Τελευταία Νέα
Διεθνή

Georgieva (ΔΝΤ): Στα 28 τρισ. δολ. το κόστος της πανδημίας την επόμενη 5ετία - Αναμένουμε τη χειρότερη παγκόσμια ύφεση

Georgieva (ΔΝΤ): Στα 28 τρισ. δολ. το κόστος της πανδημίας την επόμενη 5ετία - Αναμένουμε τη χειρότερη παγκόσμια ύφεση
Δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva
Στα 28 τρισεκ. δολάρια υπολογίζεται η απώλεια παραγωγής παγκοσμίως που θα επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού την επόμενη πενταετία, δήλωσε σήμερα 14/10 η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Kristalina Georgieva.
Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που δίνεται κατά την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ -και εφέτος δόθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης- η κα Georgieva ανέφερε πως 9 μήνες μετά την πανδημία εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε με το σκοτάδι μιας κρίσης που έχει πάρει πάνω από 1 εκατομμύριο ζωές και έχει οδηγήσει σε απότομα υψηλότερη ανεργία, σε αυξανόμενη φτώχεια και στον κίνδυνο μιας «χαμένης γενιάς» στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.
«Η εικόνα τους τελευταίους δύο μήνες έγινε λιγότερο ζοφερή, ωστόσο συνεχίζουμε να αναμένουμε τη χειρότερη παγκόσμια ύφεση μετά τη Μεγάλη Ύφεση», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι ο κόσμος αρχίζει να μαθαίνει πώς να ζει με τον ιό και υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα γύρω από τις προβλέψεις για την ανάπτυξη.
«Όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν τώρα μια μακρά ανάβαση - ένα ταξίδι που θα είναι δύσκολο, άνισο, αβέβαιο και επιρρεπές σε αποτυχίες», σημείωσε.
Η κα Georgieva αναφέρθηκε και στις βασικές συστάσεις πολιτικής που το Ταμείο πιστεύει ότι είναι απαραίτητες για να ξεπεραστεί η κρίση και να οικοδομηθεί ένα λαμπρότερο μέλλον.
Όπως είπε, πρώτων απαιτείται να συνεχιστούν τα ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των ανθρώπινων ζωών, αλλά και της διαβίωσης και διασφάλισης της εργασίας.
«Μια διαρκής οικονομική ανάκαμψη είναι δυνατή μόνο εάν ξεπεράσουμε την πανδημία παντού.
Η επιτάχυνση των μέτρων υγείας είναι επιτακτική.
Όπως επιτακτική είναι η δημοσιονομική και νομισματική υποστήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Επίσης, απαιτείται να οικοδομηθεί μια πιο ανθεκτική και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία.
Η έρευνά μας δείχνει ότι οι δημόσιες επενδύσεις -ειδικά σε πράσινα έργα και ψηφιακές υποδομές- μπορούν να είναι πιο αποδοτικές.
Η υποστήριξη των εργαζομένων καθώς μεταβαίνουν σε νέες θέσεις εργασίας είναι ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό ενός πιο ανθεκτικού και χωρίς αποκλεισμούς μέλλοντος.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες και τους νέους, που έχουν πληγεί δυσανάλογα από την κρίση. (...)
Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος αναμένεται να φθάσει το ρεκόρ του 100% του ΑΕΠ το 2021.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι χώρες πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες για να καταπολεμήσουν την κρίση και να διασφαλίσουν την ανάκαμψη.
Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος μεσοπρόθεσμα θα είναι κρίσιμη. Αλλά για πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος, απαιτείται επείγουσα δράση τώρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης