Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία για τις εκλογές (3/11) - O Trump ελπίζει να διαψεύσει και πάλι τις δημοσκοπήσεις - Οι αμφίρροπες πολιτείες

ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία για τις εκλογές (3/11) -  O Trump ελπίζει να διαψεύσει και πάλι τις δημοσκοπήσεις - Οι αμφίρροπες πολιτείες
Ο υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να εξασφαλίσει την στήριξη 270 εκλεκτόρων για να αναδειχθεί στο ανώτατο αξίωμα της χώρας
(Συνεχές Upd)Στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών εισέρχονται οι ΗΠΑ, με τους δύο υποψήφιους να επιδίδονται σε ένα αγώνα δρόμου, την ώρα που 93 εκατ. Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει.
Ο Joe Biden καταγράφει σαφές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο όλα θα κριθούν στις αμφίρροπες πολιτείες , δεδομένης της πολυπλοκότητας του εκλογικού συστήματος των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πολιτείες της Πενσιλβάνια και της Φλόριντα θα κρίνουν τον νικητή της αναμέτρησης.
Image

Αγώνας δρόμου από τον Trump

Ο Donald Trump συνεχίζει σήμερα τις προεκλογικές συγκεντρώσεις με όλες του τις δυνάμεις, με την ελπίδα να διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις, που θέλουν τον Δημοκρατικό Joe Biden, να βρίσκεται στη θέση του φαβορί.
Σε μια Αμερική επί ξυρού ακμής, με την πανδημία του κορωνοϊού σε πλήρη έξαρση, ο 74χρονος επιχειρηματίας που εξελέγη πρόεδρος το 2016, εξακολουθεί να προβλέπει κόκκινο «κύμα» αύριο, παρότι ο άνεμος πνέει ενάντιά του, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Θα κερδίσουμε άλλα τέσσερα χρόνια στο μεγαλειώδη Λευκό Οίκο μας!», δήλωσε ο Trump, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να γίνει ο πρώτος πρόεδρος που δεν θα επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία το τελευταίο τέταρτο του αιώνα.
Biden: Κάθε ψήφος μετράει
Στο πρόγραμμα της τελευταίας ημέρας της εκστρατείας του Donald Trump συμπεριλαβάνονται: πέντε προεκλογικές συγκεντρώσεις σε τέσσερις πολιτείες — τη Βόρεια Καρολίνα, την Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν — με την τελευταία πράξη στο Γκραντ Ραπίντς (Μίσιγκαν), όπως και το 2016, όπου, στην τελική ευθεία, έκανε την έκπληξη που άφησε εμβρόντητο τον πλανήτη.
Ο Joe Biden, 77 ετών, επικεντρώνεται πλευρά στην Πενσιλβάνια, όπου θέλει να επικρατήσει ώστε να μπορέσει να ανοίξει — στην τρίτη προσπάθεια — την πόρτα του Λευκού Οίκου.
«Δύο ημέρες ακόμα! Σε δύο ημέρες, θα βάλουμε τέλος σε αυτή την προεδρία, η οποία διχάζει τη χώρα μας», δήλωσε χθες Κυριακή στη Φιλαδέλφεια.
«Την τελευταία φορά», είπε αναφερόμενος στις εκλογές του 2016, ο Trump «κέρδισε την Πενσιλβάνια με διαφορά μόλις 44.000 ψήφων επί συνόλου 6 εκατομμυρίων», υπενθύμισε.
«Κάθε ψήφος μετράει!», πρόσθεσε.

Οι αμφίρροπες πολιτείες - Μάχη στήθος με στήθος

Σύμφωνα με έρευνα των New York Times και του Siena College, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, o Biden είναι μπροστά από τον Trump σε τέσσερις πολιτείες αποφασιστικής σημασίας, στις οποίες είχε κερδίσει ο Ρεπουμπλικάνος το 2016: στην Πενσυλβάνια, την Αριζόνα, τη Φλόριντα και το Ουισκόνσιν.
Αλλά οι πολιτικοί παρατηρητές επαναλαμβάνουν ότι χρειάζεται προσοχή, θυμίζοντας ότι στις εκλογές του 2016 ο Trump έκανε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην αμερικανική πολιτική ιστορία νικώντας τη Hilary Clinton.
Η ατμόσφαιρα την εκλογική βραδιά θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από το ποια θα είναι τα αποτελέσματα στις πολιτείες.
Αν ο Biden επικρατήσει στη Φλόριντα, όπου τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά από νωρίς, το σασπένς θα τελειώσει γρήγορα.
Οι δύο εβδομηντάρηδες υποψήφιοι αναμένεται να δώσουν μάχη στήθος με στήθος στη μεγάλη νοτιοανατολική πολιτεία.
Ο Trump πρέπει να κερδίσει τη Φλόριντα, η οποία εκλέγει 29 εκλέκτορες, για να έχει ελπίδες επανεκλογής.
Κανένας Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος εδώ και έναν αιώνια δεν έχει καταφέρει να κερδίσει χωρίς τη Φλόριντα.
Ωστόσο, ακόμη και εάν κερδίσει τη Φλόριντα, ο Trump θα πρέπει να εξασφαλίσει και μία πολιτεία στον Βορρά.
Αυτή η πολιτεία δεν αποκλείεται να είναι η Πενσυλβάνια με τους 20 εκλέκτορες, η οποία αποτελεί επίσης «κλειδί» για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης, με τα επιτελεία Biden και Trump να έχουν επικεντρώσει εκεί την προσοχή τους.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Monmouth University, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Joe Biden καταγράφει προβάδισμα 7 μονάδων έναντι του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Donald Trump στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσυλβάνια.
Η δημοσκόπηση, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα, μία ημέρα πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, καταγράφει ποσοστό 51% για τον Biden έναντι 44% για τον Trump, στο σενάριο της μεγάλης προσέλευσης στις κάλπες.
Με βάση το σενάριο της χαμηλής προσέλευσης στις κάλπες, το προβάδισμα Biden μειώνεται στις 5 μονάδες.
Στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου, ο Biden κατέγραφε προβάδισμα 8 μονάδων στο σενάριο χαμηλής προσέλευσης.
Ο Biden καταγράφει προβάδισμα 4 ή 5 μονάδων, σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, ωστόσο δεν αποτελεί απόσταση ασφαλείας.
Η μοναδική ιδιομορφία του αμερικανικού συστήματος είναι πως το εκλεκτορικό σώμα, όχι η λαϊκή ψήφος, αναδεικνύει τον νικητή των εκλογών.
Το 2016, ο Trump έλαβε σχεδόν τρία εκατομμύρια ψήφους λιγότερες από την Clinton, αλλά κέρδισε την πλειοψηφία των 538 εκλεκτόρων.
Ο υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να εξασφαλίσει την στήριξη 270 εκλεκτόρων για να αναδειχθεί στο ανώτατο αξίωμα της χώρας.
Πάνω από 93 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει εκ των προτέρων, είτε διά ζώσης είτε επιστολικά, γεγονός που προοιωνίζεται συμμετοχή ρεκόρ.

Image

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα:


Ο φόβος για επεισόδια

Σε μια ένδειξη της έντασης της εκστρατείας, που διεξάγεται με απίστευτη επιθετικότητα, καταστήματα σε πολλές αμερικανικές μητροπόλεις, συμπεριλαμβανομένων της Νέας Υόρκης και της Ουάσινγκτον, αμπαρώνονται εξαιτίας του φόβου ότι θα ξεσπάσουν διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια.
Μάλιστα, η αλυσίδα Walmart απέσυρε τα όπλα από τα ράφια των καταστημάτων της.
Ερωτηθείς σχετικά με τη σεναριολογία σε μέρος των μέσων ενημέρωσης για το ενδεχόμενο να ανακηρύξει τη νίκη του το βράδυ της Τρίτης εάν το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο, ο Trump τη διέψευσε κατηγορηματικά — «όχι-όχι, αυτή είναι ψευδής είδηση» — καθώς κατέβαινε από το προεδρικό αεροσκάφος χθες στη Βόρεια Καρολίνα.
Όμως έσπευσε να προσθέτει πως «από τη στιγμή που θα τελειώσει η εκλογική διαδικασία, οι δικηγόροι μας θα είναι έτοιμοι», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αμφισβητήσει στα δικαστήρια το αποτέλεσμα.
Ειδικά αν η καταμέτρηση, λόγω της τεράστια συμμετοχής, δεν έχει ολοκληρωθεί την ημέρα των εκλογών, κάτι που κατ’ αυτόν θα ήταν «φρικτό πράγμα», αλλά και «αδικία».
Έχει πει επανειλημμένα ότι φοβάται πως θα γίνει «απάτη» και «νοθεία» με τις επιστολικές ψήφους από τους Δημοκρατικούς, μολονότι δεν υπάρχει καμιά απόδειξη γι’ αυτό.
«Η απάντησή μου είναι ότι ο πρόεδρος δεν θα κλέψει αυτές τις εκλογές», είπε από την πλευρά του ο Joe Biden.
Σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times, ο Trump σκοπεύει να οργανώσει εκλογική βραδιά στα σαλόνια του Λευκού Οίκου και να φιλοξενήσει ως και 400 προσκεκλημένους.
Ο Biden από την πλευρά του θα απευθυνθεί στους Αμερικανούς από το οχυρό του, την πόλη Ουίλμινγκτον (Ντέλαγουερ).
Παραμένει ο επικρατέστερος υποψήφιος, με βάση τις δημοσκοπήσεις.

Ο Biden έχει πιθανότητα νίκης 66% και ο Trump 39% με βάση τις δημοσκοπήσεις – Ο νικητής μπορεί να μην βγει άμεσα

Για ρευστό εκλογικό αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου 2020 κάνουν λόγο δημοσκόποι και πολιτικοί αναλυτές.
Με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα προηγείται ο δημοκρατικός Biden με ποσοστό 51,3% έναντι του Trump των Ρεπουμπλικάνων με ποσοστό 43,5% ή διαφορά 7,8 μονάδες.  
Αυτή τη στιγμή έχει πιθανότητα 66% για μια νίκη ο Biden , η οποία έχει αυξηθεί από πριν από μια εβδομάδα καθώς το ποσοστό ήταν 62,9% και επίσης υψηλότερο από πριν από τέσσερις εβδομάδες.
 Μια νίκη για τον Trump έχει περίπου 39% πιθανότητα σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, η οποία είναι ελαφρώς αυξημένη από 37,1% πριν από μια εβδομάδα.
Με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις - που παρακολουθεί το Real Clear Politics καταλήγει περίπου στα ίδια συμπεράσματα.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/rcp%20polls.jpg?itok=vxZgiFwYhttps://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/toss%20ups.jpg?itok=bFlheTlj


Ωστόσο αξιολογώντας τις δημοσκοπήσεις σε αμφίρροπές  πολιτείες, ο Biden προηγείται σε όλα τα πεδία της μάχης, αλλά χάνει πολιτείες όπως το Οχάιο, την Αριζόνα και το Τέξας.
Υπό δημοσκοπικές συνθήκες ο Biden θα έπαιρνε μια άνετη νίκη στο Electoral College (EC) 346 οι δημοκρατικοί προς 192 οι ρεπουμπλικάνοι.
Ωστόσο σε ορισμένες κορυφαίες πολιτείες όπως (FL, PA, MI, WI, NC, AZ), ο Biden προηγείται +3,1 μονάδες, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με διαφορές 5% πριν λίγες εβδομάδες με την Αριζόνα να περνάει στον Trump τις τελευταίες 24 ώρες.
Εάν οι δημοσκοπήσεις πέσουν έξω όπως και το 2016 – και εφαρμόσουμε τα δεδομένα 2016, όπως έκανε η Bank of America – Πολιτείες όπως η Φλόριντα, η Βόρεια Καρολίνα, η Πενσυλβάνια, η Γεωργία, η Αϊόβα και το Μέιν θα περάσουν στον Trump.
•    Arizona: Trump +0.6
•    Florida: Biden +1.2
•    Michigan: Biden +6.5
•    North Carolina: Biden +1.2
•    Pennsylvania: Biden +3.7
•    Wisconsin: Biden +6.4
•    Georgia: Biden +0.8
•    Iowa: Biden +1.2
•    Maine 2: Biden +2.7
•    Minnesota: Biden +4.7
•    Nebraska-2: Biden +7.8
•    Nevada: Biden +4.0
•    Ohio: Tie
•    Texas: Trump +2.3

Αυτά τα ποσοστά στη συνέχεια προσαρμόζονται εφαρμόζοντας τα ίδια ποσοστά σφάλματος όπως παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του 2016 και τα αποτελέσματα εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα:
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/trump%20vs%20biden%202016%20errors.jpg?itok=vHWgzVqn
Είναι αξιοσημείωτο, αν οι δημοσκοπήσεις είναι τόσο λάθος όσο ήταν το 2016, ο Trump θα κέρδιζε με 279 από τις 538 εκλογικές έδρες, ενώ ο Biden θα ελάμβανε 259.
Ωστόσο, το περιθώριο της νίκης θα ήταν εντός 0,5% στο Ουισκόνσιν (για τον Biden) και τη Γεωργία (για τον Trump), κάτι που θα προκαλούσε επανακαταμέτρηση και καθυστέρηση των τελικών αποτελεσμάτων.
Επιπλέον, το περιθώριο στην Πενσυλβάνια και τη Φλόριντα θα ήταν μικρότερο από 1%, μετατρέποντας την εκλογική βραδιά σε θρίλερ.
Εν ολίγοις, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στις 3 Νοεμβρίου, ο νικητής δεν θα είναι άμεσα γνωστός.
Με βάση το Bloomberg όλα αυτά σημαίνουν ότι η νίκη του Trimp  στις 3 Νοεμβρίου 2020 θα αποτελούσε μια ιστορικά εντυπωσιακή αποτυχία από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων, ξεπερνώντας ακόμη και την αποτυχία του 2016.
Ενώ οι πιθανότητες του προέδρου να επανεκλεγεί δεν είναι μηδενικές, οι δημοσκοπήσεις βλέπουν νίκη Biden.
Εάν ο Trump κερδίσει, στις εκλογές στις 3 Νοεμβρίου 2020, αυτό θα είχε επιπτώσεις για τις εταιρίες δημοσκοπήσεων αναφέρει η SurveyUSA , μια εταιρεία δημοσκοπήσεων στις ΗΠΑ.
Με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα στις 3 Νοεμβρίου 2020 θα έχουμε είτε νικητή τον Biden, είτε επαναληπτικές εκλογές και  δικαστικές αποφάσεις για αμφισβητούμενα αποτελέσματα.
Η πιθανότητα αποφασιστικής νίκης του Trump δεν είναι βασικό σενάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης