Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επίθεση Erdogan στις ΗΠΑ για τους S – 400: Οι Αμερικανοί δεν γνωρίζουν ποιον αντιμετωπίζουν

Επίθεση Erdogan στις ΗΠΑ για τους  S – 400:  Οι Αμερικανοί δεν γνωρίζουν ποιον αντιμετωπίζουν
«Δεν είμαστε αποικία, είμαστε το κυρίαρχο έθνος της Τουρκίας», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος
Νέα επίθεση στις ΗΠΑ με αφορμή τους  S-400 εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan μιλώντας σε εκδήλωση του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στη Μαλάτια στις 25/10/2020. Αφορμή για τις νέες επικρίσεις σε βάρος της Ουάσινγκτον αποτέλεσαν οι αιχμές σε βάρος της Άγκυρας για ανάμειξή της στις συγκρούσεις, που εκτυλίσσονται στο Nagorno Karabakh.
«Μερικοί Αμερικανοί καλούν τον ‘’αδερφό’’ μου Ilham (Aliyev, πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν) και του λένε ότι εάν η Τουρκία βρίσκεται δίπλα στους Αζέρους θα επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία» δήλωσε ο Erdogan.
Τα σχόλια αφορούσαν στην υποστήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν εν μέσω συγκρούσεων με τους Aρμένιους και την απόκτηση ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων S – 400.
Σύμφωνα με τον Erdogan, πρόκειται για δύο λόγους, τους οποίους οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ως πρόσχημα για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.
«Οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν ποιον αντιμετωπίζουν. 
Να επιβάλλετε τις κυρώσεις σας, όποιες κι αν είναι αυτές» σημείωσε.
«Οι ΗΠΑ θέλουν να επιστρέψουμε πυραυλικά συστήματα S-400 στη Ρωσία.
Δεν είμαστε αποικία, είμαστε το κυρίαρχο έθνος της Τουρκίας», τόνισε ο Erdogan.
Υπενθυμίζεται, πως οι ΗΠΑ την Παρασκευή (23/10) έκαναν λόγο για σοβαρές συνέπειες για την Τουρκία.
Νωρίτερα η Τουρκία είχε ξεκαθαρίσει, πως οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων θα συνεχιστούν ενώ ο Erdogan επικαλέστηκε και την Ελλάδα λέγοντας πως έχει S – 300 και πραγματοποιεί δοκιμές.


Σκληρή απάντηση ΗΠΑ

Ταυτόχρονα με έντονο τόνο απάντησε στις 23 Οκτωβρίου 2020 το αμερικανικό Πεντάγωνο στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Tayyip Erdogan με τις οποίες επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση δοκιμών του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 εκ μέρους της Τουρκίας στην περιοχή της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα την οποία είχε προηγουμένως δεσμεύσει.
Στην ανακοίνωση του Πενταγώνου επισημαίνεται ότι οι δοκιμές του συστήματος S-400 θα έχουν σοβαρές συνέπειες για την Τουρκία καθώς η λειτουργία του συστήματος δεν είναι συμβατή με την ιδιότητά του μέλους του ΝΑΤΟ και της συμμάχου των ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι η  δοκιμή των S-400 την προηγούμενη εβδομάδα προκάλεσε την οργισμένη απάντηση του State Department και του αμερικανικού Πενταγώνου.
Κορυφαίοι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών ζήτησαν κυρώσεις, που θα μπορούσαν να ζημιώσουν σοβαρά την τουρκική οικονομία που επλήγη από δύο μεγάλες βουτιές την τελευταία διετία.
Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η αγορά των S-400 από την Τουρκία θέτει σε κίνδυνο τις άμυνες του ΝΑΤΟ.

Πεντάγωνο (ΗΠΑ): Οι δοκιμές του συστήματος S-400 θα έχουν σοβαρές συνέπειες για την Τουρκία

Οι δοκιμές του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για τη σχέση της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Jonathan Rath Hoffman σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
«Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο τη δοκιμή του συστήματος S-400 που έκανε η Τουρκία στις 16 Οκτωβρίου 2020, μια δοκιμή που επιβεβαιώθηκε σήμερα από τον Τούρκο πρόεδρο Tayyip Erdogan», ανέφερε ο εκπρόσωπος.
«Αντιτιθέμεθα στη δοκιμή αυτού του συστήματος από την Τουρκία, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σχέση μας στον τομέα της ασφάλειας», προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Ένα λειτουργικό σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία ως σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Hoffman.

H αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα ανέστειλε όλες τις υπηρεσίες Visa

Η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα ανέστειλε προσωρινά όλες τις υπηρεσίες βίζας και πολιτών σε αποστολές στην Τουρκία με αφορμή πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις και απαγωγές εναντίον πολιτών των ΗΠΑ.
Η αποστολή των ΗΠΑ στην Τουρκία έχει λάβει αξιόπιστες αναφορές για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις και απαγωγές εναντίον πολιτών των ΗΠΑ και ξένων υπηκόων στην Κωνσταντινούπολη, συμπεριλαμβανομένων και αξιωματούχων στο Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ, καθώς και ενδεχομένως και άλλες τοποθεσίες στην Τουρκία, δήλωσε η πρεσβεία.
Οι προξενικές υπηρεσίες θα ανασταλούν στην πρεσβεία στην Άγκυρα και στα προξενεία στην Κωνσταντινούπολη, στη νότια πόλη της Αδάνα και στην παράκτια πόλη της Σμύρνης στο Αιγαίο.

Πώς απέκτησε η Τουρκία του ρωσικούς S-400 που δεν θα εντάξει στην άμυνα του ΝΑΤΟ

Η Τουρκία βρισκόταν σε διαδικασία αγοράς υπερσύγχρονων πολεμικών αεροπλάνων jet F-35 Lightning II από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις πάγωσαν γιατί οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι τα νέα μαχητικά αεροπλάνα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη Ρωσία για να αποκτήσει κρυφά διαβαθμισμένες λεπτομέρειες σχετικά με τα αεροσκάφη Lockheed Martin F-35.
Η Τουρκία, ωστόσο, επιμένει ότι το σύστημα S-400 δεν θα ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν θα αποτελέσει απειλή για τη συμμαχία.
Από «ώρα σε ώρα» η Άγκυρα θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα αεράμυνας -  Έτοιμοι οι S-400 | OnAlert

Οι S-300 της Ελλάδας

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αναφέρεται στους S-300 της Ελλάδας και ψέγουν τις ΗΠΑ για τη στάση τους.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, αναφέρθηκε στο θέμα με δηλώσεις του στο Bloomberg.
«Οι S-400 θα χρησιμοποιηθούν ως ξεχωριστό σύστημα, όπως τα S-300 που βρίσκονται επί του παρόντος στο ΝΑΤΟ» είπε και συμπλήρωσε ότι «κάθε παρεχόμενος αμυντικός εξοπλισμός περιλαμβάνει και δοκιμές και έλεγχο συστήματος», απαντώντας έτσι στην κριτική που δέχεται η Άγκυρα για την ενεργοποίηση την προηγούμενη εβδομάδα των S-400 στη Μαύρη Θάλασσα.
Οι πύραυλοι S-300 αρχικά αγοράστηκαν και προορίζονταν για εγκατάσταση στην Κύπρο.
Ωστόσο κατόπιν πιέσεων των Αμερικανών, Βρετανών και Τουρκικών απειλών η Αθήνα πίεσε την Λευκωσία για μεταφορά των αντιβαλλιστικών πυραύλων στην Κρήτη.
Η απόφαση για τη μη εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο αλλά στην Κρήτη ανακοινώθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2008 από τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη.
H πρώτη δοκιμαστική βολή των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς S-300, πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ) στα Χανιά, από την 11η Μοίρα Κατευθυνομένων Βλημάτων (11η ΜΚΒ) της 126 Σμηναρχίας Μάχης, στα πλαίσια της άσκησης «Λευκός Αετός 2013» στις 26 Δεκεμβρίου 2013.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης