Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gopinath (ΔΝΤ): Οι τρεις νάρκες στην προοπτική ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας

tags :
Gopinath (ΔΝΤ): Οι τρεις νάρκες στην προοπτική ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας
Αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, νέα lockdowns και περαιτέρω καθυστέρηση στους εμβολιασμούς θα ναρκοθετήσουν τις προοπτικές για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας
Η περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 και οι αποφάσεις για νέα lockdowns είτε η απομάκρυνση της προοπτικής μαζικών εμβολιασμών θα ασκήσουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα και θα προκαλούσαν αναταραχή στις αγορές, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την Τρίτη (13/10).
Η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Gita Gopinath δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι αυξανόμενοι περιορισμοί στην εμπορική κι επενδυτική δραστηριότητα καθώς και η αυξανόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα θέτουν εν αμφιβόλω την ελαφρώς βελτιωμένη οικονομική πρόβλεψη του ΔΝΤ για το 2021.
«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, πράγμα που σημαίνει ότι… θα μπορούσαν να υπάρχουν ακόμη χειρότερες εξελίξεις», επισήμανε.
Να σημειωθεί ότι με βάση τις φθινοπωρινές προβλέψεις, το ΔΝΤ κάνει λόγο για ύφεση -4,4% το 2020, έναντι -5,2% που ήταν η εκτίμηση του Ιουνίου.
H ανάκαμψη το 2021 αναμένεται στο +5,2%, ελαφρώς χειρότερη από την εκτίμηση του Ιουνίου, κυρίως λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι αναδυόμενες οικονομίες.
Η ύφεση στην Ευρωζώνη αναμένεται στο 8,3% από 10,2% τον Ιούνιο, με την οικονομία να ανακάμπτει το 2021 με ρυθμό 5,2%.
Για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ αναμένει ύφεση 4,3% το 2020, από το -8% που ήταν η εκτίμηση του Ιουνίου.
Ωστόσο, η ανάκαμψη θα είναι πιο αργή το 2021, με ρυθμό 3,1%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης