Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Με κεφάλαια από το ΕΣΠΑ... οι επενδύσεις της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά

Με κεφάλαια από το ΕΣΠΑ... οι επενδύσεις της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά
Ακόμη και τα μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια συνολικής αξίας άνω των 500 κα ευρώ  θα στηριχθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Ισχυρός «κυκλώνας» αναμένεται να ξεσπάσει στον Πειραιά και  θα έχει ως επίκεντρο τη νέα διοίκηση του ΟΛΠ καθώς φαίνεται ότι θέλει να ανοίξει  … πανιά για τη δημιουργία ναυπηγείου βάζοντας απέναντι 500 ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις και μαζί με τις δορυφορικές ξεπερνούν τις 2000.
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ κ Zhang Anming και η αποχώρηση του captain FU Chengqiu από τον περασμένο Ιούλιο, οι  Κινέζοι τη Cosco εμφανίζονται πιο πρόθυμοι να ανοίξουν το κεφάλαιο ναυπηγεία,όταν μάλιστα το περιβάλλον ευνοεί αντίστοιχες δραστηριότητες όταν βλέπει την αλλαγή σελίδας στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και την αναγγελία εκκίνησης πώλησης  των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.  
Πάντως οι εργαζόμενοι στις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις είναι έτοιμοι να σήκωσαν το …γάντι που έριξε η διοίκηση του ΟΛΠ με τον πρόεδρο κ. Βασίλη Κανακάκη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ναυπηγικής  Βιομηχανίας  να λέει στο ΒΝ ότι θα πνεύσουν πολλά Μποφώρ στον Πειραιά και δεν αποκλείει να φθάσουν μέχρι το Μαξίμου στην περίπτωση η Cosco θέλει να υλοποιήσει σχέδια που δεν προβλέπονται από την αρχική συμφωνία παραχώρησης  όπως μονάδα ναυπηγείου.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων ανοίγει το θέμα των επενδύσεων στον ΟΛΠ βάζοντας στο τραπέζι τι είναι επενδύσεις, η συντήρηση υποδομών και από πού χρηματοδοτούνται τα έργα.
Ο ίδιος τονίζει ότι η διοίκηση του ΟΛΠ προβάλλει την επένδυση των 136 εκατομμυρίων για τους προβλήτες κρουαζιέρας, αλλά αποκρύπτει ότι το 95% των κεφαλαίων είναι χρήματα του ΕΣΠΑ και μόλις το 5% ίδια κεφάλαια.
Ακόμη  αι τα μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια συνολικής αξίας άνω των 500 κα ευρώ  θα στηριχθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει το ΟΛΠ με 170 εκατ. ευρώ με συνέπεια η συμφωνία παραχώρησης άνοιξε το δρόμο στην Cosco να χρηματοδοτείται με το φθηνό ευρώ.
Ο πρόεδρος κ. Κανακάκης υποστηρίζει ότι κάποιες επενδύσεις ήταν υποχρεωτικές που απορρέουν  από τη σύμβαση όπως είναι η Πλωτή Δεξαμενή Πειραιάς ΙΙΙ.
Αποκρύπτει όμως η διοίκηση του ΟΛΠ  ότι η δεξαμενή, επιθυμητής ηλικίας κατασκευής 10 ετών κατά την προκήρυξη, είναι πολύ μεγαλύτερη των 50 ετών, και ο γερανός της δεξαμενής είναι του 1952.
Υποστηρίζει ο ΟΛΠ ότι επένδυσαν  τέσσερα εκατομμύρια για να αποκαταστήσουν λειτουργικές δυνατότητες των δύο υφιστάμενων πλωτών δεξαμενών.
Αυτό όμως δεν είναι επένδυση!!!
Είναι η υποχρέωσή τους να διατηρούν σε καλή κατάσταση τις υποδομές.
Πάντως η αποχώρηση του Captain FU από  τον ΟΛΠ πιθανόν να προεξοφλεί εξελίξεις καθώς ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος έλεγε σε ότι δεν είχαν πρόθεση να εισέλθουν στο τομέα της ναυπηγικής καθώς επιζητούσε την καλή και φιλική συνεργασία με τις υπάρχουσες  μονάδες .  
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
 ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης