Διεθνή

Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων: Ξεκινά καμπάνια για την εξάλειψη της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στη ΝΑ Ευρώπη

tags :
Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων: Ξεκινά καμπάνια για την εξάλειψη της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στη ΝΑ Ευρώπη
Η εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων συμπληρώνει τις προσπάθειες της Κομισιόν και άλλων διεθνών οργανισμών να εργαστούν για την εξάλειψη της ασθένειας στα κράτη της ΝΑ Ευρώπης, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) ξεκίνησε μεγάλη εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση και εξάλειψη της εξάπλωσης της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, απευθυνόμενη σε χώρες για τις οποίες το 2019, αναγνώρισε πως συλλογικά αποτελούν «περιοχές ανησυχίας» λόγω της εγγύτητάς τους με χώρες όπου είναι παρούσα η ΑΠΧ, δηλαδή την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία, την Ελλάδα, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και τη Σλοβενία.
Η εκστρατεία θα συμπληρώσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων διεθνών οργανισμών να εργαστούν για την εξάλειψη της ασθένειας στην Ευρώπη.

Τι είναι η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων;
Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ) είναι μια ιογενής ασθένεια που προσβάλλει τους οικόσιτους χοίρους και τους αγριόχοιρους. Ο ιός είναι ακίνδυνος για τον άνθρωπο, αλλά έχει προκαλέσει σημαντική οικονομική αναστάτωση σε πολλές χώρες. Προς το παρόν δεν υπάρχουν εμβόλια για την ΑΠΧ, επομένως  ένα ξέσπασμα μπορεί να απαιτήσει τη σφαγή μεγάλου αριθμού εκτρεφόμενων χοίρων στις πληγείσες περιοχές.

Στόχοι και κοινό
Η εκστρατεία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και την κατανόηση της ΑΠΧ και στις εννέα χώρες. Απευθύνεται σε ομάδες ανθρώπων και άτομα που έρχονται σε επαφή με οικόσιτους χοίρους και αγριόχοιρους, όπως οι χοιροτρόφοι και οι κυνηγοί. Η EFSA θα συνεργαστεί επίσης με κτηνιατρικούς οργανισμούς, κυνηγετικούς συλλόγους, ομάδες αγροτών, τελωνειακούς υπαλλήλους, τη συνοριοφυλακή, τοπικές κυβερνήσεις, τουριστικούς πράκτορες και ταξιδιώτες.

Ανίχνευση, πρόληψη, αναφορά
Επειδή ένα ξέσπασμα ΑΠΧ μπορεί να έχει τόσο καταστροφικά αποτελέσματα, η ανίχνευση, η πρόληψη και η αναφορά είναι απαραίτητες για να περιοριστεί αυτή η ασθένεια. Αυτές είναι οι λέξεις-κλειδιά της εκστρατείας.
Θα μοιραστούμε ενημερωτικά δελτία, infographics, έτοιμες προς χρήση αναρτήσεις κοινωνικών μέσων και άλλο υλικό. Μάθετε περισσότερα για την ΑΠΧ στον ιστότοπο της καμπάνιας: http://www.efsa.europa.eu/StopASF#/gr/
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης