Βολιβία: Δικαστής ακύρωσε ένταλμα σύλληψης του πρώην προέδρου Evo Morales

Βολιβία: Δικαστής ακύρωσε ένταλμα σύλληψης του πρώην προέδρου Evo Morales
Βολιβιανός δικαστής ακύρωσε ένταλμα σύλληψης του πολιτικού εξόριστου σοσιαλιστή πρώην προέδρου Evo Morales, εξέλιξη που θεωρείται πως ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή του στην πατρίδα του
Βολιβιανός δικαστής ακύρωσε ένταλμα σύλληψης του πολιτικού εξόριστου σοσιαλιστή πρώην προέδρου Evo Morales, εξέλιξη που θεωρείται πως ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή του στην πατρίδα του χωρίς να διατρέχει τον κίνδυνο να τεθεί υπό κράτηση.
Βολιβιανοί εισαγγελείς είχαν προχωρήσει στην έκδοση του εντάλματος σύλληψης τον Δεκέμβριο, κατηγορώντας τον πρώην αρχηγό του κράτους για ανταρσία και τρομοκρατία, έπειτα από καταγγελίες στελεχών της μεταβατικής κυβέρνησης πως υποκινούσε πολιτικές ταραχές μετά την παραίτηση και τη φυγή του στο εξωτερικό.
Η έρευνα που διενεργείται για την υπόθεση αυτή παραμένει σε εξέλιξη, σύμφωνα με εισαγγελείς.
Οι εισαγγελικές αρχές σχεδιάζουν να κλητεύσουν τον σοσιαλιστή πολιτικό για να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενώπιον των δικαστηρίων.
Η ακύρωση του εντάλματος ανοίγει ένα παράθυρο ώστε ο Evo Morales να επιστρέψει στη Βολιβία έπειτα από έναν χρόνο και πλέον που ζει στην εξορία. Μετά την παραίτησή του, υπό την πίεση του στρατού, την κυβέρνηση ανέλαβε μεταβατική κυβέρνηση υπό την J. Annes, δεξιά πρώην γερουσιάστρια.
Το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), το κόμμα που ίδρυσε ο πρώτος αυτόχθονας ο οποίος κατάφερε να εκλεγεί στην προεδρία της λατινοαμερικάνικης χώρας, κατήγαγε σαρωτική εκλογική νίκη αυτόν τον μήνα, με τον υποψήφιό του Luis Arce να εκλέγεται στο κορυφαίο αξίωμα από τον πρώτο γύρο.
Ο Arce υπήρξε υπουργός Οικονομίας του Morales και στενός του συνεργάτης.
Ο Evo Morales μετέβη την Παρασκευή στη Βενεζουέλα, αφού πέρασε μήνες στην Αργεντινή, σύμφωνα με το αργεντίνικο πρακτορείο ειδήσεων TELAM. Αν και εκφράζει την επιθυμία του να επιστρέψει στην πατρίδα του, δεν έχει ξεκαθαρίσει το πότε.
Παραμένει πρόεδρος του MAS, όμως ο Arce δήλωσε μετά την εκλογική του νίκη πως δεν σκοπεύει να του αναθέσει ρόλο στην κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS