ (εκπρόσωποι στη Βουλή και γερουσιαστές).
Η Καλιφόρνια έχει τους περισσότερους εκλογείς - 55 - ενώ μια μερικές αραιοκατοικημένες Πολιτείες όπως το Ουαϊόμινγκ, η Αλάσκα και η Βόρεια Ντακότα (και η Ουάσιγκτον DC) έχουν το ελάχιστο των τριών.
Υπάρχουν συνολικά 538 εκλέκτορες.
Κάθε εκλέκτορας αντιπροσωπεύει μία εκλογική ψήφο και ένας υποψήφιος πρέπει να κερδίσει την πλειοψηφία των ψήφων - 270 ή περισσότερες - για να κερδίσει την προεδρία.

Oι εκλογικές ψήφοι που κατανέμονται σε κάθε Πολιτεία

Σε γενικές γραμμές, οι Πολιτείες απονέμουν όλες τις εκλογικές τους ψηφοφορίες σε όποιον κέρδισε την ψηφοφορία των απλών ψηφοφόρων στην πολιτεία.
Για παράδειγμα, εάν ένας υποψήφιος κερδίσει το 50,1% των ψήφων στο Τέξας, τους απονέμονται και οι 38 εκλογικές ψήφοι του κράτους.
Εναλλακτικά, ένας υποψήφιος θα μπορούσε να κερδίσει με σαρωτική νίκη και να πάρει τον ίδιο αριθμό εκλογικών ψήφων.
Είναι επομένως δυνατό για έναν υποψήφιο να γίνει πρόεδρος κερδίζοντας έναν αριθμό δύσκολων αγώνων (οι ψήφοι να είναι τσίμα τσίμα) σε ορισμένα κράτη, παρά το γεγονός ότι έχει λιγότερες ψήφους σε ολόκληρη τη χώρα.
Υπάρχουν μόνο δύο πολιτείες (Μέιν και Νεμπράσκα) που διαιρούν τις ψήφους των εκλογικών σωμάτων τους σύμφωνα με το ποσοστό των ψήφων που λαμβάνει κάθε υποψήφιος.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι προεδρικοί υποψήφιοι στοχεύουν συγκεκριμένες «πολιτείες ταλάντευσης» - πολιτείες όπου η ψηφοφορία θα μπορούσε να πάει είτε έτσι, είτε αλλιώς - αντί να προσπαθούν να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους σε ολόκληρη τη χώρα.
Κάθε πολιτεία που κερδίζει τους πλησιάζει στις 270 ψήφους που χρειάζονται.

Έχει χάσει υποψήφιος πρόεδρος ψήφο του λαού αλλά έγινε πρόεδρος;

Ναι.
Στην πραγματικότητα, δύο από τις πέντε τελευταίες εκλογές κέρδισαν υποψήφιοι που είχαν λιγότερες ψήφους από τον λαό σε σχέση με τους αντιπάλους τους.
Είναι πιθανό ένας υποψήφιος να είναι οι πιο δημοφιλής υποψήφιος μεταξύ των ψηφοφόρων σε εθνικό επίπεδο, αλλά να εξακολουθούν να αποτυγχάνουν να κερδίσουν αρκετά κράτη για να κερδίσουν 270 εκλογικές ψήφους.
Το 2016, ο D. Trump είχε σχεδόν τρία εκατομμύρια λιγότερες ψήφους από τη H. Clinotn, αλλά κέρδισε την προεδρία επειδή το σώμα εκλεκτόρων του έδωσε την πλειοψηφία.
Το 2000, ο G. Bush κέρδισε με 271 εκλογικές ψήφους, αν και ο Δημοκρατικός υποψήφιος Al Gore κέρδισε την ψήφο του λαού κατά περισσότερο από μισό εκατομμύριο.
Μόνο τρεις άλλοι πρόεδροι έχουν εκλεγεί χωρίς να κερδίσουν την ψήφο του λαού, όλοι τους τον 19ο αιώνα: ο John Quincy Adams, ο  Rutherford B Hayes και ο Benjamin Harrison.

Γιατί επελέγη αυτό το σύστημα;

Όταν το σύνταγμα των ΗΠΑ καταρτίστηκε το 1787, η ψηφοφορία του λαού για την εκλογή προέδρου ήταν πρακτικά αδύνατη.
Αυτό οφείλεται στο μέγεθος της χώρας και στη δυσκολία επικοινωνίας.
Ταυτόχρονα, υπήρχε ελάχιστος ενθουσιασμός για να επιτραπεί στον πρόεδρο να επιλεγεί από νομοθέτες στην πρωτεύουσα, Ουάσινγκτον.  
Έτσι, οι διαμορφωτές του συντάγματος δημιούργησαν το σώμα εκλεκτόρων  με κάθε Πολιτεία να επιλέγει εκλέκτορες.
Οι μικρότερες Πολιτείες ευνοούσαν το σύστημα καθώς τους έδωσε περισσότερη φωνή από μια λαϊκή δημοτική ψήφο σε εθνικό επίπεδο για την απόφαση του προέδρου.
Το σώμα εκλεκτόρων ευνοήθηκε επίσης από τις νότιες πολιτείες, όπου οι σκλάβοι αποτελούσαν μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Παρόλο που οι σκλάβοι δεν ψήφισαν, μετρήθηκαν στην απογραφή των ΗΠΑ (ως τα τρία πέμπτα ενός ατόμου).
Δεδομένου ότι ο αριθμός των εκλογικών ψήφων καθορίστηκε από το μέγεθος του πληθυσμού ενός κράτους, τα νότια κράτη είχαν μεγαλύτερη επιρροή στην εκλογή προέδρου απ 'ό, τι θα τους έδινε μια άμεση ψήφος κοινού.

Πρέπει οι εκλέκτορες να ψηφίσουν τον υποψήφιο που κέρδισε;

Σε ορισμένες πολιτείες, οι εκλέκτορες θα μπορούσαν να ψηφίσουν  όποιον υποψήφιο προτιμούν, ανεξάρτητα από το ποιον υποστήριξαν οι ψηφοφόροι.
Στην πράξη, οι εκλέκτορες σχεδόν πάντα ψηφίζουν τον υποψήφιο που κερδίζει τις περισσότερες ψήφους στην πολιτεία τους.
Εάν ένας εκλέκτορας καταψηφίσει την προεδρική επιλογή του κράτους τους, ονομάζονται «προδότες».
Το 2016, επτά ψήφοι των σωμάτων εκλεκτόρων επιλέχθηκαν με αυτόν τον τρόπο, αλλά κανένα αποτέλεσμα δεν άλλαξε από «προδότες» εκλέκτορες.

Τι συμβαίνει εάν κανένας υποψήφιος δεν έχει πλειοψηφία;

Τότε η απόφαση για τον πρόεδρο λαμβάνεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Αυτό συνέβη μόνο μία φορά, όταν το 1824 τέσσερις υποψήφιοι διαίρεσαν την ψήφο των εκλεκτόρων, χωρίς να δίνεται σε κάποιον από αυτούς η πλειοψηφία.
Με δύο κόμματα να κυριαρχούν στο αμερικανικό σύστημα, αυτό είναι απίθανο να συμβεί σήμερα.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης