Γερμανία: Πρόστιμα και αυστηρότερα μέτρα κατά του κορωνοϊού για να αποφευχθεί ένα νέο lockdown

Γερμανία: Πρόστιμα και αυστηρότερα μέτρα κατά του κορωνοϊού για να αποφευχθεί ένα νέο lockdown
Στοχευμένες δράσεις προκειμένου να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης μελετά η γερμανική κυβέρνηση
Συζήτηση για τις νεότερες εξελίξεις της πανδημίας Covid-19 και τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων, είχε νωρίτερα σήμερα Τρίτη 29/9 η καγκελάριος Angela Merkel και οι πρωθυπουργοί των 16 γερμανικών κρατιδίων.
Στα πρόθυρα της βιντεοσύσκεψης η καγκελάριος είχε προειδοποιήσει για δραματική αύξηση τους χειμερινούς μήνες.
Όπως επισήμανε, αν δεν ληφθούν μέτρα οι ρυθμοί αύξησης των λοιμώξεων θα ξεπεράσουν καθημερινώς τις 19.000.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η υπόδειξη αυτή δεν επέφερε στη σημερινή σύσκεψη οπωσδήποτε όλα εκείνα τα αποτελέσματα που θα επιθυμούσε η καγκελάριος, η οποία από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε η πανδημία του κορωνοϊού υποστηρίζει την αναγκαιότητα της επιβολής αυστηρών περιορισμών.

Αποφυγή lockdown
"Έχουμε μπροστά μας δύσκολους μήνες", δήλωσε η Angela Merkel στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.
Δεδομένου ότι οι άνθρωποι τους επόμενους μήνες θα παραβρίσκονται όλο και περισσότερο σε κλειστούς χώρους, θα πρέπει να προστεθεί στα μέτρα προστασίας (χρήση μάσκας, απόσταση, υγιεινή χεριών) και ο αερισμός αυτών των χώρων.
Ενόψει των φθινοπωρινών σχολικών διακοπών η καγκελάριος έκανε έκκληση στους πολίτες να μην ταξιδέψουν σε χώρες και περιοχές στο εξωτερικό που θεωρούνται επικίνδυνες.
Καγκελάριος και πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι προτεραιότητα έχει η διασφάλιση της λειτουργίας της οικονομίας, των σχολείων και των παιδικών σταθμών.
Ένα νέο lockdown θα πρέπει να αποφευχθεί.
Για αυτό το λόγο τα περιοριστικά μέτρα που θα εφαρμόζονται σε περίπτωση έκρηξης της νόσου Covid-19 θα είναι στοχευμένα και θα αφορούν περιοχές και τομείς που γίνονται εστίες της πανδημίας.
Για παράδειγμα, δεν πρόκειται να κλείσουν ολόκληρα σχολεία σε περίπτωση που διαπιστωθούν κρούσματα, αλλά τάξεις ή τμήματα.
Κεντρικός στόχος αυτής της στρατηγικής είναι η διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης.
Σε αυτό θα συμβάλει και η αύξηση των τύπων τεστ που μέχρι στιγμής περιορίζονται σε εργαστηριακές δοκιμές.
Μελλοντικά θα χρησιμοποιούνται και τεστ ταχείας ανίχνευσης του κορωνοϊού.
Επιπλέον, τουλάχιστον 50 ευρώ πρόστιμο θα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες μαγαζιών εστίασης για κάθε πελάτη που έχει δηλωθεί στον κατάλογο επισκεπτών με εμφανώς λάθος στοιχεία, για παράδειγμα με το όνομα "Ντόναλντ Ντακ".
Ο πρωθυπουργός του Σλεσβιχ Χόλσταϊν, Daniel Guenther, προειδοποίησε για την επιβολή προστίμου ως και 1.000 ευρώ στο κρατίδιό του.

Διαφορές για τον αριθμό συμμετοχής σε συναθροίσεις
Η καγκελάριος δεν κατάφερε να πείσει όλους του πρωθυπουργούς για την αναγκαιότητα να περιοριστεί δραστικά ο αριθμός των συμμετεχόντων σε εορτασμούς και συναθροίσεις προπαντός σε ιδιωτικούς χώρους. Η φόρμουλα που βρέθηκε αφορά τελικά μόνο τους δημόσιους χώρους.
Η συμφωνία προβλέπει ότι σε περίπτωση που σημειωθούν σε μια περιοχή 35 νέα κρούσματα εντός 7 ημερών ανά 100.000 κατοίκους, ο αριθμός ατόμων σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε δημόσιους ή νοικιασμένους χώρους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 50.
Για εορτασμούς σε ιδιωτικούς χώρους "συστήνεται επιτακτικά" ο αριθμός των καλεσμένων να μην ξεπερνά τους 25. Όταν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων φτάσει τα 50 εντός 7 ημερών ανά 100.000 κατοίκους, τότε ο ανώτατος αριθμός συμμετοχής σε δημόσιους χώρους περιορίζεται στα 25 άτομα.
Για τους ιδιωτικούς χώρους γίνεται ή σύσταση ο αριθμός των ατόμων να μην είναι άνω των 10.
Δεδομένου ότι η εφαρμογή των μέτρων εναπόκειται στα κρατίδια και όχι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τελικά θα υλοποιηθούν παντού στον ίδιο βαθμό.
Αρκετές φορές στο παρελθόν σειρά πρωθυπουργών ακολούθησε διαφορετική γραμμή.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS