Άμυνα – Διπλωματία

Στρώνεται το έδαφος για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας με Τουρκία - Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου το ΝΑΤΟ - Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Stoltenberg (ΝΑΤΟ)

Στρώνεται το έδαφος για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας με Τουρκία - Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου το ΝΑΤΟ - Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Stoltenberg (ΝΑΤΟ)
Μία ημέρα μετά τις επαφές του στην Τουρκία, ο γγ του ΝΑΤΟ μετέβη στην Ελλάδα για συναντήσεις με τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Νίκο Δένδια, και Νίκο Παναγιωτόπουλο
Με την Τουρκία να εμφανίζεται ανυποχώρητη στις αξιώσεις της έναντι της Ελλάδας και την ίδια στιγμή να διευρύνει την ατζέντα, ο γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, προερχόμενος από την Άγκυρα, επισκέπεται την Αθήνα, για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Απώτερος στόχος είναι να διαμορφωθεί το πλαίσιο για την έναρξη των επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ωστόσο, η τουρκική πλευρά συντηρεί με την ένταση με δηλώσεις που μόνο οργή μπορούν να προκαλέσουν... Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, εκτόξευσε -ενώπιον του Stoltenberg- πυρά κατά της χώρας μας, φτάνοντας μάλιστα να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα έστειλε πολεμικά πλοία στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Η ανοχή που έδειξε ο γγ του ΝΑΤΟ δεν είναι πρωτοφανής.
Άλλωστε η πολιτική του... Πόντιο Πιλάτου από την πλευρά του ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ελλάδας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δείξει από τον Οκτώβριο του 2019 -κατά την πρώτη συνάντηση του με τον Stoltenberg στο Μέγαρο Μαξίμου- την ενόχληση της Ελλάδας για το γεγονός ότι ο Stoltenberg εμφανιζόταν ως Πόντιος Πιλάτος απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας και τις παραβατικές ενέργειες στην περιοχή, που είχαν ήδη ξεκινήσει με την παρουσία γεωτρύπανων στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Από ένα σημείο και πέρα η τακτική ίσων αποστάσεων ως ένα βαθμό μπορεί να είναι αναμενόμενη, θεωρώ όμως ότι είναι τακτική η οποία αδικεί την Ελλάδα», είχε πει ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων αντιδρώντας στην στάση του εκπροσώπου της Συμμαχίας.

Οι επαφές Stoltenberg στην Αθήνα

Λίγο πριν τις 10:00 το πρωί, ο Stoltenberg πέρασε την πόρτα του υπουργείου Εξωτερικών όπου και συναντήθηκε με τον Νίκο Δένδια.

Image

Εν συνέχεια μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πρόκειται για τη δεύτερη παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στο Μέγαρο Μαξίμου, μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει διαμηνύσει -εδώ και εβδομάδες και όσο η Άγκυρα συντηρούσε την ένταση και τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο- ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία εκ μέρους της Συμμαχίας δεν είναι πλέον ανεκτή.  

Οι στόχοι του Stoltenberg

Στο επίκεντρο των επαφών του Stoltenberg στην Αθήνα είναι η αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης.
Στο πλαίσιο, οι επαφές του γγ του ΝΑΤΟ σε Ελλάδα και Τουρκία αποσκοπούν στα εξής:
1. Να συμβάλει στην περαιτέρω στρατιωτική αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.
2. Να κλείσει τυχόν εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό απεμπλοκής Ελλάδας και Τουρκίας.
3. Να ενισχύσει στη σφαίρα της δημόσιας διπλωματίας την εικόνα ενός ΝΑΤΟ που μπορεί να διαμεσολαβεί για να επιλύει τις διαφορές μεταξύ των κρατών μελών του.
Από όσα έχουν γίνει γνωστά, ο περίφημος μηχανισμός απεμπλοκής συνίσταται σε μια διαρκή γραμμή τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ ενός Έλληνα κι ενός Τούρκου αξιωματικού.

Η επίσκεψη Stoltenberg στην Άγκυρα

Ο γγ του ΝΑΤΟ επισκέφθηκε την Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Mevlut Cavusoglu, αλλά και τον υπουργό Άμυνας, Hulusi Akar.
Μετά τη συνάντηση, ο Stoltenberg έγραψε στο Twitter: «Καλή συνάντηση με τον Erdogan στην Άγκυρα για σειρά θεμάτων ασφαλείας.
Συζητήσαμε για τον στρατιωτικό μηχανισμό αποτροπής που αναπτύχθηκε από το ΝΑΤΟ για την Ανατολική Μεσόγειο.
Σταθερή μου ελπίδα είναι ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει χώρο για διπλωματικές προσπάθειες».

Image

Νέο αίτημα Michel για πολυμερή διάσκεψη

Και τη στιγμή που ο Stoltenberg πραγματοποιεί επαφές στην Αθήνα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, επαναφέρει το αίτημα για πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο.
«Υπάρχουν συγκρούσεις και αλληλεπικαλυπτόμενες προκλήσεις σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.
Έχω ζητήσει μια πολυμερή διάσκεψη για την αντιμετώπιση ζητημάτων που απαιτούν πολυμερείς λύσεις: θαλάσσιες ζώνες, ασφάλεια, ενέργεια, μετανάστευση και οικονομική συνεργασία» σχολιάζει στο twitter, o Michel.

Image

Έτοιμη για τις διερευνητικές επαφές, η Ελλάδα

Από την πλευρά της, πάντως, η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη για την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.
Μάλιστα, διαμηνύει ότι το μόνο θέμα που είναι προς συζήτηση είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα σε αντίθεση με την Τουρκία που βάζει στο τραπέζι νησιά και εναέριο χώρο.
Η κωλυσιεργία στην ανακοίνωση της ημερομηνίας για την έναρξη των επαφών αποδίδεται στην τουρκική πλευρά και εκτιμάται ότι οφείλεται στην ανάγκη του Erdogan ώστε να μην δείξει στο εσωτερικό της χώρας του ότι σύρεται στις διερευνητικές μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης