Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στη Χάγη Ελλάδα και Αλβανία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών - Η συνάντηση Δένδια με Rama - Προσπάθεια για... φρένο στον Erdogan

Στη Χάγη Ελλάδα και Αλβανία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών - Η συνάντηση Δένδια με Rama - Προσπάθεια για... φρένο στον Erdogan
Παρακάμπτεται ο σκόπελος της συνταγματικότητας που έχει εγερθεί στην Αλβανία και αποτελεί από το 2009 τη σταθερή δικαιολογία των Τιράνων για την αποφυγή της συζήτησης
Την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, της διαφοράς για τις θαλάσσιες ζώνες συμφώνησαν Ελλάδα και Αλβανία.
Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Αλβανία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Edi Rama.
«Έχοντας εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε Ελλάδα και Αλβανία από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» δήλωσε ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντηση του με τον Rama.
Στο πλαίσιο αυτό, παρακάμπτεται ο σκόπελος της συνταγματικότητας που έχει εγερθεί στην Αλβανία και αποτελεί από το 2009 τη σταθερή δικαιολογία των Τιράνων για την αποφυγή της συζήτησης.
Καθώς, το Συνταγματικό Δικαστήριο στην Αλβανία δεν λειτουργεί αυτήν τη στιγμή, το αδιέξοδο ήταν προφανές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν την τελική παραπομπή της διαφοράς για τις θαλάσσιες ζώνες, θα προηγηθούν διμερείς διαπραγματεύσεις εντός ενός ευλόγου και σαφώς προσδιορισμένου χρονικού διαστήματος, για παράδειγμα ενός ή δύο ετών.
Σε περίπτωση που, εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, δεν επέλθει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Τιράνων, δηλαδή σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων, η ελληνική και η αλβανική κυβέρνηση συμφώνησαν στη σύναψη ενός συνυποσχετικού, βάσει του οποίου οι διαφορές θα παραπεμφθούν στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Και σε αυτή την περίπτωση, αναμένεται να συμφωνηθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την σύνταξη συνυποσχετικού, το οποίο θα αποσταλεί στα μέλη του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που θα κληθούν να αποφανθούν επί του ακανθώδους ζητήματος της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα βάλει ένα φρένο στα σχέδια του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, καθώς θα επιλυθεί ακόμα μία εκκρεμότητα της Ελλάδας με μια γειτονική χώρα.
Την ίδια στιγμή, στο μικρόσκοπιο της Αθήνας έχουν μπει διάφορες πρωτοβουλίες της Τουρκίας, όπως η επέκταση χρήσης προβλήτα στο λιμάνι του Αυλώνα για τη χρήση του τουρκικού ναυτικού.
Δεδομένου ότι η Αθήνα ετοιμάζεται για την προώθηση της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, η πιθανότητα επίλυσης της διαφοράς με την Αλβανία θα οδηγούσε σε ένα συνολικό πλαίσιο διευθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με όλες τις γειτονικές χώρες, εκτός της Τουρκίας, κάτι που αναμένεται να περιορίσει το... εύρος κινήσεων του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan.
Η ΑΟΖ, η Ελλάδα και το μάθημα της Αλβανίας | Hellasjournal.com

Θαλάσσια σύνορα με την Αλβανία: Η Ελλάδα θα προχωρήσει σε μονομερή  ανακήρυξη ΑΟΖ στον ΟΗΕ | Macedonian Ancestry

Αμεση ανάλυση: Τι σημαίνει η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια και  το «casus belli» της Τουρκίας - ΤΑ ΝΕΑ

Η συμφωνία Καραμανλή με την Αλβανία

Τον Απρίλιο του 2009 ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, και η τότε υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, υπέγραψαν στην Αλβανία τη συμφωνία για την ΑΟΖ και τα θαλάσσια σύνορα.
Με βάση τη συμφωνία οριοθετείτο η υφαλοκρηπίδα και οι θαλάσσιες ζώνες, που δικαιούνται οι δύο χώρες, βάσει των διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου.
Η συμφωνία βασίστηκε, όπως δήλωσαν οι επικεφαλής των δύο κρατών, στις διατάξεις της Συμβάσεως του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και στην αρχή της λεγόμενης «μέσης γραμμής».
Ωστόσο, έπειτα από δύο μήνες, και μετά τις εκλογές στη γειτονική χώρα, η αντιπολίτευση έστειλε τη Συμφωνία στο Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, που την ακύρωσε ισχυριζόμενο ότι ήταν ετεροβαρής.
Το Μάιο του 2015 τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, η Αλβανία με ρηματική διακοίνωση προς το υπουργείο Εξωτερικών, αμφισβητούσε την οριοθέτηση της ΑΟΖ στα θαλάσσια σύνορά μας.
Ζητούσε μάλιστα να μην επιτραπεί η έρευνα στο οικόπεδο 1 ισχυριζόμενη ότι καταλαμβάνει μέρος της αλβανικής υφαλοκρηπίδας.
Άνευ ορίων σύγκρουση Rama – Berisha για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την  Ελλάδα – ΟΝΗΣΙΛΟΣ
Στη συνέχεια, επί υπουργίας του Νίκου Κοτζιά, συνεχίστηκαν οι διαπραγματεύσεις με εντατικό ρυθμό και οι δύο χώρες έφτασαν πολύ κοντά σε συμφωνία.
Ειδικότερα, τους πρώτους μήνες του 2018 υπήρξαν εντατικές επαφές ανάμεσα στους τότε υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας, Νίκο Κοτζιά και Ditmir Bushati, για ΑΟΖ και θαλάσσιες ζώνες, και, κατά πληροφορίες, ήδη περί το Μάιο του έτους επρόκειτο να υπογραφεί συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Ωστόσο, στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς παραιτήθηκε και ο Bushati «απομακρύνθηκε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης