Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Να αυξήσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σχεδιάζει η Exxon Mobil - Τι αποκαλύπτει το Bloomberg

tags :
Να αυξήσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σχεδιάζει η Exxon Mobil - Τι αποκαλύπτει το Bloomberg
Οι ενεργειακές επενδύσεις ύψους 200 δισ. δολ. θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των εκπομπών κατά 17% έως το 2025
Την ώρα που οι ενεργειακοί κολοσσοί δίνουν προτεραιότητα στους στόχους για απαλλαγή από τον άνθρακα, η Exxon Mobil ετοιμάζεται να αυξήσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με έγγραφο το οποίο διέρρευσε και περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Bloomberg.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η ετήσια παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της Exxon Mobil αναμένεται να αυξηθεί όσο οι εκπομπές μιας μικρής χώρας, όπως η Ελλάδα.
Η Εxxon είναι μία από τους εταιρείες με τη μεγαλύτερη εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, και η διαρροή βλέπει το φως της δημοσιότητας την ώρα που ανταγωνιστές όπως η BP, η Royan Dutsch Shell, σχδιάζουν ή έχουν ήδη αρχίσει τη μείωση των λειτουργιών πετρελαίου και φυσικού αερίου, με στόχο η χρήση άνθρακα να μηδενιστεί έως το 2050 ή και νωρίτερα.
Το έγγραφο αποκαλύπτει την επενδυτική στρατηγική της Exxon, σύμφωνα με την οποία οι ενεργειακές επενδύσεις ύψους 200 δισ. δολ. θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των εκπομπών κατά 17% έως το 2025.
Αυτές οι επενδύσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε υψηλότερες ταμειακές ροές και διπλά κέρδη.
Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος αναπτύχθηκε προς της πανδημίας και δεν έχει αναθεωρηθεί, την ώρα που η χαμηλότερη ζήτηση για πετρέλαιο έχει οδηγήσει σε κατάρρευση των τιμών της ενέργειας.
Σύμφωνα πάντως με τα εσωτερικά έγγραφα, για πρώτη φορά η Exxon αξιολόγησε προσεκτικά τις άμεσες εκπομπές τις οποίες αναμένει από το επταετές επενδυτικό σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε το 2018 από τον διευθύνοντα σύμβουλο Darren Woods.
Αυτές οι εσωτερικές εκτιμήσεις αντικατοπτρίζουν μόνο ένα μικρό μέρος της συνολικής συμβολής της Exxon στην κλιματική αλλαγή.
Τα αέρια του θερμοκηπίου από άμεσες δραστηριότητες, όπως αυτά που μετρώνται από την Exxon, αντιπροσωπεύουν συνήθως το ένα πέμπτο του συνόλου σε μια μεγάλη εταιρεία πετρελαίου.
Οι περισσότερες εκπομπές προέρχονται από πελάτες που καταναλώνουν καύσιμα σε οχήματα ή άλλες τελικές χρήσεις, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στα έγγραφα της Exxon.
Αυτό σημαίνει ότι ο πλήρης κλιματικός αντίκτυπος της αναπτυξιακής στρατηγικής της Exxon θα ήταν πιθανότατα πέντε φορές μεγαλύτερος από την εκτίμηση της εταιρείας - ή περίπου 100 εκατομμύρια τόνοι επιπλέον διοξειδίου του άνθρακα.
Εάν υλοποιηθούν τα σχέδιά της, η Exxon θα προσθέσει στην ατμόσφαιρα τις ετήσιες εκπομπές ενός μικρού, ανεπτυγμένου έθνους ή 26 μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης