Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η στρατηγική της Τουρκίας: Παίρνει ΑΟΖ Καστελόριζου και συνεκμετάλλευση στην Κύπρο και δίνει γκρίζες ζώνες και διάλογο για λύση στο Κυπριακό... χωρίς Oruc Reis

Η στρατηγική της Τουρκίας: Παίρνει ΑΟΖ Καστελόριζου και συνεκμετάλλευση στην Κύπρο και δίνει γκρίζες ζώνες και διάλογο για λύση στο Κυπριακό... χωρίς Oruc Reis
Στόχος είναι μέχρι το α΄ δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2020 να έχει κλειστεί η συνάντηση ή να δρομολογείται μια συνάντηση Μητσοτάκη του έλληνα πρωθυπουργού και του Erdogan του Τούρκου Προέδρου
Η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών από την Ελλάδα του Δένδια και από την Τουρκία του Cavusoglu στις 8 Οκτωβρίου έστω και για λίγο αποτελεί την βάση για την έναρξη του διαλόγου των δύο πλευρών.
Στόχος είναι μέχρι το α΄ δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2020 να έχει κλειστεί η συνάντηση ή να δρομολογείται μια συνάντηση Μητσοτάκη του έλληνα πρωθυπουργού και του Erdogan του Τούρκου Προέδρου.
Όμως δεν θα πρέπει να τρέφονται αυταπάτες καθώς η ΕΕ και η Γερμανία θέλουν να επιλυθούν οι διαφορές και η Τουρκία να αποκτήσει πρόσβαση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Borrell για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής τόνισε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Τουρκία για να βοηθήσει στην επίλυση των συγκρούσεων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.

Για την ώρα κυριαρχεί η προπαγάνδα της έντασης

Κατά την Τουρκία η Ελλάδα παραβίασε τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ανακηρύσσοντας νέα Navtex στο Αιγαίο Πέλαγος.
Η Navtex φθάνει έως την Ημέρα Δημοκρατίας της Τουρκίας στις 29 Οκτωβρίου.
Σε απάντηση, η Τουρκία έχει επίσης δηλώσει άλλη Navtex στην περιοχή.
Η Navtex, ή navigational telex ή τέλεξ πλοήγησης, είναι ένα σύστημα θαλάσσιων επικοινωνιών που επιτρέπει στα πλοία να ενημερώνουν άλλα πλοία για την παρουσία τους σε μια περιοχή, καθώς και άλλες πληροφορίες.
Με βάση την Τουρκική προπαγάνδα η Ελλάδα έχει οπλίσει 18 από τα 23 νησιά του Αιγαίου, τα οποία η Τουρκία θεωρεί απειλή για την ασφάλειά της.
Σε αυτά περιλαμβάνονται τα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Σύμη, Ικαρία, Πάτμος, Λέρος, Κάλυμνος, Κως, Αστυπάλαια, Ρόδος, Καστελόριζο (Megisti-Meis), Νίσυρος, Τήλος, Χάλκη, Κάρπαθος και Κάσος.
Ξεκινώντας με τη Συνθήκη του Λονδίνου το 1913, η στρατιωτικοποίηση των Νήσων του Ανατολικού Αιγαίου περιορίστηκε και η αποστρατικοποιημένη τους κατάσταση επιβεβαιώθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης που υπογράφηκε το 1923.
Η Συνθήκη του Παρισιού του 1947, όπου η Ιταλία παραχώρησε τα νησιά των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, επίσης επιβεβαίωσε την κατάσταση αποστρατικοποίησης.
Ωστόσο, η Ελλάδα υποστηρίζει ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η Σύμβαση του 1934 του Montreux (Μοντρέ) για τουρκικά στενά, ενώ η Άγκυρα αναφέρει ότι η υποχρέωση της Ελλάδας να αφοπλίσει τα νησιά παραμένει αμετάβλητη βάσει της Σύμβασης του Μοντρέ, καθώς δεν υπάρχει διάταξη που διαφοροποιείται από την Συνθήκη της Λωζάνης

Τι θέλει να πάρει και τι δυνητικά μπορεί να δώσει η Τουρκία;

Πρωτίστως η Γερμανία που διαμεσολαβεί στον διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας έχει ζητήσει να παραμείνει εκτός της διπλωματικής σκακιέρας το Oruc Reis το τουρκικό ερευνητικό σκάφος.
Δεν είναι τυχαίο ότι παραμένει ανοικτά της Αττάλειας της παραθαλάσσιας τουρκικής Πόλης, ενώ αποσύρθηκε και το Yavuz το έτερο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας σε σύνολο 5.
Για την Ελλάδα η επανεμφάνιση του Oruc Reis θα σηματοδοτήσει και το τέλος των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
Ξανά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το «Oruc Reis» | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr
Η Τουρκία έχει δύο πραγματικούς στόχους

1)Θέλει να αποκτήσει μέρος της ΑΟΖ του Καστελόριζου που φθάνει τα 40,5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.
2)Θέλει να έχει ρόλο συνεκμετάλλευσης στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου και λόγω στον EastMed τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου που θα διοχετεύει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Leviathan του Ισραήλ και θα καταλήγει μέσω Ελλάδος, στην Ιταλία όπου θα διοχετεύεται το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Η ΑΟΖ του Καστελόριζου

Η Ελλάδα να αποδεχθεί τροποποίηση του χάρτη της Σεβίλλης ως προς την ΑΟΖ του Καστελόριζου.
Είναι και η βασική επιδίωξη της Τουρκίας.
Το Καστελόριζο είναι ελληνικό νησί, η εδαφική κυριαρχία είναι ξεκάθαρα ελληνική αλλά οι τούρκοι θεωρούν ότι ένα ελληνικό νησί με 10,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα δεν μπορεί να έχει ΑΟΖ 40,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Θα μπορούσε η ΑΟΖ του Καστελόριζου να διχοτομηθεί με τα 16 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα να περιλαμβάνονται την Ελλάδα και τα υπόλοιπα 24 χιλιάδες χιλιόμετρα στην Τουρκία

Τι θα δώσει η Τουρκία;

Η Τουρκία θα ακυρώσει την συμφωνία με την Λιβύη που περιλαμβάνει ανακήρυξη ΑΟΖ Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που καταλαμβάνει παράνομα θαλάσσια δικαιοδοσία ελληνικών νησιών όπως της Κρήτης.
Η ΑΟΖ της Κρήτης θα αναγνωριστεί από την Τουρκία ως ξεκάθαρα και αδιαμφισβήτητα ελληνική.
Να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι παλινδρομώντας έχουν αναγνωρίσει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα αλλά θέτουν το εξής όρο.
Εάν ένα ελληνικό νησί βρίσκεται εντός της ηπειρωτικής ΑΟΖ που εκτείνεται 200 ναυτικά μίλια, π.χ. βρίσκεται στο 181ο ναυτικό μίλι της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, τότε και με βάση το δίκαιο της Θάλασσας του 1982, το ελληνικό νησί μπορεί να έχει ΑΟΖ οπότε 181 μίλια από την ηπειρωτική χώρα και 200 ναυτικά μίλια από την νησιωτική χώρα δημιουργείται μια αποκλειστική οικονομική ζώνη 381 μιλίων ή 704 χιλιόμετρα δημιουργώντας προφανώς προστριβές με άλλες χώρες.
Εάν το επιχείρημα της Τουρκίας έχει βάση, αυτομάτως εγείρεται ένα θέμα το Καστελόριζο απέχει 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα δηλαδή 313 ναυτικά μίλια οπότε δεν εμπίπτει στην τουρκική επιχειρηματολογία περί ηπειρωτικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Η Τουρκία θα πρέπει να ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει πλήρως την Mavi Vatan την ιδέα της Γαλάζιας Πατρίδας, τις γκρίζες ζώνες, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και βεβαίως το ζήτημα των 13 νησίδων ή βραχονησίδων που μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα από την Ιταλία εκτός διεθνών συνθηκών.

Συνεκμετάλλευση στο φυσικό αέριο της Κύπρου

Η Τουρκία θέλει να έχουν δικαίωμα οι τουρκοκύπριοι στην συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Κύπρου.
Αυτό το θέμα ετέθηκε στην Σύνοδο Κορυφής και εν συνεχεία αποσύρθηκε.
Για το θέμα αυτό η Τουρκία θα μπορούσε να δεχθεί να ξεκινήσει ένας διάλογος με στόχο μια βιώσιμη λύση για το Κυπριακό που παραμένει ανεπίλυτο και αγεφύρωτο εδώ και 10ετίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης