Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Στα ύψη η αβεβαιότητα λόγω της ασθένειας του Trump από κορωνοϊό - Παρουσιάζει ήπια συμπτώματα - Ανατροπή στις προεδρικές εκλογές 3/11 - Όλα τα σενάρια

ΗΠΑ: Στα ύψη η αβεβαιότητα λόγω της ασθένειας του Trump από κορωνοϊό - Παρουσιάζει ήπια συμπτώματα - Ανατροπή στις προεδρικές εκλογές 3/11 - Όλα τα σενάρια
Για κόκκινο συναγερμός στην αμερικανική κυβέρνηση κάνει λόγο το CNN
(upd 10) Σε πλήρη ανατροπή των δεδομένων εν όψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ οδηγεί η ασθένεια του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump από κορωνοϊό.
Η αβεβαιότητα βρίσκεται στα ύψη, καθώς η προεκλογική εκστρατεία είναι στον αέρα και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές.
Πέραν των διαδικαστικών, κανείς δεν γνωρίζει με ποιον τρόπο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο Donald Trump την ασθένεια, προκειμένου να επηρεάσει την έκβαση των εκλογών.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, ακόμη και αν η υγεία του προέδρου δεν επιδεινωθεί, το γεγονός ότι πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα, ανατρέπει πλήρως τους σχεδιασμούς.
Ακόμη και αν ο Trump βγει αρνητικός σε 14 ημέρες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα είναι σε θέση να συμμετάσχει σε προεκλογικές συγκεντρώσεις σε τρεις πολιτείες κλειδιά - Ουισκόνσιν, Φλόριντα και Αριζόνα - ούτε και στο επόμενο debate στις 15 Οκτωβρίου.
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών J. Biden σε τεστ για τον κορωνοϊό, που έκανε λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του προέδρου Trump, τα αποτελέσματα βγήκαν αρνητικά.
«Ο Joe Biden και η σύζηγός του Δρ. Jill Biden υποβλήθηκαν σε δοκιμές PCR για το COVID-19 σήμερα 2/10 και το COVID-19 δεν εντοπίστηκε.
Το αναφέρω αυτό υπό την ιδιότητά μου ως γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας του Biden», δήλωσε ο Δρ Kevin O'Connor.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Trump, τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγος Melania του θα μπoυν άμεσα στη διαδικασία καραντίνας και ανάρρωσης.
«Θα το ξεπεράσουμε αυτό μαζί» ανέφερε ο Trump.
Η εξέλιξη αυτή πραγματικά είναι συνταρακτική για την πολιτική ζωή στις ΗΠΑ δεδομένου ότι απομένουν μόλις 32 ημέρες από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ενώ παραμένει άγνωστο το χρονικό διάστημα που ο πρόεδρος Trump θα χρειαστεί να μείνει σε καραντίνα, μια και αυτό εξαρτάται από την πορεία της κατάστασης της υγείας του.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Trump δεν είναι ασυμπτωτικός -όπως αρχικά έχει διαρρεύσει- αλλά παρουσιάζει ήπια συμπτώματα.
Είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που ένας εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ είναι αντιμέτωπος με έναν ιό που απειλεί την υγεία του και που μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει τον θάνατο περίπου 208.000 Αμερικάνων.
Ο Trump, ο οποίος ανήκει στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που κινδυνεύουν από τις σοβαρές επιπλοκές που προκαλεί ο κορωνοϊός, μια εβδομάδα νωρίτερα, καλούσε τους Αμερικάνους να μην ανησυχούν για τον Covid 19 καθώς, όπως είπε, ο ιός δεν επηρεάζει σχεδόν κανένα, πέρα από τους ηλικιωμένους και εκείνους που αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης εγείρονται μια σειρά από σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις προεδρικές εκλογές τη στιγμή που ο πρόεδρος Trump μπαίνει σε καραντίνα, οι προεκλογικές του συγκεντρώσεις αναβάλλονται ενώ στον αέρα είναι η διεξαγωγή του δεύτερου debate με τον Δημοκρατικό αντίπαλο του Joe Biden.
Μάλιστα ο Trump ήταν αυτός που ειρωνεύοταν τον Biden για το γεγονός ότι φορά μάσκες και ότι δεν πραγματοποιεί μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις, όπως κάνει ο ίδιος.
Image

Σημειώνεται πως νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως ήταν θετική στον κορωνοϊό η στενή συνεργάτης του Donald Trump, Hope Hicks.
«Η Hope Hicks, η οποία εργαζόταν τόσο σκληρά χωρίς να κάνει ούτε ένα διάλειμμα, μόλις βρέθηκε θετική σε τεστ για τον Covid19.
Η πρώτη κυρία και εγώ αναμένουμε τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία υποβληθήκαμε.
Στο μεταξύ, θα αρχίσουμε τη διαδικασία της καραντίνας μας!» ανέφερε νωρίτερα στο twitter ο Trump.
Σημειώνεται πως η 31χρονη Hope επέβαινε στο προεδρικό αεροσκάφος όταν ο Trump πήγε την Τρίτη στο Κλίβελαντ, στην πολιτεία Οχάιο, για να συμμετάσχει στο πρώτο debate με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για την προεδρία Joe Biden ενώ συνταξίδεψε επίσης με Trump προχθές Τετάρτη στη Μινεσότα, όπου  έκανε την κεντρική ομιλία σε προεκλογική εκδήλωση.
Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό το πότε κόλλησαν τον ιό ο Donald Trump, η Melania Trump και η Hope Hicks, έτσι ώστε να είναι σαφές και ποιοι από το υπόλοιπο προσωπικό του Λευκού Οίκου μπορεί να έχει έρθει σε επαφή μαζί τους.
Image
Είναι καλά στην υγεία του διαβεβαιώνουν οι γιατροί

Πάντως, οι γιατροί του Trump διαβεβαιώνουν πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι καλά στην υγεία του.
Όπως ανέφερε o γιατρός του Λευκού Οίκου, Sean Conley, ο Trump θα παραμείνει στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της περιόδου της «ανάρρωσής» του και θα «συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του» κανονικά, εξ αποστάσεως.
«Και οι δύο είναι καλά αυτή τη στιγμή.
Σκοπεύουν να μείνουν στο Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης τους.
Ο Trump θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του χωρίς διακοπή, καθόσον ανακάμπτει» υποστήριξε ο Sean Conley, τη στιγμή πάντως που η αμερικανική προεδρία γνωστοποίησε ότι το προγραμματισμένο ταξίδι του Trump στη Φλόριντα αποφασίστηκε να ακυρωθεί ενώ ανατροπές θα υπάρξουν και τις επόμενες ημέρες στο πρόγραμμα των προεκλογικών συγκεντρώσεων του Trump.
Σημειώνεται πως ο Trump συμπεριλαμβάνεται στις ευπαθείς ομάδες καθώς είναι 74 ετών και θεωρείται παχύσαρκος ενώ παραμένει άγνωστο το κατά πόσο ασκείται ή τρέφεται υγιεινά.
Mετά τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Borris Johnson και τον πρόεδρο της Βραζιλίας Jair Bolsonaro, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump είναι οι τρίτος ηγέτης που διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό.
Και οι τρεις ηγέτες έχουν δεχθεί κριτική για τον χειρισμό της πανδημίας που έχει προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στις χώρες τους.
Σημειώνεται πως ο Trump είχε υποτιμήσει την επιδημία του κορωνοϊού και είχε αψηφήσει τις προειδοποιήσεις των ειδικών σχετικά με την ανάγκη χρήσης μάσκας και τήρησης των αποστάσεων.
Πρόσφατα μάλιστα υποστήριξε πως τήρησε αυτή τη στάση προκειμένου να μην προκαλέσει πανικό στην αμερικανική κοινή γνώμη, ενώ διαμηνύει πως οι ΗΠΑ σύντομα θα ξεπεράσουν την επιδημία και θα προμηθευτούν εμβόλια κατά του κορωνοϊού, τοποθετήσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων.

CNN: Ίσως η πιο επικίνδυνη στιγμή που αντιμετώπισε ποτέ αμερικανική κυβέρνηση

Η ασθένεια του προέδρου έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, με την αναλύτρια εθνικής ασφάλειας του CΝΝ Samantha Vinograd να κάνει λόγο για «ενδεχομένως την πιο επικίνδυνη στιγμή που αντιμετώπισε ποτές κυβέρνση των ΗΠΑ.
«Σε αυτό το σημείο γνωρίζοντας ότι ο Πρόεδρος είναι άρρωστος και ότι η πανδημία επηρεάζει το προσωπικό στον Λευκό Οίκο, αυτή μπορεί να είναι η πιο επικίνδυνη στιγμή που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η κυβέρνηση των ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ποιος αναλαμβάνει την προεδρία αν αρρωστήσει ο Trump - Αρνητικός ο Pence - Το σενάριο με την Pelosi


Η είδηση - βόμβα ότι ο πρόεδρος Trump είναι θετικός στον κορωνοϊό, αλλάζει άρδην όχι μόνο τα δεδομένα για την τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις.
Εάν ο πρόεδρος Trump αρρωστήσει βαριά και δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα προεδρικά του καθήκοντα, τότε βάσει των όσων προβλέπονται, αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Mike Pence.
Εάν και ο Pence δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα προεδρικά του καθήκοντα - ήδη μάλιστα κυκλοφορούν πληροφορίες που αναφέρουν πως η Hope Hicks ήταν ιδιαίτερα δραστήρια και συναντούσε τους πάντες στον Λευκό Οίκο ενώ Trump και Pence είχαν συναντηθεί μόλις την περασμένη Δευτέρα - τότε η επόμενη στην ιεραρχία για να ασκήσει την προεδρία των ΗΠΑ είναι η επικεφαλής του Κογκρέσου, η προερχόμενη από τους Δημοκρατικούς και σφοδρή επικριτής του Trump, Nancy Pelosi.
Βέβαια το μεγάλο ερώτημα σε αυτήν την εξέλιξη είναι κατά πόσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορεί να λειτουργήσει με την Pelosi να ασκεί την προεδρία των ΗΠΑ.
Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό αργά σήμερα 2/10 το μεσημέρι, ο Mike Pence είναι αρνητικός στον ιό βάσει των τεστ, στα οποία υποβλήθηκε.

Να κάνει επειγόντως τεστ και ο Joe Biden

Και ενώ Nancy Pelosi τίθεται σε απομόνωση προκειμένου να μην εκτεθεί στον ιό, καθώς είναι η τρίτη στην ιεραρχία για την προεδρία των ΗΠΑ, ολοένα και περισσότεροι ειδικοί καλούν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για το προεδρικό αξίωμα, Joe Biden να κάνει άμεσα το τεστ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι θετικός στον κορωνοϊό.
Υπενθυμίζεται ότι Trump και Biden είχαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης το πρώτο τους debate, γεγονός που σημαίνει ότι ο Biden ήταν σε κοντινή απόσταση με τον Trump.
Πάντως, οι δυό τους δεν αντάλλαξαν χειραψίες ενώ δεν είναι γνωστό τι μπορεί να συνέβη πίσω από τις κάμερες.

Βρετανία: Οι bookmakers στη Βρετανία αναστέλλουν τα στοιχήματα για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές

Τα γραφεία στοιχημάτων στη Βρετανία ανέστειλαν σήμερα το στοιχηματισμό για το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump  ανακοίνωσε ότι βρέθηκε θετικός στην COVID-19.
Η Ladbrokes, η Paddy Power, που εδρεύει στην Ιρλανδία, καθώς και η διαδικτυακή πλατφόρμα Betfair είναι μεταξύ των εταιριών που ανέστειλαν όλα τα στοιχήματα για τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
«Προσωρινά κατεβάσαμε τις αμερικανικές εκλογές καθώς αναμένουμε περαιτέρω ενημέρωση –είναι καθιερωμένη διαδικασία και ευχόμαστε περαστικά στον Donald και τη Melania Trump», ανέφερε εκπρόσωπος της Ladbrokes σε ανακοίνωση.
Η Betfair έδωσε την Τετάρτη πιθανότητες νίκης 60% στον Δημοκρατικό υποψήφιο Biden μετά την πρώτη τηλεμαχία μεταξύ των δύο αντιπάλων.
Οι πιθανότητες του Biden αυξήθηκαν από το 56% πριν από την τηλεμαχία.
Οι πιθανότητες του Trump μειώθηκαν στο 40%.

Ευχές Johnson, Putin για ταχεία ανάρρωση στον Trump – Έμμεσα πυρά από Κίνα

Ευχές για ταχεία ανάρρωση στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump έστειλαν μια σειρά από ηγέτες.
«Τις καλύτερες ευχές μου στον Πρόεδρο Τραμπ και την Πρώτη Κυρία
Ελπίζω και οι δύο να αναρρώσουν γρήγορα από τον κορωνοϊό» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson, ο οποίος την περασμένη άνοιξη μολύνθηκε από τον ιό και εισήχθη στην εντατική.
Ευχές για ταχεία ανάρρωση έστειλε και το Κρεμλίνο.
«Φυσικά, ευχόμαστε στον πρόεδρο Trump ταχεία ανάρρωση» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, ο οποίος υποστήριξε πως ο πρόεδρος Putin σχεδιάζει να εμβολιαστεί κατά της COVID-19, αλλά ότι το Κρεμλίνο θα προβεί στη σχετική ανακοίνωση όταν αυτό συμβεί.
Σημειώνεται ότι από COVID-19 είχε μολυνθεί και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Mikhail Mishutin.
Τις καλύτερες ευχές του για ταχεία ανάρρωση στον πρόεδρο των ΗΠΑ έστειλε και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
«Ευχόμαστε στον Donald Trump και στην Πρώτη Κυρία ταχεία ανάρρωση.
Ο covid 19 είναι μια μάχη που όλοι θα συνεχίσουμε να δίνουμε.
Κάθε ημέρα.
Δεν έχει καμία σημασία που ζούμε» ανέφερε ο Michel ενώ ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Gabriel Attal υποστήριξε ότι «αυτό δείχνει ότι κανείς δεν γλιτώνει από τον ιό, συμπεριλαμβανομένων αυτών που επέδειξαν σκεπτικισμό, του εύχομαι ταχεία ανάρρωση».
Διαφορετική πάντως ήταν η προσέγγιση από τον Hu Xijin, διευθυντή σύνταξης της κινεζικής εφημερίδας Global Times.
«Ο πρόεδρος Trump και η πρώτη κυρία πλήρωσαν το τίμημα του ρίσκου της υποβάθμισης της COVID-19.
Η είδηση δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης με την πανδημία στις ΗΠΑ.
Θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα του Trump και των ΗΠΑ και μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την επανεκλογή του» αναφέρει ο Hu Xijin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης