Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρας, Reggeborgh Invest και Farallon τι πρόκειται να συμβεί – Έρχονται deals σε ενέργεια και παραχωρήσεις ή… αυτονομία;

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρας, Reggeborgh Invest και Farallon τι πρόκειται να συμβεί – Έρχονται deals σε ενέργεια και παραχωρήσεις ή… αυτονομία;
Οι προτάσεις των ξένων επενδυτικών οίκων είναι πολλές για το μέλλον αλλά όσοι προδιαγράφουν τεμαχισμούς, συγκρούσεις, αποχωρήσεις και δράματα… μάλλον θα περιμένουν πολύ.
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις γύρω από το μέτωπο των δύο μεγάλων ομίλων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που βρίσκεται στην καλύτερη επιχειρηματική του περίοδο και του Ελλάκτωρα που αναζητάει λύσεις σε πολλά μέτωπα και αξιολογώντας την παρουσία δύο ισχυρών ξένων επενδυτών του ολλανδικού ομίλου Reggeborgh Invest και του αμερικανικού fund Farallon που εμπλέκεται ως δανειστής με ενεχυριασμένες τις μετοχές των αδερφών Καλλιτσάντση εξάγονται ορισμένα συμπεράσματα.
Πρωτίστως θα πρέπει να αναφερθεί πως συνδέονται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο Ελλάκτωρας.
Στον Ελλάκτωρα συμμετέχει ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest ο οποίος έχει αποκτήσει ή θα αποκτήσει μαζί με την Option του Μπόμπολα που πουλάει το 12,5% των μετοχών που κατέχει στον Ελλάκτωρα το 18% ή κατά άλλους 20% εάν δεχθούμε ότι κατέχει και μετοχές Ελλάκτωρα μέσω τρίτων funds.
Στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμμετέχει η Reggeborgh με 31% και ο Γιώργος Περιστέρης ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διοικεί μια εταιρία που βρίσκεται στην καλύτερη περίοδο, ο όμιλος είναι πανίσχυρος, ταμειακά εύρωστος, αναλαμβάνει μεγάλα έργα και στην ουσία της υπόθεσης έχει αναδειχθεί σε ένα αδιαμφισβήτητα ισχυρό επιχειρηματικό πόλο στην Ελλάδα.
Από την άλλη πλευρά τα αδέρφια Καλλιτσάντση πήραν πάνω τους το μεγάλο έργο αλλαγής σελίδας του Ελλάκτωρα ο οποίος από άτυχους χειρισμούς της παλαιάς διοίκησης Κούτρα κινδύνευε με εκτροπή.
Ελέγχουν το 25% του Ελλάκτωρα και λόγω της έλευσης της Reggeborgh τι πρόκειται να συμβεί;
Ο Ελλάκτωρας έχει ορισμένα πολύ καλά περιουσιακά στοιχεία αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα στον Άκτωρα.
Το κείμενο αυτό έχει σκοπό όχι να υπεραπλουστεύσει τα δεδομένα αλλά να παρουσιάσει ορισμένες εκδοχές από την ματιά ενός διεθνούς επενδυτικού οίκου που παρακολουθεί στενά τις επιχειρηματικές εξελίξεις.

Ποια είναι τα δεδομένα;

1)Η Reggeborgh Invest θέλει όπου εμφανίζεται ως μέτοχος να είναι και βασικός μέτοχος με το μεγαλύτερο ποσοστό.
Αυτό δεν είναι θέσφατο αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό θα πράξει και στην περίπτωση του Ελλάκτωρα.
Ήδη στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει το 31% και δυνητικά μπορεί να ειπωθεί ότι θα μπορούσε να πουλήσει η οικογένεια Καλλιτσάντση σε δεύτερο χρόνο στην Reggeborgh Invest μετά την πώληση του ποσοστού του Μπόμπολα που ανέρχεται στο 12,5%.
Θεωρητικά θα μπορούσαν τα αδέρφια Καλλιτσάντση να πουλήσουν από το 25% το 5% ή 10% και η Reggeborgh Invest να φθάσει στο 23% με 28% στον Ελλάκτωρα.

2)Τι υποστηρίζουν σήμερα η διοίκηση Περιστέρη και η διοίκηση Καλλιτσάντση;

Υποστηρίζουν ότι η Reggeborgh θα αντιμετωπίσει φιλικά και τον Ελλάκτωρα όπως έκανε και στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και οι ολλανδοί θα κρατήσουν αυτόνομες τις δύο εταιρίες, με τον Ελλάκτωρα πλήρως εξυγιασμένο.
Η εκτίμηση αυτή έχει κάποια - έως πολύ ισχυρή - λογική γιατί ο Ελλάκτωρας έχει 1,5 δισεκ. δάνεια οπότε η λογική λέει ότι συγχωνεύοντας δύο ομίλους συγχωνεύεις και τα δάνεια και όλα τα περιουσιακά στοιχεία.
Η εμπειρία μέχρι τώρα αποδεικνύει ότι η Reggeborgh δεν είναι ένα fund επιθετικού τύπου που έρχεται σε ένα όμιλο και απαιτεί θεραπεία σοκ, τα αλλάζει όλα και αναλαμβάνει να διοικήσει την εταιρία.
Δεν λειτουργούν έτσι και δεν θα λειτουργήσουν έτσι.

3)Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα το οποίο πρέπει να αποτιμηθεί....

Η κυβέρνηση της Ελλάδος βλέπει θετικά τον όμιλο Περιστέρη αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι βλέπει θετικά την ισχυροποίηση του ολλανδικού fund Reggeborgh Invest που στρατηγικά θα αποκτήσει το 50% σχεδόν της αγοράς σε νευραλγικούς τομείς.
Την παράμετρο αυτή δε θα πρέπει να την υποτιμήσουμε.

Το αμερικανικό fund Farallon

4)Στην ανάλυση αυτή θα πρέπει να αποτιμήσουμε και τον ρόλο του Farallon του αμερικανικού fund που δάνεισε τα αδέρφια Καλλιτσάντση ώστε να καταφέρουν να σημειώσουν μια μετοχική επιτυχία αποκτώντας με δημοκρατικές διαδικασίες γενικών συνελεύσεων τον έλεγχο της εταιρίας από μια άλλη ομάδα μετόχων και διοίκησης που έκαναν πολλά λάθη στρατηγικής και αναφερόμαστε στον Κούτρα και λιγότερο στον Μπόμπολα ο οποίος είχε παραδώσει τα κλειδιά στον Κούτρα.
Το Farallon δάνεισε και περιμένει να πάρει τα χρήματα του πίσω.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Reggeborgh Invest και το Farallon έχουν έρθει σε συνεννόηση ώστε ουσιαστικά οι ολλανδοί να ελέγξουν πλήρως τον Ελλάκτωρα.
Δεν νομίζουμε ότι ισχύει.
Πληροφορίες από πηγές – και δεν αναφερόμαστε σε πηγές από τον Ελλάκτωρα ή την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – τονίζουν ότι το Farallon δεν θα ανακατευτεί για τον ορατό μέλλον στην υπόθεση.
Το Farallon έχει ένα συμφέρον να πετύχει η αναδιάρθρωση του Ελλάκτωρα, να επιτυγχάνει κέρδη και να βελτιώνεται.
Το Farallon δεν θα αδειάσει τα αδέρφια Καλλιτσάντση, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, μπορεί να έρθει στο προσκήνιο σε μια άλλη φάση αλλά όχι τώρα.

5)Οι σχέσεις των αδερφών Καλλιτσάντση πως είναι;

Το ερώτημα αυτό εγείρεται γιατί ορισμένοι αναφέρουν ότι υπάρχει διαφορετική στρατηγική μεταξύ των δύο αδερφών.
Όμως μάλλον αγνοούν όσοι βλέπουν συγκρούσεις, ότι τα αδέρφια Καλλιτσάντση συμφωνούν ή διαφωνούν έχουν ενεχυριασμένες μετοχές οπότε η στρατηγική υποχρεωτικά είναι η ίδια ή πρέπει να είναι η ίδια.
Ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης ως διευθύνων σύμβουλος διοικεί καλά τον Ελλάκτωρα και το παιχνίδι των ισορροπιών ή ενίοτε διαφορών δεν είναι το πρόβλημα… που απασχολεί τον Ελλάκτωρα σε αυτή την φάση και αμφιβάλλουμε εάν θα είναι και σε επόμενη φάση.
Να σημειωθεί ότι η διοικητική ομάδα του Ελλάκτωρα αποτελείται από πολύ σημαντικά στελέχη με μεγάλη διαδρομή και πορεία.

6)Από εδώ και πέρα, πότε η Reggeborgh Invest θα αποκτήσει τις μετοχές του Μπόμπολα το 12,5% δηλαδή του Ελλάκτωρα, πότε θα ενεργοποιήσει την option;
Τι θα συμβεί στον Άκτωρα με βάση και την ανάλυση της Alvarez and Marsal;
Ο Ελλάκτωρας θα παραμείνει αυτόνομος;
Θα υπάρξουν επιμέρους συγχωνεύσεις δραστηριοτήτων μεταξύ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρα π.χ. στις παραχωρήσεις και στην ενέργεια – ειδικά στο σκέλος της ενέργειας που είναι και κερδοφόρα και αποδοτική δραστηριότητα;

Απαντήσεις

Το πιθανότερο σενάριο είναι η ενεργοποίηση της option να λάβει χώρα έως τέλη Νοεμβρίου ή έως τέλος 2020 και η Reggeborgh να αποκτήσει το 12,5% που κατέχει ο Μπόμπολας στον Ελλάκτωρα.
Ως προς τα ζητήματα αυτονομίας ή συγχωνεύσεων υπάρχουν δύο σχολές σκέψεις.
Η μία υποστηρίζει ότι η διατήρηση της αυτονομίας για το ορατό μέλλον είναι το βασικό σενάριο.
Οι πιθανότητες σε αυτό το σενάριο είναι μεγάλες, η Reggeborgh δεν έχει κανένα λόγο να επιχειρήσει συγχώνευση Ελλάκτωρα και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά έχει κάθε λόγο να συμβάλλει στην εξυγίανση του Ελλάκτωρα και ειδικά του Άκτωρα έχοντας δύο ισχυρές εταιρίες στην ελληνική αγορά.
Η άλλη άποψη που θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει κάποια βάση αλλά σε επόμενο χρόνο είναι ότι μετά από μια περίοδο εξυγίανσης θα μπορούσαμε να δούμε συγχωνεύσεις σε δύο τομείς μεταξύ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρα σε παραχωρήσεις και ενέργεια στους δύο τομείς όπου υπάρχει κερδοφορία, όχι όμως και στις κατασκευές.
Π.χ. θα μπορούσε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσω της θυγατρικής Τέρνα Ενεργειακή να απορροφήσει την ΕΛΤΕΧ Άνεμος ένα καλό περιουσιακό στοιχείο του Ελλάκτωρα – και ευτυχώς που Κούτρας και Μπόμπολας δεν κατάφεραν να το πουλήσουν την σκοτεινή περίοδο -.
Στις κατασκευές είναι περίπου αδύνατη οποιαδήποτε συγκέντρωση δυνάμεων όχι μόνο λόγω επιτροπής ανταγωνισμού αλλά και άλλων παραμέτρων που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όπως και ο Ελλάκτωρας έχουν ισχυρά χαρτιά στο κεφάλαιο παραχωρήσεις.
Να σημειωθεί ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δημιουργεί SPV όπου ενσωματώνει όλες τις παραχωρήσεις, θα λάβει και δανεισμό 200-225 εκατ και σε μέλλοντα χρόνο… θα μπορούσε έως και στο χρηματιστήριο να εισαχθεί…

7)Καλά όλα αυτά αλλά τι θα συμβεί στο τέλος;

Ο Γιώργος Περιστέρης.... θα απορροφήσει τον Ελλάκτωρα;
Τα αδέρφια Καλλιτσάντση θα αποχωρήσουν;
Πιστεύουμε ότι δεν θα συμβεί τίποτε από αυτά.
Ο Γιώργος Περιστέρης θα συνεχίσει να είναι ο πανίσχυρος manager της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχοντας πλήρη και καθολική ψήφο εμπιστοσύνης από τους Ολλανδούς.
Ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης θα συνεχίσει να διοικεί τον Ελλάκτωρα και ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης θα συνεχίσει να είναι αντιπρόεδρος.
Οι εξελίξεις δεν θα είναι τόσο γρήγορες ή τόσο επιταχυνόμενες όπως πολλοί νομίζουν.
Θα γίνουν κινήσεις και βήματα τα οποία θα μεγιστοποιήσουν την αξία στην Reggeborgh invest η οποία γενικώς κρατάει κλειστά τα χαρτιά της αλλά δεν είναι και πολλά τα χαρτιά των ολλανδών…
Η στρατηγική της πεπατημένης θα συνεχιστεί είναι περισσότερο family fund και λιγότερο έως καθόλου hedge fund.

8)Τι θα συμβεί στον Άκτωρα;

Βλέποντας την στάση των τραπεζών ειδικά μιας τράπεζας εξάγεται το συμπέρασμα ότι μάλλον τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο στον Άκτωρα.
Οι τράπεζες ανανεώνουν τις εγγυητικές που λήγουν αλλά ακόμη δεν έχουν χρηματοδοτήσει.
Μια χρηματοδότηση με ίδια συμμετοχή και τραπεζικό δανεισμό 75 με 90 εκατ θα δημιουργούσε νέα θετικότερα δεδομένα αλλά ακόμη… δεν έχουμε φθάσει εκεί.... στον Άκτωρα. 
Η απώλεια της Γραμμής 4 του Μετρό δεν θεωρούμε ότι είναι καταστροφή για τον Άκτωρα, έδωσε ζωή στην Avax αλλά δεν θα επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημία στον Άκτωρα.

Συμπέρασμα

Στις αρχές όταν ανέλαβε ο Γιώργος Προβόπουλος Πρόεδρος στον Ελλάκτωρα είχε διαγνώσει τις προοπτικές του ομίλου και επίσης είχε διαγνώσει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν μεγάλα deals στους κατασκευαστικούς και ενεργειακούς ομίλους.
Αναφερόμαστε στον Γιώργο Προβόπουλο κυρίως γιατί έχει διαδραματίσει θετικό ρόλο στον Ελλάκτωρα και μαζί με την διοίκηση Καλλιτσάντση αναζητάει τις βέλτιστες λύσεις.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πλαισιώνεται από μια εξίσου ισχυρή διοικητική ομάδα.
Οι προτάσεις των ξένων επενδυτικών οίκων είναι πολλές για το μέλλον αλλά όσοι προδιαγράφουν τεμαχισμούς, συγκρούσεις, αποχωρήσεις και δράματα… μάλλον θα περιμένουν πολύ.
Οι εξελίξεις θα έχουν άλλη πορεία η οποία θα οδηγήσει – με μεγάλη βεβαιότητα – στην χρηματιστηριακή ανάκαμψη τόσο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή που ήδη πάνε καλά και του Ελλάκτωρα που… θα πάει καλά χρηματιστηριακά.
Να σημειωθεί ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει αποτίμηση 658 εκατ, η Τέρνα Ενεργειακή 1,42 δισεκ. και ο Ελλάκτωρας 310 εκατ ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης