Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μαύρος Σεπτέμβριος λόγω κορωνοϊού στην Αττική - Πιο κοντά τοπικά lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας - Στους 391 οι νεκροί - Στους 78 οι διασωληνωμένοι

Μαύρος Σεπτέμβριος λόγω κορωνοϊού στην Αττική - Πιο κοντά τοπικά lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας - Στους 391 οι νεκροί - Στους 78 οι διασωληνωμένοι
Κρίσιμα 24ωρα για τον κορωνοϊό στην Αττική - Προβληματισμός στους επιστήμονες για τις εικόνες συνωστισμού στις πλατείες - Φοβούνται εστίες υπερμετάδοσης
(Συνεχές upd) Με σειρά αρνητικών ρεκόρ όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού κλείνει ο Σεπτέμβριος ιδιαίτερα για την Αττική, η οποία βρίσκεται πραγματικά στο κόκκινο γεγονός που προβληματίζει έντονα τόσο την κυβέρνηση και τους επιστήμονες όσο και τις υγειονομικές αρχές.
Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί.
Τον Σεπτέμβριο αναφέρθηκαν 7.597 κρούσματα, εκ των οποίων τα 3.896 εντοπίστηκαν στην Αττική (σημειώνεται ότι από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο είχαν καταγραφεί σε όλη την χώρα 10.526 κρούσματα!) ενώ χθες Τρίτη 29/9 καταγράφηκε ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων (240) που έχει αναφερθεί στο Λεκανοπέδιο από την έναρξη της επιδημίας.
Παράλληλα μέσα στον Σεπτέμβριο καταγράφηκε και ο υψηλότερος αριθμός θανάτων, καθώς έχουν αναφερθεί ήδη 122 θάνατοι, δηλαδή μέσα σε αυτές τις 29 ημέρες έχει αναφερθεί το ένα τρίτο των συνολικών θανάτων, τη στιγμή που 79 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι και άλλοι 610 νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της χώρας.
Τα δεδομένα αυτά τρομάζουν τους επιστήμονες, καθώς παρά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 21/9, δεν βλέπουν την κατάσταση να βελτιώνεται και τα κρούσματα να μειώνονται.
Και ο προβληματισμός εντείνεται ακόμα περισσότερο, καθώς τρομάζει το σενάριο να συμπέσουν η εποχική γρίπη και οι άλλες ιώσεις με μια επιδημία που αντί για ύφεση, είναι σε έξαρση.
Αν και οι επιστήμονες και η κυβέρνηση διαμηνύουν πως δεν τίθεται θέμα lockdown και πως το ζήτημα είναι να εφαρμόζονται τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, είναι εμφανές πως η κατάσταση δεν βελτιώνεται και ούτε τα μέτρα αποδίδουν.
Για αυτό το λόγο προτείνονται και πιο δραστικά μέτρα, όπως τοπικά lockdown σε ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής, απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενίσχυση της τηλεργασίας και κυλιόμενα ωράρια στα σχολεία.

Συναγερμός με κρούσματα σε γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα - Στο σημείο Τσιόδρας και Χαρδαλιάς

Συναγερμός σήμανε σε γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου, μετά από έλεγχο του ΕΟΔΥ, βρέθηκαν 32 θετικά δείγματα σε σύνολο 100 δειγμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες.
Στο γηροκομείο βρίσκονται ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες το εν λόγω γηροκομείο έχει ελεγχθεί δύο φορές για την τήρηση των μέτρων, ενώ έχουν γίνει δύο φορές τεστ κορωνοϊού. Τα θετικά δείγματα, εντοπίστηκαν κατά τον δεύτερο έλεγχο. Επίσης, έχει κανονικά άδεια.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας στις δηλώσεις του άνέφερε ότι η μετάδοση του ιού στο γηροκομείο έγινε από εργαζόμενο και χαρακτήρισε την κατάσταση εξαιρετικά σοβαρή.
Το 80% των φιλοξενουμένων στην δομή έχει υποκείμενα νοσήματα ανέφερε ο καθηγητής και φανερά ανήσυχος σημείωσε: «Στη Θεσσαλονίκη το πήραμε το μάθημα.
Στην Αθήνα δεν το έχουμε πάρει.
Η Αθήνα δεν πάει καλά».


Κορωνοϊός: Στα 354 τα νέα κρούσματα, τα 195 στην Αττική - 78 διασωληνωμένοι

Σήμερα 30/9 o ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 354 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18.475, εκ των οποίων το 56,1% άνδρες.
Τα 2927 (15,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 7.598 (41,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επίσης 78 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών.
Οι 22 (28,2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 87,2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 212 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 391 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 144 (36.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image

Σαρηγιάννης (ΑΠΘ): Από Νοέμβριο 800 κρούσματα την ημέρα, αν δεν πάρουμε μέτρα

Την εκτίμηση ότι πηγαίνουμε προβλέψιμα άσχημα όσον αφορά την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλαδα διατύπωσε ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δ. Σαρηγιάννης, υποστηρίζοντας ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, τότε από Νοέμβριο θα έχουμε 800 κρούσματα ημερησίως.
Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Open ο κ.Σαρηγιάννης έκανε λόγο για αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβουμε τα χειρότερα.
«Πηγαίνουμε προβλέψιμα ανησυχητικά.
Τα μοντέλα προβλέπουν ότι από τη στιγμή που θα πιάσει το κρύο θα ξεκινήσει η πίεση.
Το Νοέμβριο θα έχουμε γύρω στα 800 κρούσματα καθημερινά αν δεν πάρουμε νέα μέτρα.
Πρέπει να προλάβουμε να πάρουμε μέτρα έως τον Οκτώβριο» είπε ο κ.Σαρηγιάννης.
«Τα νούμερα είναι σταθερά υψηλά.
Αν κρατούσαμε την τηλεργασία στο 75% θα βοηθούσε πολύ την κατάσταση.
Επίσης από μέσα Οκτωβρίου πρέπει να έχουμε μάσκες μέσα και έξω» υποστήριξε, τονίζοντας σχετικά με τα σχολεία ότι είναι αναγκαίο να γίνουν τάξεις των 15 παιδιών.
«Να βρεθούν χώροι στους Δήμους.
Σε τάξεις με μεγάλο συγχρωτισμό εκεί είναι δύσκολο να τηρηθούν συνθήκες υγιεινής, θα πρέπει να βρεθούν τεχνολογικές λύσεις (για εξαερισμό κτλ)» ανέφερε ο κ.Σαρηγιάννης.

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» πέντε οικισμοί σε Θήβα και Χαλκίδα

Ισχυρή σύσταση απήυθυνε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τους κατοίκους σε Μουρικι, Πλατανάκια, Υπατο και Λουτούφι στη Θήβα, καθώς και στα Λουκίσια Χαλκίδας να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηνη, να χρησιμοποιουν μάσκα σε όλους τους χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς, να μην πάει κανένας μαθητής στο σχολείο και οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους και να αναμένουν νεώτερη ενημέρωση.  
Η εν λογω σύσταση προέκυψε μετά την ιχνηλάτηση 63χρονης Ελληνίδας που βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό και νοσηλεύεται στο Νίμιτς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:

«Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση 63χρονης ημεδαπής που βρέθηκε θετική στον Covid_19 και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «ΝΙΜΤΣ», με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, απευθύνεται ισχυρή  στους κατοίκους των κάτωθι οικισμών του Δήμου Θηβαίων Βοιωτίας και του Δήμου Χαλκιδέων Ευβοίας:
-Μουρίκι, Πλατανάκια, Ύπατο και Λουτούφι του Δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και
-Λουκίσσια του Δήμου Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας,
για πιστή τήρηση των κάτωθι μέτρων αυτοπροστασίας:
-Παραμονή εντός των οικιών και αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης.
-Χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.
-Μη προσέλευση των μαθητών σε οποιαδήποτε σχολική μονάδα όλων των βαθμίδων και
-Μη μετακίνηση των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από τους οικισμούς αυτούς προς την εργασία τους, για την αποφυγή κινδύνου διασποράς και την προστασία των λοιπών εργαζομένων.
Κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους εργοδότες, οι οποίοι απασχολούν στις επιχειρήσεις τους κατοίκους των περιοχών αυτών, να αποδεχθούν τη μη προσέλευση των εργαζομένων, χωρίς καμία περαιτέρω επίπτωση.
Σημειώνεται ότι από αύριο, 01-10-2020 το πρωί, τέσσερις (4) Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται στους εν λόγω οικισμούς, στα κατά τόπους Δημοτικά Καταστήματα (Μουρίκι-Πλατανάκια, Ύπατο, Λουτούφι και Λουκίσσια), για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων.
Η παραπάνω ισχυρή σύσταση ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου στις προαναφερόμενες περιοχές, οπότε και θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση».

Παγώνη (ΕΙΝΑΠ): Τοπικά lockdown στην Αττική εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση


Την θέση ότι θα επιβληθούν οπωσδήποτε τοπικά lockdown στην Αττική αν προχωρήσουν οι αριθμοί και δεν βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη, η οποία ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται για τον περιορισμό της διασποράς του ιού είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 20:00 το βράδυ.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη είπε πως η Αττική έχει το πρόβλημα.
«Το γεγονός ότι 79 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι από τις 8 Αυγούστου μέχρι σήμερα, ο αριθμός των θανάτων, ο αριθμός των νοσηλευομένων με COVID19 που είναι γύρω στα 610 άτομα γιατί κάθε μέρα αλλάζει ανάλογα με εισιτήρια και εξιτήρια και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι οι παράμετροι που μας έχουν ανησυχήσει πάρα πολύ τις τελευταίες μέρες» είπε η κα.Παγώνη, τονίζοντας ότι υπάρχει διασπορά μεγάλη στο κέντρο της Αθήνας.
«Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων.
Οι άνθρωποι υψηλού κινδύνου αν περάσουν τις 8-10 ημέρες διασωληνωμενοι δεν είναι εύκολο μετά να αποσωληνωθούν» είπε η κα.Παγώνη.
Όπως είπε, πρέπει να γίνουν περαιτέρω παρεμβάσεις μεταξύ αυτών το ζήτημα της μάσκας που θα έπρεπε όπως επισήμανε να φοράμε ήδη μάσκα παντού και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους ως επιπλέον μέτρο.
«Είναι ένα μέτρο που δεν κοστίζει τίποτα και είναι θέμα συνήθειας του καθενός μας», τόνισε η κα.Παγώνη, αναφέροντας πως με τις μάσκες έγιναν λάθη από την αρχή αναφορικά με το βάλε βγάλε.
Επιπλέον, η πρόεδρος τόνισε πως το βράδυ οι πλατείες είναι γεμάτες και δεν φοράνε μάσκες ούτε κρατάνε αποστάσεις .
«Όπου υπάρχει συνωστισμός και δεν φοράνε μάσκες και δεν κρατάνε μάσκες υπάρχει πρόβλημα» υποστήριξε η κα.Παγώνη, υπογραμμίζοντας πως το 20% βγαίνει από τις ΜΕΘ.
«Πολύ δύσκολα θα γλιτώσουν όσοι θα έχουν και κορωνοιϊό και γρίπη διότι το ανοσοποιητικό σύστημα αμέσως πέφτει.
Για αυτό τονίζουμε πόσο σημαντικό είναι ο εμβολιασμός μετά τις 20 Οκτωβρίου πρώτα οι ευπαθείς ομπάδες και μετά σιγα σιγά και οι υπόλοιπες ομάδες» υποστήριξε η κα.Παγώνη.

Από τις 15 Οκτωβρίου ο εμβολιασμός για τη γρίπη

«Από τις 15 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για την γρίπη.
Υπενθυμίζεται ότι το 2018 είχαν γίνει κάτι παραπάνω από 2 εκατομμύρια εμβόλια.
Το 2019, ύστερα από σχετική καμπάνια, έγιναν περισσότερα από 3 εκατομμύρια.
Και φέτος έχουν παραγγελθεί 4,2 εκατομμύρια εμβόλια.
Ανακοινώσεις για το πρόγραμμα εμβολιασμού θα γίνουν στις 14:00 το μεσημέρι από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ για να αντέξει στις όποιες πιέσεις από την «διπλή απειλή», του κορονοϊού και της γρίπης.
Μέσα στον Οκτώβριο το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αποκτήσει ακόμη 67 κλίνες ΜΕΘ από δωρεές, ενώ από το Δεκέμβριο θα αρχίσουν να προστίθενται 174 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ από τη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» είπε ο κ.Πέτσας..
Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην «Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με τη οποία - σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι κλίνες στις δημόσιες δομές - μπορεί να διατίθενται κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και κλινικές.
Υπογραμμίζεται ότι οι ασθενείς που θα μεταφέρονται σε ιδιωτικές ΜΕΘ δεν επιβαρύνονται με ιατρικές αμοιβές και συμμετοχές επί των νοσηλείων».
«Ξέρουμε ότι η μάχη είναι δύσκολη.
Μπορούμε, όμως, να την κερδίσουμε.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και παίρνει τα μέτρα που απαιτούνται για κάθε στιγμή και κάθε περιοχή.
Είναι, όμως αυτονόητο πως κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό, αν δεν τηρείται από όλους.
Και αυτό είναι τώρα το στοίχημα» υποστήριξε ο κ.Πέτσας.

Τι ισχύει από 21/9

Τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου είναι τα εξής:
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
-Αναστέλλονται οι συναυλίες, τόσο σε ανοιχτούς, όσο και σε κλειστούς χώρους.
-Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες .

Με στόχο την προστασία των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται:
-Nα περιορίσουν τις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας,
-Nα αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος,
-Nα αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Επιπλέον, για την Αττική αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων τίθενται σε ισχύ τα ακόλουθα μέτρα:
-Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
-Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο τομέα στις 7:00, στις 8:00 και στις 9: 00 το πρωί.
-Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του Ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης