Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διπλωματία της ανοχής, φινλανδοποίηση ή σικέ σκηνικό έντασης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας; - Καταλύτης το Yavuz και όχι το Oruc Reis και 10 πικρές αλήθειες

Διπλωματία της ανοχής, φινλανδοποίηση ή σικέ σκηνικό έντασης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας; - Καταλύτης το Yavuz και όχι το Oruc Reis και 10 πικρές αλήθειες
Πως η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση, το ελληνικό πολεμικό ναυτικό αποδέχονται τέτοια εθνική ήττα, τέτοια προσβλητική παραβίαση της ελληνικής θάλασσας... ή κρύβεται κάτι άλλο;
Μετά από σχεδόν 30 ημέρες παρουσίας του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis εντός των ελληνικών θαλάσσιων δικαιοδοσιών νοτιοδυτικά του Καστελόριζου και προσεχώς και νοτίως της Κρήτης… και με ορατή την πιθανότητα να παραμείνει στην περιοχή ακόμη 60 ημέρες και να υποστηριχθεί από το άλλο σκάφος εξόρυξης της Τουρκίας τίθενται αμείλικτα ερωτήματα.
Πως η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση, το ελληνικό πολεμικό ναυτικό αποδέχονται τέτοια εθνική ήττα, τέτοια προσβλητική παραβίαση της ελληνικής θάλασσας... ή κρύβεται κάτι άλλο;
Προφανώς το επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ στο Καστελόριζο είναι τουλάχιστον αφελής καθώς η Ελλάδα έχει ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) με την Αίγυπτο και σημαντικό μέρος των ερευνών που διεξάγει το Oruc Reis είναι ξεκάθαρα εντός της ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Το Καστελόριζο έχει μείνει εκτός της ΑΟΖ Ελλάδος και Αιγύπτου και αυτό άφησε ξεκάθαρα παράθυρο ευκαιρίας για την Τουρκία να ξεκινήσει τις έρευνες, δεν ήταν τυχαία η κίνηση να μην συμπεριληφθεί το Καστελόριζο στην ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
Αυτό είναι πλέον ξεκάθαρο.
Έχουν αναλυθεί διεξοδικά οι θέσεις της Τουρκίας για την ΑΟΖ του Καστελόριζου που προκύπτει με βάση τον Χάρτη της Σεβίλλης που δεν είναι μεν νομικό κείμενο αλλά αναγνωρίζεται σε όλη την Ευρώπη.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι δεν μπορεί ένα ελληνικό νησί όπως το Καστελόριζο με 10,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης, που απέχει 2,02 χιλιόμετρα ή 1,09 ναυτικά μίλια από την ηπειρωτική Τουρκία και 580 χιλιόμετρα ή 313 ναυτικά μίλια από την ηπειρωτική Ελλάδα να διαθέτει ΑΟΖ περίπου 40.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Το επιχείρημα της Τουρκίας – όσο και εάν δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος – έχει κάποια βάση, όπως π.χ. βάση έχει ότι όποτε επέλθει συμφωνία με την Ελλάδα, θα πρέπει να εγκαταλείψει τις λεγόμενες γκρίζες ζώνες δηλαδή τα 13 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα από την Ιταλία εκτός της Συνθήκης της Λωζάνης.
Η δύσκολη πορεία της συμφωνίας-κλειδί Αθήνας - Καΐρου για ΑΟΖ - Τι αλλάζει  στην Αν. Μεσόγειο - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online
Τι είδους διπλωματία έχει ενεργοποιηθεί;

Για μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι κατανοητό τι συμβαίνει με το Oruc Reis το τουρκικό ερευνητικό σκάφος το οποίο έως σήμερα έχει ερευνήσει σχεδόν 6.000 χιλιόμετρα και στόχος είναι να φθάσει στα 15.000 χιλιόμετρα.
-Η Ελλάδα ακολουθεί διπλωματία της ανοχής και της ηττοπάθειας;
-Υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί το ανατολικό Αιγαίο σε μοντέλο Φινλανδοποίησης;
-Υπάρχει πιθανότητα όλο αυτό το σκηνικό έντασης να είναι σικέ – δηλαδή προσχεδιασμένο, προκατασκευασμένο – ώστε να δεχθεί η ελληνική κοινωνία αυτά που θα συμβούν, δηλαδή παραχώρηση ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας ή συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου ή πετρελαίου;

Καταλύτης το Yavuz και όχι το Oruc Reis

Η ελληνική πλευρά έχει δεχθεί το εξής.
Όσο το ερευνητικό – σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis διεξάγει έρευνες στην ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία και είναι εκτός της κόκκινης γραμμής των 6 ναυτικών μιλίων δηλαδή των επίσημων χωρικών υδάτων… η Ελλάδα θα επιδεικνύει ανοχή.
Προφανώς και μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο συμβαίνουν όλα αυτά, πουθενά στον κόσμο.
Όμως το Oruc Reis είναι πιθανό μετά τις έρευνες που διεξάγει ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο και πρόσφατα νοτίως της Καρπάθου όταν ολοκληρώσει έρευνες σε 15.000 χιλιόμετρα πιθανότατα να κινηθεί νοτίως της Κρήτης περιοχή όπου εντάσσεται εντός της ΑΟΖ Ελλάδος – Αιγύπτου.
Η βασική επιχειρηματολογία της Ελλάδος – που δεν αναφέρεται επίσημα – αλλά είναι πραγματική στηρίζεται στην παραδοχή ότι άλλο έρευνες άλλο εξόρυξη.
Το Oruc Reis μπορεί να βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα που εκτείνεται σε 200 ναυτικά μίλια και στην ΑΟΖ που επίσης εκτείνεται 200 ναυτικά μίλια και να αλωνίζει ανενόχλητο αλλά άλλο έρευνα άλλο εξόρυξη.
Το Oruc Reis δεν μπορεί να εξορύξει αλλά μόνο το Yavuz και αναφερόμαστε στο Yavuz καθώς το έτερο τουρκικό σκάφος εξόρυξης το Kanuni θα βρεθεί στην Μαύρη Θάλασσα στο οικόπεδο 1 ακολουθώντας το Fatih που ανακάλυψε το γνωστό κοίτασμα των 410 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.
Το Yavuz βρίσκεται στην Τουρκία – Αττάλεια – για επισκευές και τοποθέτηση νέων μηχανημάτων.
Εάν κληθεί θα είναι απόδειξη ότι βρέθηκε κοίτασμα σε ελληνική θάλασσα και τότε η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει θέση άλλο να πηγαινοέρχεται στην υφαλοκρηπίδα και άλλο να εξορύξει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Οπότε η παρουσία του Yavuz θα σηματοδοτήσει και την ανακάλυψη και η ανακάλυψη αυτή εάν υπάρξει μπορεί να είναι ο καταλύτης για deal για συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας που θα αφορά συνεκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Η στάση της Ελλάδος να επιδεικνύει διπλωματική ανοχή δεν μπορεί να είναι τυχαία, ούτε πρέπει να αποδοθεί στην ενδοτικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που απεύχεται ένα θερμό επεισόδιο.
Για ορισμένους κύκλους η παρουσία του Oruc Reis είναι απόρροια γνώσης και αποδοχής από την ελληνική κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δηλαδή συναινέσει για τις έρευνες του Oruc Reis που σε κάποιο βαθμό… όσο και εάν ταπεινωτικό… συμφέρει και την Ελλάδα υπό την έννοια ότι ένα ερευνητικό σκάφος θα αποδείξει εάν υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου ή όχι.
Turkish drillship Yavuz on second duty in Mediterranean - Turkey News

Υφίσταται η έννοια της Φινλανδοποίησης;

Για ορισμένους κύκλους που δεν αποδέχονται την έννοια ότι η Ελλάδα έχει συναινέσει στα τουρκικά σχέδια αναφέρουν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί το Ανατολικό Αιγαίο σε ζώνη Φινλανδοποίησης
Η Φινλανδοποίηση είναι όρος στην διεθνή πολιτική σκηνή που περιγράφει την κατάσταση στην οποία περιήλθε η Φινλανδία μετά το τέλος του Β παγκόσμιου Πολέμου. Δηλαδή στην διατήρηση, ύστερα από ακρωτηριασμό, της εδαφικής ανεξαρτησίας αλλά με τίμημα την πειθήνια στάση της στην Σοβιετική Ένωση.
Είναι η διαδικασία με την οποία μια ισχυρή χώρα αναγκάζει μια μικρότερη γειτονική χώρα να συμμορφώνεται με τους κανόνες εξωτερικής πολιτικής της ισχυρής χώρας, επιτρέποντας της ταυτόχρονα να διατηρήσει την ανεξαρτησία της και το δικό της πολιτικό και οικονομικό σύστημα.
Η υιοθέτηση αυτής της στάσης ήταν απότοκο του φόβου ότι η μικρή χώρα οδηγούμενη σε σύρραξη με τη γείτονά της θα χάσει πολλά περισσότερα.
Ο όρος αυτός αφορά τις ιστορικές σχέσεις της Φινλανδίας με τη Σοβιετική Ένωση.
Μετά από μία σειρά ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ των δύο χωρών στο πρώτο μισό του αιώνα, η μεταπολεμική φινλανδική κυβέρνηση του Juho Kusti Paasikivi ακολούθησε μία πολιτική ευμενούς ουδετερότητας απέναντι στη Σοβιετική Ένωση, η οποία μέσα από ένα πλέγμα συμφώνων συνεργασίας, καθώς και τη σύναψη προνομιακών οικονομικών σχέσεων, οδήγησε στο συντονισμό της εξωτερικής και εν μέρει της εσωτερικής πολιτικής της Φινλανδίας βάσει των απαιτήσεων της Σοβιετικής Ένωσης.
Ο όρος θεωρείται γενικά υποτιμητικός και προέρχεται από τη Δυτική Γερμανική πολιτική συζήτηση της δεκαετίας του 1960 και της δεκαετίας του 1970. Έτσι όπως χρησιμοποιήθηκε ο όρος στη Γερμανία και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, αναφερόταν στην απόφαση μιας χώρας να μην αμφισβητήσει έναν πιο ισχυρό γείτονα στην εξωτερική πολιτική, διατηρώντας παράλληλα την εθνική κυριαρχία.

Οι 10 Πικρές Αλήθειες

Η Τουρκία είτε σε προσυνεννόηση είτε όχι με την Ελλάδα έχει καταπατήσει ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία.
1)Η Τουρκία ερευνά ελληνικές θάλασσες και αυτό είναι η πρώτη πικρή αλήθεια.
2)Η δεύτερη πικρή αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα σκοπίμως άφησε εκτός των θαλάσσιων δικαιοδοσιών την ΑΟΖ του Καστελόριζου για να μπορεί να την διαπραγματευτεί με την Τουρκία… παραχωρώντας την.
3)Η τρίτη πικρή αλήθεια είναι ότι είναι αδιανόητο η ελληνική κυβέρνηση να επιδεικνύει διπλωματική ανοχή απέναντι στο Oruc Reis και ατάραχη να βλέπει ένα τουρκικό ερευνητικό σκάφος να παραβιάζει τις ελληνικές θάλασσες.
4)Η τέταρτη πικρή αλήθεια είναι ότι το Oruc Reis θα παραμείνει ακόμη δύο μήνες στην περιοχή, έχοντας το ελληνικό πολεμικό ναυτικό να παρακολουθεί, ξοδεύοντας σημαντικά κονδύλια.
5)Η πέμπτη πικρή αλήθεια είναι ότι μετά το Oruc Reis θα κατευθυνθεί νοτίως της Κρήτης.
6)Η έκτη πικρή αλήθεια είναι ότι η Τουρκία πέτυχε τον στόχο της κάνει έρευνες στις ελληνικές θάλασσες.
7)Η έβδομη πικρή αλήθεια είναι ότι μπορεί οι ΗΠΑ να έχουν ενοχληθεί με την ενεργοποίηση των S400 από την Τουρκία αλλά το δόγμα Kissinger δεν έχει αλλάξει «ότι δηλαδή η Τουρκία έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία για τις ΗΠΑ».
Οι ΗΠΑ λαμβάνουν μέτρα κατά της Τουρκίας αλλά συμβολικά.
8)Η όγδοη πικρή αλήθεια είναι ότι η ΕΕ δεν θα επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία ούτε τον Δεκέμβριο του 2020 στην τελευταία για το 2020 Σύνοδο Κορυφής.
Που πήγε το τελεσίγραφο της ΕΕ που έληγε στις 22 Οκτωβρίου κατά της Τουρκίας;
Η Τουρκία δημοσιοποίησε νέες NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις και επέκταση έως 27 Οκτωβρίου των ερευνών του Oruc Reis.
9)Η ένατη πικρή αλήθεια είναι ότι ούτε η Ρωσία θα έρθει σε ρήξη με την Τουρκία έχουν συμφέροντα σε Nagorno Karabakh, Λιβύη και Συρία ενώ η Τουρκία έχει αγοράσει και τους S-400 που είναι πέτρα του σκανδάλου για ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.
10)Η δέκατη πικρή αλήθεια είναι ότι η Τουρκία θα πάρει αυτό που θέλει, θα κερδίσει και η Ελλάδα κάποια πράγματα αλλά στην ζυγαριά η συμφωνία εάν υπάρξει θα είναι ετεροβαρής.
Η προσφυγή στην Χάγη δεν θα δικαιώσει τις ελληνικές θέσεις σε όλα τα θέματα, οπότε η Τουρκία κάτι θα κερδίσει από το σημείο μηδέν που βρίσκεται.
Οι Τούρκοι δεν ξεκίνησαν την ιστορία με τη Λιβύη από… χόμπι! | Περισκόπηση  - Αλεξάνδρεια, ειδήσεις, νέα, σχόλια, απόψεις

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης