Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Bank: Ύφεση 0,5% στη γερμανική οικονομία για το δ΄ τρίμηνο

Deutsche Bank: Ύφεση 0,5%  στη γερμανική οικονομία για το δ΄ τρίμηνο
Τα νέα lockdowns στις τέσσερις μεγάλες οικονομίες θα οδηγήσουν σε νέα υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας στο τελευταίο τρίμηνο του έτους
Η Deutsche Bank αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ της Γερμανίας το 4ο τρίμηνο από +2,5% σε -0,5% ύστερά από το άλμα του 3ου τριμήνου κατά 8,2% σε σχέση με το περασμένο τρίμηνο, λόγω του νέου lockdown το οποίο ξεκινά στις 2 Νοεμβρίου.
Η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης «φρενάρει» καθώς οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν νέους περιορισμούς για την καταπολέμηση του δεύτερου κύματος της πανδημίας οι οποίοι κινδυνεύουν να οδηγήσουν την Ευρωζώνη σε νέα υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ αντιμετωπίζουν διάφορες μορφές lockdown, επισκιάζοντας στοιχεία την Παρασκευή (30/10) που έδειξαν αύξηση ρεκόρ στην παραγωγή του τρίτου τριμήνου.
Image
Αρνητικές εξελίξεις

Μια νέα πτώση διαφαίνεται στον ορίζοντα, καθώς οι κυβερνήσεις διοχετεύουν πρόσθετη βοήθεια σε κρατικό χρήμα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπόσχεται περισσότερα νομισματικά κίνητρα εν μέσω της ταχέως επιδεινούμενης κατάστασης.
Η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο ήταν μία θετική έκπληξη, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Luis de Guindos.
Πρόσθεσε όμως ότι το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς, το ΑΕΠ της ευρωζώνης δεν θα φτάσει το αναμενόμενο 3%.
Προειδοποίησε επίσης ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί αρνητικό αποτέλεσμα, ενώ πρόσθεσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνη δεν θα φτάσει στα επίπεδα του 2019, πριν το 2022.
Δήλωσε ότι η στασιμότητα, ή ακόμη και η υποχώρηση, δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτό το τρίμηνο.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, σημείωσε ότι η Ευρωζώνη θα αρχίσει να βλέπει θετικό ρυθμό μέσα στο 2021, εκτιμώντας ότι θα αυξηθεί στο περίπου 1%.
Image

Η εξέλιξη του ΑΕΠ ης Ευρωζώνης

Υπενθυμίζεται ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 12,7% το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.
Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα αυξηθεί κατά 9,4%.
Σε ετήσια βάση υποχώρησε 4,3% έναντι πρόβλεψης για πτώση 7,0%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αφορούν το καλοκαιρινό τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, όπου υπήρχαν λίγοι περιορισμοί λόγω της πανδημίας.
Όπως σημείωσε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christin Lagarde, στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης (30/10), το τρίτο τρίμηνο αναμένεται να εκπλήξει θετικά, αλλά το τρέχον τέταρτο τρίμηνο, αρνητικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης