Τελευταία Νέα
Διεθνή

Università degli Studi Guglielmo Marconi: Οι 7 παίκτες του Αιγαίου και τα παίγνια κατά της Ελλάδας

tags :
Università degli Studi Guglielmo Marconi: Οι 7 παίκτες του Αιγαίου και τα παίγνια κατά της Ελλάδας
Ποιος θα βάλει την Τουρκία στη θέση της, με ταυτόχρονη επιστροφή στον Κεμαλισμό και τη φιλία με τους γείτονες
Από το 1955, το Αιγαίο πέλαγος υπήρξε ένας τόπος διαμάχης μεταξύ των τοπικών δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας από τη μία πλευρά, και του στρατηγικού άξονα ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου-Ισραήλ από την άλλη, με τη Σοβιετική Ένωση και στη συνέχεια τη Ρωσία να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της όπου είναι απαραίτητο, αφού το Αιγαίο δεν μπορεί να διαχωριστεί από την Ανατολική Μεσόγειο ως στρατηγικό σύνολο, ούτε από τη Συρία, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη και το Ισραήλ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο καθηγητής του Università degli Studi Guglielmo Marconi, William Mallinson, αναλύει το υπόβαθρο της σημερινής υστερίας των μέσων ενημέρωσης σχετικά με έναν πιθανό πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Όπως έγραψε ο Giambattista Vico, ο κόσμος κινείται ανάμεσα σε περιόδους τάξης και διαταραχής.
Προς το παρόν, σίγουρα φαίνεται να υπάρχει ένα χάος αναταραχής ή, με τα λόγια κάποιων ειδικών, χάος.
Πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου τη φράση του Francesco Guicciardini ότι τα πράγματα ήταν πάντα τα ίδια, ότι το παρελθόν ρίχνει φως στο μέλλον και ότι τα ίδια πράγματα επιστρέφουν με διαφορετικά χρώματα.
Η τρέχουσα σύγκρουση στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν αποτελεί εξαίρεση.
Ας δούμε εν συντομία τη βρετανική πολιτική για να αποκτήσουμε μια πιο ρεαλιστική εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει, και ας περάσουμε από τη συναισθηματική και πολεμική ρητορική που προέρχεται κυρίως από τον Πρόεδρο Erdogan, που δρα ως Οθωμανιστής και ο Σουνίτης Μωαμεθανός (υπονομεύοντας έτσι τον Κεμαλισμό), στο ΝΑΤΟ και την επικείμενη οικονομική κρίση της Τουρκίας.

Βρετανικές Αυτοκρατορίες

Η προέλευση των τουρκικών ισχυρισμών πηγαίνει πίσω στη Βρετανία, η οποία άνοιξε το δρόμο στην Τουρκία για την Κύπρο το 1955, κατά παράβαση του Άρθρου 16 της Συνθήκης της Λωζάνης και στη συνέχεια βοηθώντας την Τουρκία με την προπαγάνδα της.
Αυτό επέτρεψε στην Τουρκία να συνδέσει το Κυπριακό με αβάσιμους ισχυρισμούς στο Αιγαίο.
Ας δούμε πιο προσεκτικά τη βρετανική πολιτική.
Το 1972, η Τουρκία απειλούσε την Ελλάδα για τη νόμιμη κατασκευή ενός σταθμού ραντάρ στη Λήμνο, πρώτα για εθνικούς αμυντικούς σκοπούς που στη συνέχεια ενσωματώθηκε στο δίκτυο ραντάρ του ΝΑΤΟ.
Η Βρετανία αναγνώρισε τις ενστάσεις της Ελλάδας στην τουρκική ρητορική: ο επικεφαλής του τμήματος της Νότιας Ευρώπης της FCO (SED) ζήτησε τη γνώμη του Τμήματος Δυτικών Οργανισμών (WOD), συμπεριλαμβανομένου του σχολίου «αυτό που φαινόταν εκ πρώτης όψεως σαν μια ισχυρή ελληνική νομολογία».
Ο WOD απάντησε: «Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε είναι να βρούμε εμπλακούμε σε μια τοπική διαμάχη».
 Έτσι, τα δικαιώματα και τα λάθη της υπόθεσης ήταν άσχετα με την FCO.
Η μη συμμετοχή ήταν το μοτό της ημέρας.
Όμως εσωτερικά η συζήτηση συνεχίστηκε.
Στις 28 Σεπτεμβρίου, ένας νομικός σύμβουλος της FCO έγραψε: «Η προκαταρκτική μου άποψη είναι ότι συμφωνώ με τον ελληνικό ισχυρισμό ότι όταν τέθηκε σε ισχύ η Σύμβαση του Μοντρέ, οι διατάξεις της Σύμβασης των Στενών της Λωζάνης σχετικά με την αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου τερματίστηκαν.
Είμαι της άποψης αυτής λόγω των απλών λέξεων των δύο συνθηκών στο πλαίσιο τους και βάσει του αντικειμένου και του σκοπού τους».
Σε αυτήν την περίπτωση, το ζήτημα έκλεισε και αποφεύχθηκε ο πόλεμος.
Όμως οι ισχυρισμοί παρέμειναν, για να αναζωογονηθούν κατά διαστήματα από την τουρκική εξωτερική πολιτική, όπως το 1975 και μετά την εισβολή και κατοχή πάνω από το ένα τρίτο της Κύπρου.
Η Τουρκία επέκτεινε τους ισχυρισμούς της σε διάφορα ελληνικά νησιά.
Και πάλι, ιδιωτικά, η FCO αποκάλυψε τον παραλογισμό των τουρκικών ισχυρισμών, με τον επικεφαλής Chancery στη Βρετανική Πρεσβεία στην Άγκυρα να γράφει: «Ένα άλλο παράδειγμα ίσως τυπικά τουρκικής σκέψης σχετικά με αυτό συνέβη, είναι η θέση ότι το μόνο που χρειαζόταν για την πρόοδο είναι οι Έλληνες να υποχωρήσουν!
Έμεινα με την εντύπωση ότι η παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο εξακολουθούσε να θεωρείται κάτι μάλλον άσχετο και ότι οι Τούρκοι επιδίωκαν σταθερά, ωστόσο μη ρεαλιστικά, μια διμερή λύση.
Αυτό ίσως δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς προφανώς δεν μπορούν να έχουν πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη ότι θα κερδίσουν την υπόθεσή τους στο Δικαστήριο
Η βρετανική θέση μπορεί να φανεί ακόμη πιο ξεκάθαρα σε μια σύντομη ανακοίνωση της FCO το 1977: «Η άποψη της βρετανικής κυβέρνησης για το θέμα είναι πολύ πιο κοντά στην ελληνική από την τουρκική.
Συγκεκριμένα, η Βρετανία υποστηρίζει το δικαίωμα των νησιών να έχουν υφαλοκρηπίδα».
Η πραγματικότητα των παρασκηνίων εντούτοις είναι καλύτερα ενσωματωμένη στο ακόλουθο απόσπασμα από ένα έγγραφο του FCO: «Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι στην τελική ανάλυση η Τουρκία πρέπει να θεωρηθεί πιο σημαντική για τα δυτικά στρατηγικά συμφέροντα από την Ελλάδα και ότι, εάν πρέπει να διατρέχουν κινδύνους, θα πρέπει να πιέσετε περισσότερο τις ελληνικές παρά τις τουρκικές σχέσεις με τη Δύση».

Η κατάσταση σήμερα

Υπό αυτό το πλαίσιο, ανακύπτει το ερώτημα εάν τίποτα θα αλλάξει εγγενώς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην αγγλοσαξονική υποστήριξη για την Τουρκία.
Αυτήν τη στιγμή είμαστε μάρτυρες επανάληψης προηγούμενων παράνομων τουρκικών ενεργειών στο Αιγαίο.
Η Γαλλία, όπως συχνά στο παρελθόν, τείνει να υποστηρίζει την Ελλάδα πιο ανοιχτά, και τώρα η Ιταλία έχει συμμετάσχει σε μια ναυτική άσκηση με τους Γάλλους και τους Έλληνες.
Η Γερμανία είναι πιο δύσκολη, καθώς φαίνεται να έχει τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα στην Τουρκία  (σύμμαχος της στον Μεγάλο Πόλεμο), συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων πωλήσεων όπλων, πέραν από το διεθνές δίκαιο.
Η Βρετανία, ο δάκτυλος των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, απολαμβάνει την πιθανότητα αποτυχίας της γαλλο-γερμανικής ΕΕ, όπως πάντα.
Εάν όμως προκύψει σοβαρός λόγος, η Γερμανία θα πρέπει να υποκύψει στη γαλλική θέση σχετικά με τις τουρκικές παραβιάσεις, καθώς η ΕΕ εξαρτάται περισσότερο από ποτέ στον γαλλο-γερμανικό άξονα.
Αυτό πιθανότατα θα έχει αντίκτυπο στη γερμανική θεσμική ψυχή, που εξακολουθεί να θέλει να θεωρηθεί ανθρωπιστική, για να εξισορροπήσει τις φρίκη που διέπραξε στο παρελθόν.
Αυτό μας αφήνει μια πιθανή διαφωνία μεταξύ του γαλλο-γερμανικού άξονα και, συνεπώς, στην ΕΕ αφενός, και τον άξονα ΗΠΑ-ΗΒ-Ισραήλ από την άλλη.
Παρόλο που οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προσπαθούν, με το Ηνωμένο Βασίλειο (και, μέχρι πρόσφατα, τη Γερμανία) να αναγκάσουν την Ελλάδα και την Τουρκία να μιλήσουν μεταξύ τους ισότιμα, αυτό ακριβώς θέλει η Τουρκία, προκειμένου να αποφευχθούν οι ισχυρισμοί της στο διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη.
Η Ρωσία, αν και χαίρεται που βλέπει δύο φερόμενους συμμάχους του ΝΑΤΟ να μιλάνε για πόλεμο μεταξύ τους και να υπονομεύει μια οργάνωση που θεωρεί ξεπερασμένη και απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, δεν θα ήθελε να δει μεγάλη αναταραχή στη νότια πλευρά της, καθώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα στρατηγικά συμφέροντα στη Συρία και την περιοχή στο σύνολό της, συμφέροντα που θεωρούνται από πολλούς πιο νόμιμα από εκείνα των ΗΠΑ.
Το μόνο ερώτημα είναι αν θα υπάρξει μια άλλη διεθνής ρελάνς - που σημαίνει μόνο την αναβολή του προβλήματος - ή εάν θα επικρατήσει ο νόμος της Θάλασσας του ΟΗΕ (φυσικά η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση της UNLOSC) και θα βάλει την Τουρκία στη θέση της, με ταυτόχρονη επιστροφή στον Κεμαλισμό και τη φιλία με τους γείτονες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης