Άμυνα – Διπλωματία

Προκλητικός Erdogan προς Michel: Η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί – Περιμένουμε βήματα για τη διεθνή διάσκεψη

Προκλητικός Erdogan προς Michel: Η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί – Περιμένουμε βήματα για τη διεθνή διάσκεψη
Η Τουρκία αναμένει σαφή βήματα για τη σύγκληση της διεθνούς διάσκεψης των χωρών της ανατολικής Μεσογείου, φέρεται να διεμήνυσε τη τουρκική προεδρία

«H Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί», φέρεται πως είπε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ενώ διεμήνυσε πως «η Τουρκία αναμένει σαφή βήματα για τη σύγκληση της διεθνούς διάσκεψης των χωρών της ανατολικής Μεσογείου».
Με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis να πλέει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το απόγευμα της Δευτέρας και τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας να εκφράζουν ανοιχτά την απογοήτευσή τους για την προκλητική στάση της Άγκυρας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Tayyip Erdogan .
Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Tούρκος πρόεδρος «κούνησε το δάχτυλο» στην ΕΕ, καλώντας την να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου και επισημαίνοντας ότι πρέπει να σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την Τελωνειακή Ένωση και την απελευθέρωση των βίζα.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Erdogan  φέρεται να είπε στον Michel πως «η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί», ενώ διεμήνυσε πως «η Τουρκία αναμένει σαφή βήματα για τη σύγκληση της διεθνούς διάσκεψης των χωρών της ανατολικής Μεσογείου».

Εμπρηστική ρητορική

Είναι εμφανές πως υπάρχει συντονισμένο πισωγύρισμα κλιμάκωσης από την Τουρκία, καθώς ο ένας μετά τον άλλο τούρκοι αξιωματούχοι, από τον υπουργό Άμυνας, μέχρι και τον γαμπρό του Erdogan , κατηγορούν την Ελλάδα και υπεραμύνονται της παράνομης Navtex για το Oruc Reis.
«Διακυβεύονται η θαλάσσια δικαιοδοσία μας, τα δίκαια μας και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
‘Εχουμε δικαιοδοσία από τον ΟΗΕ, διεξάγουμε επιστημονικές και τεχνικές μελέτες κι αυτό δεν αποτελεί απειλή για κανέναν, αλλά οι Έλληνες κάνουν τα πάντα για να αυξήσουν την ένταση» υποστήριξε ο τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar προσθέτοντας μάλιστα: «Ελπίζουμε οι Έλληνες να αποφύγουν προκλητικές ενέργειες»
Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Omer Celik προειδοποίησε: «Πάντα δίνουμε απάντηση σε εκείνους που το βάζουν στα πόδια από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Με βίντεο από τα κατορθώματα του Oruc Reis, εύχεται καλή τύχη στη νέα «επιχείρηση» ο γαμπρός του τούρκου προέδρου και έμπιστος επί της οικονομίας, Berat Albayrak.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης