Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι χάρτες της Τουρκίας που δείχνουν την προσπάθεια σφετερισμού της ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας και... το τουρκικό αεροπλανοφόρο

Οι χάρτες της Τουρκίας που δείχνουν την προσπάθεια σφετερισμού της ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας και... το τουρκικό αεροπλανοφόρο
Η Τουρκία με χάρτες και άλλες στρατηγικές προσπαθεί να οικειοποιηθεί ελληνικές θαλάσσιες δικαιοδοσίες
Μπορεί η Τουρκία να μην αναγνωρίζει τον χάρτη της Σεβίλλης του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης στην Ισπανία όπου καθορίστηκαν άτυπα οι θαλάσσιες δικαιδοσίες σε όλη την Ευρώπη αλλά στην πράξη την τακτική των χαρτών υιοθετεί για να πείσει ότι οι ελληνικές θάλασσες είναι... τουρκικές.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πιο προκλητικός χάρτης είναι αυτός που δείχνει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος στην Ανατολική Μεσόγειο, που περιγράφει την Γαλάζια Πατρίδα ή Mavi Vatan.
Όμως κατά καιρούς η Τουρκία έχει φέρει στο προσκήνιο διάφορους χάρτες και εσχάτως αυτόν που καθορίζει το Αιγαίο ως πεδίο τουρκικής έρευνας και διάσωσης.
Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι και οι έλληνες αξιωματούχοι με την στάση τους επιτρέπουν στην Τουρκία να αποθρασύνεται.
Να αναφέρουμε τις δηλώσεις περί επέκτασης των χωρικών υδάτων ότι είναι εθνικισμός και ότι η κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα είναι τα 6 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο.

Αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Μεσόγειο
Με νέο χάρτη η Τουρκία αμφισβητεί την κυπριακή θαλάσσια δικαιοδοσία.
H Τουρκία μπορεί να επικαλείται το επιχείρημα ότι έχει την μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή οπότε δικαιούται να έχει πρόσβαση στην θάλασσα αλλά και στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες αλλά στην πράξη το ενδιαφέρον της Τουρκίας εστιάζεται στα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που ανακαλύπτονται.
Μάλιστα μετά την τουρκική ανακάλυψη φυσικού αερίου 410 δισεκ. κυβικών μέτρων στην Μαύρη Θάλασσα στο οικόπεδο Δούναβη 1 άνοιξε η όρεξη των Τούρκων.
Στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν ανακαλυφθεί τα εξής κοιτάσματα

Νούρος | 120 δισεκατομμύρια m3
Αφροδίτη | 127,4 δισεκατομμύρια m3
Glaucus-1 | 142-227 δισεκατομμύρια m3
Καλυψώ | 170-225 δισεκατομμύρια m3
Tamar | 238 δισεκατομμύρια m3
Leviathan | 539 δισεκατομμύρια m3
Zohr | 850 δισεκατομμύρια m3

O χάρτης αυτός δείχνει ότι η Τουρκία αμφισβητεί την κυπριακή θαλάσσια δικαιοδοσία δυτικά της Κύπρου
Image

Ο χάρτης αυτός δείχνει ότι η Τουρκία έχει δεσμεύσει μια μεγάλη έκταση στην Μαύρη Θάλασσα και ειδικά στο Ανατολικό Αιγαίο με το πρόσχημα της έρευνας και διάσωσης.
Αποτελεί μέρος της προπαγάνδας και στρατηγικής της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα.
Image

Ο χάρτης αυτός δείχνει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που κήρυξε η Τουρκία με την Λιβύη και η οποία παραβιάζει ξεκάθαρα ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία.
Image

Ο χάρτης αυτός δείχνει την μεγάλη ιδέα της Τουρκίας είναι η Γαλάζια Πατρίδα ή Mavi Vatan όπου στην μεν Μαύρη Θάλασσα δεν παραβιάζει ούτε εκατοστό θαλάσσιας δικαιδοσίας άλλης χώρας ενώ στο Ανατολικό Αιγαίο παραβιάζει κατάφορα την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία και ελληνική θάλασσα.
e3
Ο χάρτης αυτός είναι γνωστός ως χάρτης της Σεβίλλης όπου ο καθηγητής Vivero καθόρισε θαλάσσιες δικαιοδοσίες και Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες σε όλη την παραθαλάσσια Ευρώπη.
Ο Χάρτης της Σεβίλλης των Vivero και Mateos.. που ενοχλεί την Τουρκία  μπορεί να αλλάξει; - Ναι γιατί δεν είναι νομικό κείμενο

Η Τουρκία στην προσπάθεια της να εξελιχθεί σε περιφερειακή δύναμη κατασκευάζει το πρώτο αεροπλανοφόρο το οποίο θα είναι έτοιμο μάλλον το 2022 ή 2023.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης