Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Σε άμεσο κίνδυνο 700.000 θέσεις εργασίας, εάν δεν επιτευχθεί εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία

ΕΕ: Σε άμεσο κίνδυνο 700.000 θέσεις εργασίας, εάν δεν επιτευχθεί εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία
Η Γερμανία θα καταγράψει τις μεγαλύτερες απώλειες
Περισσότερες από 700.000 θέσεις εργασίας σε εταιρείες της ΕΕ που έχουν εξαγωγική δραστηριότητα στη Βρετανία βρίσκονται σε κίνδυνο, εάν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες αποτύχουν να επιτύχουν μια εμπορική συμφωνία φέτος, σύμφωνα με ένα κορυφαίο γερμανικό ινστιτούτο οικονομικής έρευνας.
Συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών εκτός της ΕΕ που εξάγουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα υπάρξουν 1 εκατομμύριο πιθανές απώλειες θέσεων εργασίας σε ένα σενάριο Brexit χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας Halle που έχουν στην κατοχή τους οι Financial Times.
Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ στα τέλη Ιανουαρίου 2020, παραμένει στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Εάν δεν επιτευχθεί μία εμπορική συμφωνία, οι τελωνειακοί έλεγχοι και οι δασμοί αναμένεται να εισαχθούν στο εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου το επόμενο έτος.
Η Γερμανία θα υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες, σύμφωνα με την έρευνα, προβλέποντας ότι σε μια χωρίς συμφωνία Brexit η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα είχε περισσότερες από 176.000 πιθανές απώλειες θέσεων εργασίας σε εταιρείες που εξάγουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους προμηθευτές τους.
Η Γαλλία θα μπορούσε να χάσει πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας, η Πολωνία 78.000 και η Ιταλία 72.000.
Eκτός ΕΕ, η Κίνα θα πληγεί περισσότερο με σχεδόν 91.000 θέσεις εργασίας.
Οι μικρότερες χώρες θα υποστούν μεγαλύτερο πλήγμα σε σχέση με το μέγεθος της αγοράς εργασίας τους, αναφέρει η έκθεση, με την Ιρλανδία να προβλέπεται ότι θα χάσει πάνω από 35.000 θέσεις εργασίας - σχεδόν το 2% του εργατικού δυναμικού της.
Η Σλοβακία, η Τσεχία, το Βέλγιο και η Μάλτα θα μπορούσαν να χάσουν μεταξύ 0,5 και 3,4% των συνολικών θέσεων εργασίας τους.
Ο Oliver Holtemöller, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Halle, δήλωσε στους Financial Times ότι ο αντίκτυπος από τις χαμηλότερες εισαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αντισταθμιστεί «μόνο σε πολύ περιορισμένο βαθμό και με κάποια καθυστέρηση» από την ευκαιρία που δημιουργείται από τις μειωμένες εξαγωγές από τη Βρετανία στην ΕΕ .
Το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε 319 δισ. ευρώ αγαθά και υπηρεσίες από την ΕΕ το 2019 - περισσότερα σε σχέση με άλλες χώρες.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης